Bu kez 6,7 ile sallandı!

Nepal’de önceki gün yaşanan büyük depremde ölenlerin sayısı her geçen saat artıyor. Ölü sayısı 2 bin 500’e yaklaşırken, depremin Everest’te tetiklediği çığda ölenlerin sayısı da 17’ye yükseldi.

Bu kez 6,7 ile sallandı!

Nepal’in başkenti Katmandu’nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki Lamjung’da önceki gün yerel saatle 11.56’da meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremin ardından çok sayıda artçı sarsıntı da meydana geldi. Dün de yine Katmandu’nun doğusunda 6.7 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Katmandulular, depremde çoğunlukla eski binaların ve tapınakların yıkıldığını bildirdi.

7,8 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 230’a ulaştı. Yetkililer dün akşam saatlerine kadar Nepal’de 2 bin 169, Hindistan’da ise 61 kişinin cesedine ulaşıldığını açıkladı. Yaralı sayısının ise 5 bini geçtiği belirtildi. Şu ana kadar merkezdeki enkazlara ulaşıldığı belirtilirken, asıl can kaybının, evlerin yüzde 80’ninin yıkıldığı küçük yerleşim birimlerinde olduğuna ifade ediliyor.

Nepal ve Hindistan basını ise binalar ve tapınakların yerle bir olduğunu belirtirken, yiyecek, içilebilir su ve çadıra acil ihtiyaç olduğunu duyurdu. Trekking sezonu için Nepal’de bulunan çok sayıda turistin ailelerinin de yakınlarından haber almaya çalıştığını bildirildi. Birçok ülke de Nepal’de bulunan vatandaşlarının tahliyesi’ne başlarken, aralarında Türk yolcularında bulunduğu 242 kişi Türk Hava Yolları’na ait uçakla İstanbul’a dönmek üzere yola çıktı. 

DHARAHARA KULESİ

Depremde yıkılan tarihi Dharahara Kulesi’nin enkazında da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Nepal’e gelen turistlerin uğrak yerlerinden biri olan kulenin enkazı altından şimdiye kadar yaklaşık 50 kişinin cesedi çıkarılırken, Depremin Everest’te tetiklediği çığda ölenlerin sayısı da 17’ye yükseldi. Çığ altında kalan 61 dağcı, yaralı olarak kurtarıldı. Ölenler arasında Google’ın yöneticilerinden Daniel Fredinburg da bulunuyor.

TÜRKİYE BÖLGEDE

AFAD’ın koordinasyon ve yönetimindeki ekipler de, Katmandu’da çalışmalara başladı. AFAD İstanbul Arama ve Kurtarma Birliği’nden 26 kişilik arama ve kurtarma ekibi Nepal’in başkenti Katmandu’ya ulaşırken, Sağlık Bakanlığı’na bağlı UMKE’den, Bursa’dan bir genel cerrahın da aralarında bulunduğu 10 kişi ile birlikte, Kızılay, GEA ve İHH ekipleri de bölgedeki çalışmalara katıldı. Türk Kızılayı ilk etapta afet bölgesine, bin battaniye ve 320 gıda kolisinden oluşan yardım malzemesi gönderdi. 36 sağlık personelinin bölgede çalışmalara başladığını açıklayan Sağlık Bakanlığı da, “10 kişiden oluşan ekibimiz acil travma hastalarına 10 yataklı sahra hastanemizde müdahale etmektedir” açıklaması yaptı.

ULUSLARARASI YARDIM

ABD, Çin, Pakistan, Hindistan, Türkiye, İran ve Kanada Nepal’e yardım gönderen ilk ülkeler arasında yer alıyor.  Rusya da Nepal’e arama kurtarma ekiplerini göndereceği açıkladı. Norveç de, 3,9 milyon dolarlık insani yardımda bulunacağını bildirirken Almanya, İspanya, Fransa, İsrail ve Avrupa Birliği de depremden etkilenen Nepal halkına yardım sözü geldi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü de (UNESCO), depremin tarihi anıtlar ve Katmandu Vadisi’ndeki binalar dahil ülkede yol açtığı yıkımı onarması için Nepal’e yardımda bulunacaklarını belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X