Bu tarihe kadar gelir testi yaptırmayan yandı!

30 Eylül 2015 tarihine kadar GSS için gelir testi yaptırmayana aylık 306 lira borç tahakkuk edecek. Ödemeyen sağlıktan yararlanamayacak.

Bu tarihe kadar gelir testi yaptırmayan yandı!

Genel Sağlık Sigortası (GSS) 18 yaşını 4 ay geçtikten sonra üniversiteye giremeyen işsiz erkek çocukları, kısmi süreli çalışanlar, emeklilik yaşını çalışmadan beklerken bir başkasından GSS hakkı bulunmayanlar bu kapsamda değerlendiriliyor.

 

GSS’ya göre üniversiteye gidiyorsa 25 yaşını, liseye gidiyorsa 20 yaşını, okula gitmiyorsa 18 yaşını geçen erkek çocukları sosyal güvenlik kapsamında değilse gelir testi yaptırmak zorundalar.

 

Konu hakkında Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun şunları söyledi:

30 Eylül Çarşamba günü mesai bitimine kadar maddi durumlarını gösteren gelir testi için başvuru yapmak zorundalar eğer başvuru yapmazlarsa en üst sınırdan yani aylık 305.6 liradan prim ödemek zorunda kalacaklar. Ayrıca prim borçları olduğu için sağlık hizmetlerinden de istifade edemeyecekler.

Gelir testi sonuçları, GSS primleri, kişilerin gelirine göre kademeli olarak belirleniyor.

 

Kişilerin geliri, valilik ve kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılan testlerle saptanıyor. Bu testlere göre aile içinde kişi başına geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların primini devlet ödüyor.

 

Ailedeki kişi başına gelir asgari ücretin üçte birinden fazla ise kademeli sağlık primi ödemesi gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken kişi başı gelir. Yani evde kaç kişi yaşıyorsa toplam gelir o sayıya bölünerek bulunur.

 

KİM NE KADAR PRİM ÖDEYECEK? 

GSS Statüsü        Gelir Durumu                                                             Ödeyeceği Prim


5510/60/1(C-1)   Asgari ücretin üçte birinden (424,50 TL’den) az olanlar    Hazine tarafından karşılanır

5510/60/1(G-1)   Asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olanlar   (424,50 – 1273,50 TL arası) (Asgari Ücret/3) x %12 (Halen50,94 TL)

5510/60/1(G-2)   Asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olanlar      (1273,50 – 2547 TL arası) (Asgari Ücret)x%12 (Halen 152,82 TL)

5510/60/1(G-3)  Asgari ücretin iki katından (2547 TL’den) fazla olanlar      (Asgari Ücret)x2x%12 (Halen 305,64 TL)

Gelir testi yaptırmak istemeyenlerin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurması ve gelir testi yaptırmak istemediğini yazılı olarak beyan etmesi gerekiyor. Ancak beyanda bulunanların GSS primleri de SGK tarafından tescil tarihinden itibaren azami rakamdan yani asgari ücretin iki katı esas alınarak 305,6 TL olarak belirleniyor. Bu ödenen prim sadece sağlık primi olduğundan emeklilikte işe yaramıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X