Burkay: ‘Bunların tamamı silinip atılacak. Kökü kazınacak’

Bursa iş dünyası kuruluşları, bünyelerindeki FETÖ’cülerden kurtulmak için harekete geçti. BTSO Başkanı Burkay, Oda Meclisi’nde işadamı kılığında teröristler olduğunu belirterek, bunları atabilmek için yasal düzenlemeyi beklediklerini söyledi.

Burkay: ‘Bunların tamamı silinip atılacak. Kökü kazınacak’

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK – ASLIHAN AYDIN

Bursa iş dünyasının çatı örgütlerinde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı işadamlarını dışlamak için düğmeye basıldı. Oda ve borsalarda bu konuda çalışma yapmak üzere komisyonlar kurulurken, tespit edilen isimlerin uzaklaştırılması için yasal düzenleme bekleniyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, 15 Temmuz’da FETÖ yapılanmasının gerçekleştirmiş olduğu hain saldırının ardından tüm kurumlarda askeri, bürokrat ya da işadamı kimliği adı altında bulunan söz konusu örgüte mensup tüm unsurların temizlenmesi için çalışma başlatıldığını belirtti. 

Bu konuda hiçbir taviz gösterilmeyeceğini vurgulayan Burkay, ”Söz konusu teröristler maalesef yargıda, askerde, bürokraside, ekonomide değişik silüetler ve kimlikler altında Türkiye’deki tüm kurumların içinde yapılanmışlar. İnşallah bunların tamamı silinip atılacak. Kökü kazınacak” diye konuştu.

MEVZUAT ENGELLİYOR

Bütün Odalarda komisyonlar kurulduğunu dile getiren Burkay, ”Çalışanlarla ilgili kısım emniyet ve İçişleri Bakanlığıyla yürütülüyor. Çalışanları temizliyoruz zaten, bu birincisiydi. İkincisi, mecliste görev yapan işadamı kılığında olan teröristler var. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı şimdi bunlarla alakalı da bir kanun çalışması yapıyor. Bunu istedik çünkü şu anki mevzuata göre biz bunları atamıyoruz. Sıkıntı burada. Millet de diyor ki, ‘Niye bunları tutuyorsunuz hala’ Biz bunları tutar mıyız ama mevzuata göre atamıyoruz” diye konuştu.

HEPSİ SİLİNİP ATILACAK

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile görüştüklerine işaret eden İbrahim Burkay, ”Bakan Bey’den de istedik. OHAL durumu var zaten. Bu kapsamda bir kanunu hemen çıkarsınlar ve torba yasaya eklesinler. Bunların hepsini atalım meclisten” ifadesini kullandı. Burada bazı kriterler olduğuna dikkat çeken Burkay, özellikle 17-25 Aralık’tan sonra ve 15 Temmuz gecesine kadar hala FETÖ yapılanması içinde devam edenler olduğunun altını çizdi.

Burkay şöyle devam etti: 

”Bunların derneklerinde hala görevlerini sürdürenler var. Bu kriterlerde olanların tamamı hala FETÖ bağlantısı içinde. Bunların hepsi silinip atılacak. Tabi 17-25 Aralık’tan sonra ‘vazgeçtim, bıraktım’ diyen ve bunları da hukuk karşısında ispat eden arkadaşlarımızla bir sıkıntımız yok. Kurumların tamamı vatansever insanlar tarafından yönetilmeli ve temsil edilmeli”

ÇEKİP GİTMELERİNİ İSTİYORUZ

İbrahim Burkay, FETÖ bağlantılı unsurların BTSO’da ve mecliste çok fazla bulunmadığını ancak, bu noktada sayının önemli olmadığını vurguladı. Bunların küçük bir zerresinin dahi ortada kalmayacağının altını çizen Burkay şunları kaydetti:

”Çalışmalar yapıyoruz. Yönetimimizde yok. Komitelerde var. Meclistekiler de kendi komitelerinde seçilip gelmiş olan insanlar. O yüzden Gümrük Bakanımız bu konuda torba yasaya koyacağı bir kanun maddesi üzerinde çalışıyor. Özellikle haklarında soruşturma yapılanların açığa alınması ve görevlerinden el çektirilmesiyle ilgili bir madde koyacak. Otomatikman bunlar zaten düşmüş olacaklar. Biz bu arkadaşlardan çekip gitmelerini istiyoruz. Bıraksınlar gitsinler istiyoruz ama bu onların inisiyatifine bırakılacak bir durum da değil. O yüzden bakanlığın bu konuda acilen bu yasayı çıkarması gerekiyor. Bu kanuna göre biz gereğini yapacağız zaten.”

