Bursa’nın sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak ve dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlenen ‘Gastronomi Festivali’nin üçüncüsü, 13-14-15 Eylül tarihlerinde Merinos Park’ta yapılacak.
Geçmiş yıllardan farklı olarak Bursa’ya özgü ürünlerin, tatların ve Bursa’ya özgü ürünlerle üretilen yenilikçi lezzetlerin öne çıkacağı festivalde, gastronomiye dair yarışmalar, söyleşiler, atölyeler düzenlenecek.
Renkli ve öğretici bir yolculuğun sunulacağı festivalde, misafirleri yöresel tatların ön planda olacağı stantlarda keyifli bir lezzet durağı bekliyor olacak.
Festivale destek olan üretici kadın kooperatifleri de yörelerinin en özel lezzetlerini ziyaretçilerle paylaşacak. Bu sene uluslararası niteliğe bürünen festivalde, aralarında Bulgaristan, Ukrayna, Yunanistan ve Çin’in de olduğu 7 farklı ülke ve 10 farklı şehirden katılımcılar yer alacak.
- BURSA GASTRONOMİ FESTİVALİ PROGRAMI
13 EYLÜL CUMA |
||
10:00 |
Açılış |
|
14:00 – 15:30 |
Kortej Yürüyüşü |
Başlangıç: Cumhuriyet Caddesi (Zafer Plaza Önü) – Bitiş: Reşat Oyal Kültür Parkı – Atatürk Stadyumu Caddesi |
15:00 – 16:00 |
Yarışma Çadırı |
Yarışma – Glutensiz Süt Helvası Tadım Yarışması – Çölyak ile Yaşam Derneği Katkılarıyla |
15:30 – 16:30 |
Merinos AKKM Doğu Kapısı |
Açılış Töreni ve Bursa Üreten Kadınlar Sokağı, Yabancı Kardeş Şehir Stantları ve Festival Alanının Ziyareti |
16:30 – 16:50 |
Ana Sahne |
Açılış Konuşmaları |
16:50 -18:00 |
Festival Alanı |
Bursa Süt Helvası ile Rekor Denemesi ve Süt Helvası Dağıtımı – Bursa Aşçılar Derneği katkıları ve protokol ve tüm paydaşların katılımıyla |
18:00 -19:00 |
Ana Sahne |
Gastro Söyleşi ve Tadım – Şef Dr. Esat ÖZATA Moderatörlüğünde, Prof. Dr. Fügen DURLU ÖZKAYA ve Prof. Dr. Mücahit Taha ÖZKAYA “Sağlıklı Yaşamın İksiri Zeytinyağı!” |
18:00 -18:45 |
Yarışma Çadırı |
Yarışma – Protokolümüzün Yerel Şef Aşçılar Eşliğinde Bursa Yemekleri Yapması ve İkramı – Bursa Aşçılar Derneği Katkılarıyla |
19:00 -20:30 |
Ana Sahne |
Bursa’nın Yaşayan Kültürü – Tavuk Alma Ritüelimiz – Nilüfer Belediyesi Halk Dansları Topluluğu Katkılarıyla |
21:00 -23:00 |
Ana Sahne |
Konser – Oğuzhan KOÇ |
14 EYLÜL CUMARTESİ |
||
10:00 |
Açılış |
|
12:00 -13:00 |
Ana Sahne |
Farkındalık Etkinliği – Bursa Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Serkan DURMUŞ Moderatörlüğünde, Diyetisyen İrem ÜŞENMEZ, Diyetisyen Hilal İĞDELİ ve Dernek Genel Koordinatörü Nurevşan KARAAĞAÇ eşliğinde Altıparmak Ortaokulu Tiyatrosu “ Çölyak ile Yaşam Gösterisi” – Çölyak ile Yaşam Derneği’nin Katkılarıyla |
12:00 -13:30 |
Yarışma Çadırı |
Açık Mutfak –Şef Fetih SİNİR ve Yabancı Kardeş Şehirlerimizin Misafir Şefleriyle ile Muradiye Çorbası Atölyesi |
13:00 -14:00 |
Ana Sahne |
