Kurumdan yapılan açıklamada, piyasanın önde gelen faaliyet alanlarının imalat, toptan ve perakende, ticaret ile inşaat olduğunu bildirildi. Bursa genelinde 20 ve üzeri istihdama sahip işyerlerinin yüzde 28,8’inde 6 bin 443 kişilik açık iş olduğu tespit edildiği kaydedilen açıklamada, ”Bursa genelinde açık iş oranı yüzde 2. Açık işi en çok olan işyerleri yüzde 37,2 ile ‘konaklama ve yiyecek’, yüzde 31,8 ile ulaştırma ve depolama. İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler beden İşçisi (genel), makineci (dikiş) ve gaz altı kaynakçısı. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri ise ‘Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe’, ‘Fiziki ve Bedensel Yeterlilik’ ve ‘Takım Çalışması’.”
İLK TERCİH İŞ-KUR İLE EŞ-DOST
Açıklamada, işverenlerin açık işlere en çok İŞKUR ve akraba-eş-dost aracılığı ile çalışan aradıkları dile getirilirken, ”Araştırma kapsamındaki 20 ve üzeri istihdamlı işyerlerinin yüzde 42,4’ünde 7 bin 302 kişinin temininde güçlük çekilmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen ilk beş meslek; makineci (dikiş), gazaltı kaynakçısı, dokuma makineleri operatörü (Dokumacı), dikiş makinesi operatörü, beden işçisi (genel).
İSTİHDAMDA 11 BİN ARTIŞ BEKLENTİSİ
Araştırma kapsamındaki söz konusu işyerlerinde 11 bin 711 kişilik net istihdam artışı beklendiğinin altı çizilen İŞKUR Bursa açıklaması şu bilgilerle son buldu:
”İşverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının net yüzde 3,7 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla net istihdam artışı beklenen sektörler imalat, idari ve destek hizmetleri faaliyetleri ile inşaattır. Güvenlik görevlisi, beden işçisi (genel) mesleklerinde istihdam artışı öngörülerken; iplik temizleme işçisine, alçı sıva uygulayıcısına ve ağaç değerlendiricisine ihtiyacın azalacağını bekleniyor.”