Bu enginar görenleri hayrete düşürüyor

Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları’nda, ekolojik tarım koşullarında çeşit denemesi yapılan Bayrampaşa Melezi enginarı, iki metreye yaklaşan boyuyla görenleri şaşırtıyor.

Bu enginar görenleri hayrete düşürüyor

Nilüfer Belediyesi’nin, Ürünlü Mahallesi’nde 5 buçuk dönümlük arazi üzerine kurduğu Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda, tamamen ekolojik tarım koşullarına uygun olarak yerel tohumların yanı sıra yurt dışından elde edilen çeşit ve verimlilik denemeleri yapılmaya devam ediliyor.

64’er metrekarelik 67 bahçeden oluşan Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları’nda, safran, 13 çeşit buğday, lavanta ve 60 çeşit biberden olumlu sonuç elde edilmesinin ardından bu yıl da, enginar çeşitlerinde üretim denemeleri yapılıyor.

Kent Bostanları’nda yapılan denemelerde, İzmir bölgesinde yetiştirilen sakız enginarı ve Bayrampaşa melezi enginarının da, Bursa koşullarına uygunluk sağladığı görüldü.

Çeşit ve verimlilik denemesi yapılan enginarlardan olan Bayrampaşa melezi enginarı, iki metreye yaklaşan boyuyla görenleri hayrete düşürüyor.

Enginar ağacını andıran bitki, Kent Bostanları’nı ziyaret edenlerin büyük ilgisini çekiyor.

Çeşit hakkında bilgiler veren Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları’nda gönüllü olarak ürün çeşit denemesi yapan Organik Tarım Teknikeri Hasan Çetin Özbayram, “Bursa’da az ekilen, tohumdan fideyle çoğaltılan ve iki yıl ürün verip, daha sonra yeniden fide ile dikilmesi gereken bir çeşit. Bu dezavantajından dolayı büyük çaplı üretimlerde kullanılmıyor. Görsel olarak çekici, ancak enginarları, Bayrampaşa enginarı olarak da bilinen Hasanağa enginarına göre daha küçük. Sakız ve Hasanağa enginarı, aynı kök yumrusuyla yedi yıl boyunca ürün veriyor. Bu nedenle daha az masrafla üretiliyor” dedi.

Özbayram, denemeleri, Bursa’daki yerel ürünlere alternatif olarak yapmadıklarını da vurguladı.

“AMAÇ DENENMEYEN ÇEŞİTLERİ DENEMEK”

Bayrampaşa melezi enginarının, yetişme şartları bakımından çiftçiler tarafından tercih edilmeyebileceğini belirten Özbayram, sakız enginarını da anaç olarak yetiştirdiklerini söyledi. Hasan Çetin Özbayram şöyle devam etti: “Bizim burada deneme yapmadaki amacımız, daha önce Bursa’da denenmeyen çeşitli ürünlerin, bölge şartlarında nasıl bir tepki vereceğini görmek. Son olarak denemesini yaptığımız Bayrampaşa melezi enginarının da Bursa şartlarında yetişebildiğini gördük. Ancak iki yıllık kök ömrünün olması, yetiştirilebilmesi için daha geniş alana ihtiyaç duyulması ve daha az verimliliğinden dolayı, çiftçiler tarafından tercih edilebilecek bir ürün olmayabilir. Sakız enginarı, verimli ancak küçük tablalı ve pazarda pek tutulmuyor. Ocak, şubat aylarında hasat büyüklüğüne ulaştı” şeklinde konuştu.

Hasanağa enginarını, organik üretim programındaki çiftçilere fide üretmek amacıyla yetiştirdiklerini ifade eden Özbayram, ayrıca Nilüfer Belediyesi tarafından coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X