MÜSİAD TEYAKKUZ HALİNDE

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, FETÖ’ye üye olan insanların MÜSİAD’da barınmasının mümkün olmadığını söyledi. Genel başkanları Nail Olpak’ın FETÖ üyelerinin dernekten atılacağına yönelik açıklamalarına işaret eden Gürses, ”Bizler de genel başkanımızın açıklamalarına katılıyoruz. Bu kişilerin temizlenmesi için Türkiye çapında bir çalışma var. Bursa’da da var. Dikkatli bir şekilde bakılıyor. Teyakkuz halindeyiz ama şuana kadar bir tespit yok. Kulağımıza gelen duyumlar var; MÜSİAD üyelerinden gözaltı ve tutuklama talebi olanlar olduğuna dair. Ancak bize ulaşan resmi bir durum henüz yok” diye konuştu.

‘ESNAFTA SIKINTI YOK’

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, kendi kurumlarında FETÖ yapılanmasına katılan bir isim bulunmadığını savundu. BESOB’a üye 68 bin kişi olduğunu hatırlatan Tak, ”Bizler de Odalarımızda bir çalışma yaptık. Ancak üyelerimiz arasında tek bir isim bile çıkmadı. Bizde hiçbir sıkıntı yok” diye konuştu.

İNCELEME BAŞLATILDI

Bursa Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Özer Matlı, FETÖ üyesi isimlerle ilgili komisyon kurulduğunu ve Bursa Valiliği’ne yazı yazıldığını söyledi. “Listeler istendi. İlk 120 kişilik listede bizim üyemiz olan bir şirket yok. Personelde de, yönetimde de yok” diyen Matlı, Borsa’ya üye bin kişinin olduğunu, bunun içinde FETÖ ile bağlantılı şirketlerin olup olmadığının incelendiğini anlattı. Matlı, ”Şu anda tespit edilen herhangi bir şirket mevcut değil” dedi. 

ÇÖZÜM YOLU ARIYORUZ

Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay, ne yapılması gerektiği ile ilgili bir çözüm yolu bulmak için 3 günde bir bir araya geldiklerini söyledi. 15 Temmuz’da büyük bir direniş gösterildiğini ve ülkenin birliğine zarar verecek tüm unsurlar karşısında üzerlerine düşeni yapmak istediklerini belirten Atalay, “200 üyemiz var. Bildiğimiz kadarıyla bizim üyelerimizden tutuklanan veya gözaltına alınan şu anda kimse yok. Biz de kendimizi görevli adlediyoruz. Kendi içimizde değerlendirmeler yapıyoruz” dedi. Sürecin çok sıkıntılı ve zor olduğunu ifade eden Atalay, önümüzdeki günlerde açıklama yapacaklarını vurguladı.

GEREĞİNİ YAPARIZ

Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Ramazan Kaya, üye listelerinde FETÖ bağlantılı bir kişinin bulunmadığını söyledi. Kaya, “Şu ana kadar ne gözaltına alınan ne de tutuklanan bir kişi oldu. Böyle durum olursa ve bağlantı tespit edilirse de dernek olarak gereğini yaparız” dedi. Kendilerini Atatürkçü bir dernek olarak adlandıran Kaya, bu tarz bir yapılanmaya izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

SUÇLU ÇIKAN OLURSA TAVRIMIZI ALIRIZ

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, “Suçlu bulunan, bizim derneğimize uymayan biri olursa ayrılmasını rica ederiz. Ama biz üyelik kabulünde elimizden gelen her şeyi yapıyorduk” dedi. Kişiler suçlu duruma düşene kadar beklemek zorunda olduklarına dikkat çeken Baylan, “Yoksa haksızlık yaratırız. Biz yargılama makamı değiliz. Suçlu çıkan olursa da tavrımızı alırız” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X