GÜRHAN ADANA
Tüccarların ve un fabrikalarının özellikle bu sezon ilçede yetiştirilen buğdaylarda kalite düşüklüğünü öne sürmesi üzerine harekete geçen Yenişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, konuyu tüm yönleriyle ele alıyor.
Ekimden hasada değin tüm aşamalarda buğdayların sıkı biçimde kontrol edileceğini ve çiftçilerin bu yönde bilinçlendirileceğini söyleyen Yenişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, öncelikle pas hastalığı ve süne zararlısıyla mücadele için ek önlemler alınacağını ifade etti. Köylerde düzenlenecek toplantılarda bu mücadelelerin nasıl yapılması gerektiğinin çiftçiye aktarılacağını dile getiren Aranmaz, ‘Doğru ve zamanında ilaçlamanın hangi koşullarda ve nasıl yapılması gerektiğini anlatacağız. Tarlalar, süne yoğunluğunu tespit etmek amacıyla sıkı biçimde denetlenirken, gece ve gündüz sıcaklık farklarından oluşan nem ve çiy yüzünden ortaya çıkan pas hastalığıyla etkin mücadele yolları gösterilecek’ diye konuştu.
KALİTE DEĞER ANALİZİ
Buğday hasadı sırasında biçerdöverlerin çalışması esnasında alınan buğday numunelerinin kalite değerleri açısından analizlerinin yaptırılacağını vurgulayan Aranmaz, çiftçinin ürününü alıcıya teslim ederken kalite raporunu da göstereceğini kaydetti. Hasadın çiyin az olduğu saatlerde yapılmasının sağlanacağına dikkat çeken Aranmaz, ‘Yoğun çiy ya da nemin olduğu saatlerde hasadın yapılmasına izin verilmeyecek. Böylece, çiftçinin de içinde yer alacağı ciddi bir çalışma gerçekleştirilecek’ dedi. Buğday ekimlerine ekim ayı sonlarında başlandığını ve haziran ayının ilk haftasında hasada geçildiğini belirten Aranmaz, yaklaşık 8 ay boyunca üründe kalitenin artırılmasına yönelik önlemlerin uygulanacağını sözlerine ekledi.