‘Bunları doğru bulmuyorum’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna’ya resmi ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yantıladı.

‘Bunları doğru bulmuyorum’

Çözüm Süreci kapsamında İzleme Heyeti oluşturulduğu ve Kadir İnanır, Deniz Ülke Arıboğan, Avni Özgürel gibi isimlerin heyette yer aldığına dair haberler konusunu değerlendirmesi istenen Erdoğan, haberleri gazetelerde okuduğunu dile getirerek, “Böyle bir şeyden doğrusu benim haberim yok. Şunu da çok açık, net söyleyeyim bu olaya da ben olumlu bakmıyorum. Çünkü başbakanlığım döneminde de ‘Akil insanlar içerisinden bir grubun gitmesine nasıl bakarsınız, nasıl değerlendirirsiniz?’ dedikleri zaman, bunları doğru bulmadığımı, böyle bir şey düşünmediğimizi o zaman da söylemiştim. Aynı şeyi şimdi de söylüyorum. Bunlar doğru şeyler değil” diye konuştu.

“Bunları doğru bulmuyorum”

Erdoğan, her ülkede olduğu gibi istihbarat teşkilatlarının birinci derecede süreci yönetenler olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Onlarla bu işler yürür. Kaldı ki burada bizler ta o dönemde malum temsilcileri konumunda olan siyasi partiden 3 elemanı buraya gönderdik. Yine biz gönderdik, hükümet olarak gönderdik. Bunları da gizlemeye gerek yok ama bu sayının 3’ten 5’e çıkması, 7’ye çıkması, 10’a çıkması, 15’e çıkması veya  ayrı bir grubun oraya gönderilmesi… Bunlar neyi değiştirecek ki? Yani birilerini tatmin için bu işler yapılmaz. Eğer bu işin yönetimi hükümette ise hükümet de burada üzerine düşeni, gerekeni, başlattığı bir süreç üzerinde devam ettirmelidir. Öyle düşünüyorum. Bunun dışındaki süreç, sadece kendi çerçevesi içerisinde kalmalıdır. Zaman zaman ta dağa bile çeşitli roman yazarları, biliyorsunuz, gönderilmiştir, gitmişlerdir. Ne netice alındı? Herhalde yeni romanlar mı yazdırılacak? Böyle bir adım mı atılacak? Bunlara gerek yok. Bunları doğru da bulmuyorum. Bu benim samimi düşüncelerimdir.”

Yabancı savaşçılar

Erdoğan, yabancı savaşçıların iadesine ilişkin “Bunları iade ediyoruz ve bundan sonra da bu şekilde bizlere bildirilmesi halinde bunları yakalayıp, iade etmek hem insanı hem de vicdani görevimizdir. Eğer bize bildirilmiyorsa kimse de kalkıp da Türkiye’ye bunun hesabını soramaz ama bildiriliyorsa biz onları kesinlikle yakalar ve iade ederiz” dedi.

Erdoğan, “12 bin 520 kişinin ülkeye giriş yasağı olduğunu Dışişleri Bakanım ifade ediyor, yakalanıp iade edilenlerin sayısının da 1170 olduğunu söylüyorlar. Demek ki, Türkiye bu konuda üzerine düşen görevi yapıyor ve yapmaya da devam edecektir” diye konuştu.

“Tunus’taki saldırı büyük bir cinayettir”

Tunus’ta Bardo Müzesi’ndeki saldırıya ilişkin olarak da Erdoğan, “Aldığımız haberler yine DAİŞ terör örgütünün bunu üstlenmiş olması istikametindedir. Bu terör olayının neticesinde 20’ye aşkın bir turistik ziyareti yapmak üzere Tunus’a gelmiş olan dünyanın değişik yerlerinden insanların, orada çocuk, kadın, erkek hakikaten ölmüş olması bir katliam, büyük bir cinayettir. Bundan dolayı ben tabii ölenlerle ilgili olarak taziyelerimizi en üst seviyede ifade ederken, aynı şekilde Tunus yönetimine de bu konudaki kınamalarımızı yazılı olarak bildirmiş vaziyetteyiz. Ayrıca ben de Sayın Sipsi ile görüşmek suretiyle bu konudaki üzüntülerimi ifade edeceğim. Terörün içinde, yaşayan bir ülke olarak bu işlerin acısını gayet iyi bilen ve bunu tatmış bir ülke olarak bunları biliyoruz” diye konuştu.

“Temennimiz ateşkesin muhafaza edilmesi”

Erdoğan, Ukrayna ziyaretinde ikili ilişkilerin tüm yönlerini ele alma fırsatını bulacaklarını belirterek, şunları söyledi:

“Şu hususu tüm samimiyetimle ifade etmek isterim. Biz Ukrayna’nın doğusunda yaşanan krize kalıcı çözümün ancak barışçıl yöntemlerle bulunabileceğine inanıyoruz. Bu süreçte diplomasinin tüm imkanlarından istifade edilmeli, kalıcı istikrarı temin edecek en ufak bir fırsat sonuna kadar kullanılmalıdır. Bunun bir yansıması olarak gördüğümüz 12 Şubat tarihli Minsk önlemleri paketini bu noktada çok önemsiyoruz. Varılan mutabakat neticesinde hayata geçen ateşkesten de büyük memnuniyet duyuyoruz. Temennimiz bu ateşkesin muhafaza edilmesi, bu ateşkes neticesinde sağlanan sükunetin kalıcı bir çözüm için değerlendirilmesidir. Biz bu süreçte elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Ziyaretimin hem Ukrayna hem de ikili ilişkilerimiz, Ukrayna ve Kırım’da yaşayan kardeşlerimiz açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X