‘Bu sistem uygulanamaz’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın TEOG’un yerine getirdiği öğrencilerin okuldaki başarı puanlarına göre evine yakın olan okula yerleştirileceği yeni sisteme eğitimcilerden tepki geldi.

‘Bu sistem uygulanamaz’

SEYİT GÜNDOĞAN

 

Adrese dayalı kayıt sisteminin sorunları daha da çok arttıracağını vurgulayan eğitimciler, yeni sistemin doğru dürüst uygulanamadan bir yıl sonra değişeceği görüşünde birleşti. 

Türk Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Metin Öksüz, sisteme en çok emlakçıların sevineceğini belirterek, “Sistem Anadolu Liselerini nitelikli okul kavramından çıkarıyor. Yani Erkek Lisesi ve Bursa Anadolu Lisesi nitelikli okul statüsünden çıkmış oluyor. Bu öğrencileri de öğretmenleri de kategorize etmektir. Nitelikli okul bulamayan veli, adres taşıma sıkıntısına katlanmamak için çocuğunu özel okula verecek. Bu sistem özel okulların önünü açacak” diye konuştu. 

“BAŞARISIZLAKTA SEVİYE EŞİTLENİYOR”…

Türk Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu da, yüzde 8’lik kesimin nitelikli okullara, yüzde 92’lik kesimin ise diğer okullara gidecek olması ve nitelikli okulların mayıs ayında açıklanacak olmasının da tek başına bir kaos olduğunu ifade etti. 

Bu sistemin uygulanamayacağını iddia eden Türkoğlu, “Yeni sistemle sadece evi okula yakın olduğu için bir tane doğru soru cevaplayamayan öğrenci ile yüksek puan almış öğrenciyi aynı sınıfa koyacaksınız ve buradan başarı bekleyeceksiniz. Yavuzselim’deki bir öğrencinin BAL’a ya da Erkek Lisesi’ne gidebilme imkanı ortadan kalkmış oldu. Bu başarıda değil başarısızlıkta seviyeyi eşitlemektir” dedi. 

“HİLELİ ADRES ORANI YÜKSELECEK”…

Eğtim-İş Şube Başkanı Özkan Rona da, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni sistemle eğitim hedeflerini birkaç basamak daha aşağıya çektiğini iddia ederek, eğitim sisteminin hedefi ülkenin tüm çocuklarını eğitmek olmalıyken, yeni sistemin yalnızca başarılı yüzde 10’luk kesimi tespit etmeye programlanmış olduğunu söyledi. Rona, “Öğrencilerin yüzde 90’ının okulu ‘ikametgah’a göre belirlenecekse, eğitim sistemini de Nüfus Müdürleri ve muhtarların yönetsin. Bu sistem başarıyı, değil hileli adres oranını yükseltir” şeklinde konuştu.

“PİYASACI EĞİTİM ANLAYIŞI TERK EDİLMELİ”…

Eğitim-Sen Şube Başkanı Atakan Erdağı ise, “Piyasacı eğitim’ anlayışının tipik bir örneği olan bu anlayış derhal terk edilmeli, öğrencileri birbiri ile rekabet eden değil, onları geliştiren, çok yönlü bilgi ve beceri kazandırıcı, nitelikli bir eğitim anlayışı benimsenmelidir. Bunun için öncelikli olarak yapılması gereken, öğrencilerimizi sınav cenderesinden kurtarmak olmalıdır” dedi. 

TEK OLUMLU BAKIŞ EĞİTİM BİR-SEN DE

Yeni sisteme tek olumlu bakışın geldiği Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Numan Şeker, merkezi sınav sistemiyle öğrenci alınmasına sınav stresini azaltması bakımından olumlu baktıklarını ancak adrese dayalı kayıt sisteminden çekinceleri olduğunu söyledi. 

Şeker, “Merkezi sınavla öğrenci alacak Fen ve Sosyal Bilimler liselerini içeren nitelikli okullar kapsamı genişletilmeli. Bu kapsam içine meslek liseleri ve imam hatipler de alınarak genişletilmeli. Eğer alınmazsa haksıklık olur. Ayrıca adrese dayalı kayıt sisteminde yine ikametgah sahtekarlıkları yaşanabilir. Bu adrese dayalı kayıt sisteminin alyapısı iyi oluşturulmalı bu konuda çekincelerimiz var. Konu tüm paydaşlarıyla görüşülüp hayata geçirilmeli” dye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X