Bursa 3 milyar $’lık yatırımı kaçırdı

Bursa’ya yatırım yapmak isteyen büyük şirketler olduğunu belirten BTSO Başkanı Burkay, bu yatırımlar için yeni nesil ihtisas OSB’ye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Bursa 3 milyar $’lık yatırımı kaçırdı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’de 2014 yılı ocak-kasım döneminde kurulan yabancı sermayeli firma sayısı 41 bin 383 olurken, Bursa gibi üretim, ticaret ve ihracatın merkezi bir kentte bu rakamın 19’da kaldığını söyledi. 

Yabancıların Bursa’da yatırım yapmak için alan tahsisi istediğini ancak böyle alanlarının olmadığını belirten Burkay, ‘Bursa’da yüksek teknolojili yatırımların yapılacağı yeni bir ihtisas OSB’ye ihtiyaç var’ dedi. 

Geçen yıl yer gösteremedikleri için Bursa’nın en az 2-3 milyar dolarlık yabancı yatırım kaçırdığını ifade eden İbrahim Burkay, Bursa’ya yatırım yapmak isteyen şirketlerle sürekli bir araya geldiklerini, ağırlıklı olarak otomotiv, otomotiv yan sanayi ve makine sektörüne rağbet olduğunu kaydetti.

Burkay, şu anda Bursa’ya Avrupa’dan raylı sistem alanında yatırım yapmak isteyen 2 büyük şirket olduğunu ve bu şirketlerin Doğu Avrupa’daki üretimlerini ve Ar-Ge merkezlerini Türkiye’ye kaydırmak istediğini   vurguladı.

2016’DA HAYATA GEÇİYOR

Yüksek teknolojili bir bölge oluşturmak için çalıştıklarını dile getiren Burkay, ‘Yeni kuracağımız alan; içinde lojistik merkezinin planlandığı, raylı sistemlerin ve otobanın içinden geçtiği, liman ile bağlantısı olan bir yer olacak. Bu çalışmayı Başbakanımız, Sanayi Bakanımız, Bursa Valimiz ile Bursa Büyükşehir Başkanımızın koordinasyonuyla birlikte götürüyoruz” diye konuştu.

Gelinen noktada tüzel kişiliğin oluşmaya başladığına dikkat çeken Burkay, 2016 sonunda yeni bir OSB’nin hayata geçmiş olacağının altını çizdi.

TÜRKİYE’DE İLK OLACAK

Burkay, mevcut şirketlerin bile işlerini büyütmek için Bursa’daki OSB’lerde yer bulamadığını ifade ederek, firmaların aslında Ar-Ge’ye harcaması gereken parayı binaya, arsaya harcadığını vurguladı. 

Avrupalı 3 büyük fon ile görüştüklerini ve firmalara yatırımlarında ihtiyaçları olan binaları yapıp vereceklerini belirten Burkay, ‘Bu Türkiye’de bir ilk olacak. Firma bize geldiğinde yapacağı yatırımın cinsine göre istediği binayı yapıp, 15 yıl vadeli binaya para harcamadan çok ucuz finansman imkanları ile onları fonlayacağız’ dedi.

HOUSTON’A MERKEZ AÇILACAK

BTSO olarak yaklaşık 27 üniversite ile iş birliği içinde olduklarını belirten Burkay, Bursa’ya 4 mükemmeliyet merkezi kazandıracaklarını ve ikisine başladıklarını söyledi. İbrahim Burkay, BTSO olarak Houston’da bir merkez açacaklarını, bu merkezin uzay ve havacılıkla ilgilenen şirketler için bir nevi irtibat merkezi olacağını söyledi.

BAŞÇI’YI DESTEKLİYORUZ

Kurdaki bu kadar dalgalanmanın normal olmadığını kaydeden BTSO Başkanı Burkay, Merkez Bankası’nın yorum yapması gereken bir yer olmadığına, icra makamı olduğuna işaret etti. Burkay, yılın ikinci yarısında Fed’in faiz artırımının söz konusu olduğunu, Türkiye’nin bu döneme daha düşük faiz ile girmesi gerektiğini vurguladı. 

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı desteklediklerini ve yanında olduklarının altını çizen Burkay, ‘Fakat bu süreçte biraz daha uyumlu çalışması lazım. Bağımsızlık, uyumsuzluk demek değildir’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X