Gastro Söyleşi – Doç. Dr. Sebla ARIN ENSARİOĞLU Moderatörlüğünde, Yusuf PİDECİ ile “Cantığın Hikayesi” Söyleşi |
13:30 -15:00 |
Yarışma Çadırı |
Yarışma – Bursa Mutfağından Seçmeler Yarışması – Bursalı Şefler ile Unutulmaya Yüz Tutmuş Bursa Yemekleri – Bursa Aşçılar Derneği Katkılarıyla |
14:00 -14:30 |
Ana Sahne |
Yarışma – Ramazan BAŞAN ile Gastro Tabu – Bursa Gastronomi ve Seyahat Derneği Katkılarıyla |
14:30 -15:30 |
Ana Sahne |
Gastro Sahne ve Söyleşi – Şef Dr. Esat Özata Moderatörlüğünde, “Şef Maria EKMEKÇİOĞLU ile Çınarlık Lezzetlerle Aynı Sofrada” |
15:00 -16:30 |
Yarışma Çadırı |
Yarışma – Ulusal Şefler Yarışıyor – Bursa Lezzetleri ile Füzyon Mutfağı – Bursa Aşçılar Derneği Katkılarıyla |
15:30 -16:30 |
Ana Sahne |
Gastro Söyleşi – Prof. Dr. Gül SAYAN ATANUR Moderatörlüğünde, Nebil ÖZGENTÜRK ile “Bursa’nın Tarihi Kültür Mirası ve Gastronomisi – Belgesel Gösterimi ile” |
16:30 -18:00 |
Yarışma Çadırı |
Açık Mutfak – Şef Sinem ÇAPRAZ (gastronomi öğrencileri ve aşçılara yönelik) |
16:30 -17:30 |
Ana Sahne |
Gastro Sahne ve Söyleşi – Şef Dr. Esat ÖZATA Moderatörlüğünde, Michelin Yıldızlı Şef Serkan GÜZELÇOBAN ile “Michelin Yıldızı Serüveni, Michelin Destinasyonu ve Bursa Gastronomisi” |
17:00 -18:00 |
Çarşı Sahne |
Yarışma – Hacı Hasanoğulları ile Avrupa Birliği ve Coğrafi İşaret Tescilli Bursa Siyah İncirli Baklava Yeme Yarışması |
17:30 -18:30 |
Ana Sahne |
Gastro Sahne – Sahrap Soysal ve Melek Baykal ile Bursa Dudugiller Salatası – Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Mustafa BOZBEY ve Eşi Sn. Seden BOZBEY’in katılımıyla |
18:00 -19:30 |
Yarışma Çadırı |
Yarışma – Eşler Yarışıyor (Bursa yemekleri yarışması) – BUSMEK ve Bursa Aşçılar Derneği katkılarıyla |
18:30 – 19:00 |
Festival Alanı |
Mevlit Kandili Tatlı İkramı – Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Mustafa BOZBEY ve Eşi Sn. Seden BOZBEY’in katılımıyla |
19:00 -20:00 |
Ana Sahne |
Gastro Söyleşi – Prof. Dr. Alpaslan TÜRKKAN Moderatörlüğünde, Abidin Şakir ÖZEN (BTSO Mutfak Akademi), Hakan ZİYA (Gastro Akademi), Fatih YILDIRIM (Bursa Uludağ Üniversitesi), Ayça TAYAR (Bursa Büyükşehir Belediyesi – BUSMEK) katılımlarıyla “Gastronomi Akademileri ile Gastronominin Geleceği” |
20:00 -21:00 |
Ana Sahne |
Gastro Söyleşi – Ramazan BAŞAN Moderatörlüğünde, Güzin ABRAŞ (İşletmeci – Yazar), Nedim ATİLLA (Gastronomi Yazarı), Burçak ŞENER (Gastronomi Yazarı) ile “Bursa Gastronomisi” |
21:00 -22:00 |
Ana Sahne |
Gastro Söyleşi – Bursa Uluslararası Gastronomi ve Turizm Derneği Başkanı Gökhan ÇAKAR Moderatörlüğünde, “Bursa Gastronomisine Yön Verenler” Rıfat SINMAZ (Bursa Aşçılar Derneği), Selahattin CAN (Bursa Aşçılar ve Pastacılar Derneği), Emre İDRİSOĞLU (Bursa Gastronomi Derneği), Haluk DEDEOĞLU (Bursa Tüm Aşçılar Derneği), Şef Bülent BARIŞ |
15 EYLÜL PAZAR |
||
10:00 |
Açılış |
|
