Buğdayda çifte korku

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tahıl rekoltesi miktarı geçen yıla göre yüzde 12,7 azalışla 32,7 milyon tona düştü.

Buğdayda çifte korku

Bu grubunun en önemli ürünleri arasında en yüksek düşüş yüzde 20,3 ile arpada görüldü. Onu yüzde 13,8 düşüş ile buğday izlerken, buğday üretim miktarı son bir yılda 22 milyon 50 bin tondan 19 milyon tona geriledi. İçeride bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye’nin önemli miktarda ithalat yaptığı Rusya’nın ihracatı durdurması da dikkat çekti. 

Rusya’nın güçlü tarım lobisi olan Tahıl Birliği, ülke içindeki arzı korumak için tahıl ihracatına getirilen kısıtlamalar nedeniyle diğer ülkelere sevkiyatın tamamen durduğunu ve büyük çaplı sözleşmelerin tehlikede olduğunu bildirdi. Rusya’nın en büyük tahıl alıcıları arasında Türkiye, İran ve kısıtlamalar karşısında en hassas durumda olan Mısır var. 

Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, hafta başında yaptığı açıklamada, ‘Tahıl ihracatına idari kısıtlamalar getirmenin zamanı geldi’ demiş ve ülkenin elindeki tahıl stoklarını muhafaza etmesi gerektiğini ifade etmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X