Buğday hasadı mercek altında

Buğday hasadına başlanan Yenişehir’de tane kaybının önlenmesi amacıyla denetim başlatıldı. Denetimlerde, biçerdöverlerin kurallara uygun kullanılması istenirken, tane kaybının yüzde 1,5’u aşıp aşmadığı kontrol ediliyor.

Buğday hasadı mercek altında

GÜRHAN ADANA 

Yenişehir’de başlayan buğday hasadı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından mercek altına alındı. Tane kaybının önlenmesi amacıyla yerinde denetimler başlatıldı.

Biçerdöverden toprağa dökülen ürün miktarının o tarladan sağlanan ürün miktarının yüzde 1,5’unu geçmemesi gerektiğini belirten Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, ‘Ülke genelinde hasat dönemlerinde tane kaybı yaklaşık 250 bin tonu buluyor. Yenişehir’deki tane kaybı ortalaması ise yaklaşık yüzde 1 olarak gerçekleşiyor. Bu da bir sezonda 600 ton buğday kaybı anlamına geliyor. Amacımız ilçemizdeki tane kaybını yüzde 1’in de altına indirmek’ dedi.

YERİNDE DENETİM…

Yenişehir’in yanı sıra Sakarya ve Adana’dan getirilenlerle toplam 30 biçerdöverin 1 ay süren hasat sezonu boyunca tarlalarda çalıştığını ifade eden Aranmaz, ‘Müdürlüğümüzde oluşturduğumuz bir ekip sürekli olarak yerinde denetimler yapıyor. Bu denetimlerde en çok, biçerdöverin hızlı sürülerek hasat yapıldığını görüyoruz. Biçerdöver sahibi bir an önce işi bitirmek için acele ediyor. Bir biçerdöver, saatte en fazla 5 kilometre hızla giderek hasat yapabilir’ diye konuştu.

CEZA UYGULANACAK…

Hasadın zamanında, en az tane ve sap kaybını sağlayacak biçimde ve tekniğine uygun yapılması gerektiğini anlatan Hakan Aranmaz, hasat sırasındaki ihmallerin çiftçiye ve ülke ekonomisine zarar verdiğini söyledi. Bu konuya duyarlılık göstermeyen biçerdöver sahiplerine ceza uygulanacağını ifade eden Aranmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yüzde 1,5’tan fazla tane kayıplarına neden olan, hasat olgunluğuna gelmemiş ya da çiğ düşmüş ürünleri hasat eden biçerdöver sahiplerine ceza kesilecek. Ayrıca, yatık ürünleri başak kaldırıcısız hasat eden, domuz burnu ve sap ayırıcısı bulunmayan ya da yangın söndürücüsüz biçerdöver çalıştıranlara ceza uygulanacak. Ürün sahiplerinin, hasatta fazla tane kaybına neden olan biçerdöver operatörlerini, Tarım Müdürlüğümüze (224 7730100) numaralı telefonu arayarak ya da bizzat kendileri gelerek bildirmelerini bekliyoruz.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X