12:00 – 13:30 |
Yarışma Çadırı |
Yarışma – Liseler Yarışıyor (Amatör Şefler Yarışıyor) Yemek Yarışması (Bursa Mutfağı) – Bursa Aşçılar Derneği Katkılarıyla |
12:30 -13:00 |
Ana Sahne |
Yarışma – Kahoot! Platformunda “Çınarlık Lezzetlerle Aynı Sofrada” Emirhan YILMAZ’ın Sunumuyla |
13:30 – 14:30 |
Çarşı Sahne |
Gastro Söyleşi – Bursa Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Serkan DURMUŞ Moderatörlüğünde, “Bursa Göç Mutfağı” Öğr. Gör. Hakan GÜLEÇ ve Mudanya Giritliler Ve Yanyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Zehra Nur BİRİCİK |
13:30 – 15:00 |
Yarışma Çadırı |
Yarışma – Akademisyen Şef Fatih YILDIRIM eşliğine “Annem ve Babamla Yemeğe Sevgi Kattık” Çocuk Yemek Yarışması |
14:30 – 15:30 |
Ana Sahne |
Gastro Sahne ve Söyleşi – Şef Dr. Esat Özata Moderatörlüğünde, Şef Yağız İZGÜL ile “Mutfakta Pratik Çözümler” |
15:00 – 16:30 |
Yarışma Çadırı |
Yarışma – Gelenekten Geleceğe Bursa Mutfağı Yarışması – Bursa Aşçılar Derneği Katkılarıyla |
14:30 -15:30 |
Çarşı Sahne |
Gastro Söyleşi – Tuğçe AKSULU Moderatörlüğünde, Bursa’nın Çınarları Söyleşisi- Enes KAVAN Tarihi Taş Fırın, Yüksel AKTAŞ-Hacı Hasanoğulları ve Burçin BULURMAN-Gıda Mühendisi-Ömür BOZA |
15:30 – 16:30 |
Ana Sahne |
Gastro Söyleşi – Gastro Bursa Dergisi Yayın Yönetmeni Önder UÇAR Moderatörlüğünde, “Bursa Gastronomisine Yön Verenler” Metin KOYUN (Bursa Profesyonel Aşçılar ve Pastacılar Derneği), Hasan AÇAR (Bursa’nın Meşhurları Derneği), Ercan AKMAN (Dağder Aşçılar Birliği), Adem BULUŞ (Bursa Fırıncılar ve Pastacılar Derneği) |
16:30 – 18:00 |
Yarışma Çadırı |
Yarışma – Minik Şefler Yarışıyor – Bursa Fırıncılar Pastacılar ve Unlu Mamulleri Derneği Katkılarıyla |
16:30 – 17:15 |
Ana Sahne |
Konser – Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü Orkestrası Eşliğinde Şef Dr. Aysel Gürel ile Gastro Müzik Korosu Konseri |
17:00 -18:00 |
Çarşı Sahne |
Yarışma – İkizler Börek ile Börek Yeme Yarışması |
17:15 – 18:15 |
Ana Sahne |
Gastro Söyleşi – Şef Dr. Esat ÖZATA Moderatörlüğünde, Aslıhan KORUYAN SABANCI ile “Sağlıklı Beslenme” |
18:00 – 19:30 |
Yarışma Çadırı |
Açık Mutfak – Şef Maxime Joseph PETIT (gastronomi öğrencileri ve aşçılara yönelik) |
18:15 – 19:15 |
Ana Sahne |
Gastro Söyleşi – Prof. Dr. Ertuğrul AKSOY Moderatörlüğünde, Ömer PİRGE (Pirge) ile “Bursa Bıçağının Hikayesi” |
19:15 -20:15 |
Ana Sahne |
Gastro Sahne ve Söyleşi – Şef Dr. Esat Özata Moderatörlüğünde, Sanatçı Pınar ALTUĞ ATACAN ile Atıksız Mutfak |
19:00 – 20:45 |
Çarşı Sahne |
Bursaspor – Tokat Belediye Plevne Spor Mücadelesi Canlı Yayını |
19:30 – 20:30 |
Yarışma Çadırı |
Açık Mutfak – Şef Adem BULUŞ (gastronomi öğrencileri ve aşçılara yönelik) – Bursa Fırıncılar Pastacılar ve Unlu Mamulleri Derneği Katkılarıyla |
21:00 – 23:00 |
Ana Sahne |
Konser – Fettah CAN |