Bu daha başlangıç

Japonya üzerinden geçen bir balistik füze fırlatan Kuzey kore, tepkiye rağmen geri adım atmıyor.

Bu daha başlangıç

Pyonyang  yönetimi, ABD’nin Pasifik Dkyanusu’ndaki  adası Guam’ı vurmak  tehdidini tekrarladı. 

Uluslararası toplumdan yağan tepkiye rağmen, Kuzey Kore geri adım atmıyor. 

Pyonyang, Japonya’nın  Hokaido Adası üzerinden geçen orta menzilli balistik füze denemesini,  Pasifik Okyanusu’ndaki askeri operasyonlarının  ilk adımı olarak niteledi. Bunun Güney Kore ve ABD’nin bölgede  gerçekleştirdiği askeri tatbikatlara misilleme olduğunun altını çizdi. Kuzey Kore,  ABD’nin Pasifik’teki adası Guam’ı vurma tehdidini de yineledi. 

Son füze denemesi Guam’ı kontrol altına alma  çabalarının  anlamlı bir başlangıcı olarak tanımlandı. Füze fırlatılışını, Kim Jong-un’un  da izlediği belirtildi. Kuzey Kore liderinin bölgede yeni füze denemeleri gerçekleştirilmesi talimatı da verdi. 

Öte yandan, Güney Kore, füze denemesinin ardından KDHC gelecek olası saldırıya karşı ABD’li muhataplarından Guam’daki Amerikan B-1B bombardıman uçaklarının ülkesine konuşlandırılmasını istedi.

DİYALOG ÇAĞRISI

Rusya ve Çin’de ABD’nin  tabikatları nedeniyle  bölgede tansiyonun yükseldiğini dikkat çekti ve diyalog çağrısı yaptı.  BM Güvenlik Konsiye de oybirliği ile  karar alarak, Kuzey Kore’yi kınadı ve Pyonyang yönetiminden, tüm füze denemelerinin durdurulması istedi.

 

TRUMP KONUŞMAYI REDDETTİ

ABD Başkanı Donald Trump ise, Pyongyang’ın Japonya üzerinden balistik füze fırlatması ve uluslararası kınanmasından bir gün sonra ‘Konuşmak çözüm değil’ diyerek Kuzey Kore ile olan herhangi bir diplomatik görüşmeyi reddetti. Trump dün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ”ABD, 25 yıldır Kuzey Kore ile konuşuyor ve onlara haraç ödüyor. Konuşmak, çözüm değildir!’ dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X