Bursa Adalet Kompleksi’nin temeli atıldı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, adaletin zamanında tecellisi için pek çok düzenleme yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirterek, “AK Parti hükümetleriyle gökten para yağmadığı gibi biz petrol de bulmadık. Bir hükümet değişikliği oldu, Türkiye’nin he

Bursa Adalet Kompleksi’nin temeli atıldı

Bozdağ, Osmangazi ilçesi Altınova Mahallesi’nde inşa edilecek Bursa Adalet Kompleksi 1. Etap İstinaf Mahkemesi’nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, adalet hizmetlerini milletin arzu ettiği kalite ve standartta yerine getirilmesinin hükümetin temel politikası olduğunu söyledi.

Bundan yaklaşık 14 yıl önce merdiven altlarında, kahvehanelerde, evlerden bozma adliyelerde adalet hizmeti dağıtıldığını hatırlatan Bozdağ, “Adalet Bakanlığı olarak Türkiye’nin dört bir yanında yargı görevi yapan hakim, savcı ve avukatlarımız ile onların taptıkları vazifelerden istifade eden halkın adalet hizmetlerinden en iyi biçimde yararlanabilmesi için alt yapı ve üst yapı çalışmalarına büyük önem verdik.” diye konuştu.

Türkiye’nin dört bir yanında “adalet” kelimesinin şanına yakışır mekanlarda, adalet saraylarında hizmet verdiklerini anlatan Bozdağ, şöyle devam etti:

“2003 yılı öncesine kadar Türkiye’de adliye binalarının kapalı alanı 569 bin 59 metrekare iken şu anda yapımı tamamlanmış, hizmete başlamış 221 yeni adalet sarayı ve projesi devam edenlerle beraber inşallah 6 milyon metrekareye ulaşacak. Şu anda bitmiş olanın rakamı 3 milyon 76 bin 218 metrekare. 14 yıl oldu, önümüzdeki bir yıl içinde biteceklerle 6 milyon olacak. Yaklaşık 12 kat artış var. Neredeyse bugün Bursa’da temelini attığımız etabın bitmesi ve diğer etapların tamamlanmasıyla oluşacak Bursa Adalet Kompleksi’nin içinde yer alacak binaların tamamı, Türkiye’de bizden önceki dönemde adalet hizmeti sunulan kapalı alanların yaklaşık üçte ikisine tekabül ediyor.”

“Adliye personel sayısında yüzde 122 artış”

Türkiye’de hep geciken adaletten şikayet edildiğini dile getiren Bozdağ, geciken adalet üzerine şarkılar, türküler, filmler, haberler, deyimler ve atasözleri olduğuna dikkati çekti.

Bekir Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hükümet olarak adaletin zamanında tecellisi için yapılması gereken pek çok düzenlemeyi bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Bir yandan hakim ve savcıların, yardımcı personelin sayılarını artırırken, teknik donanımla adliyelerimizi güçlendirirken, öte yandan da yargının üzerindeki iş yükünü azaltacak adımlar attık. Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarını hukukumuza kazandırdık ve kazandırmaya devam edeceğiz. 2002’de Türkiye’de 9 bin 349 hakim ve savcı bulunurken, bugün itibariyle 14 bin 661 hakim ve savcı bulunmaktadır. Yaklaşık yüzde 57 artış olmuştur bu süre içinde. Adaletin Etkinliği Komisyonu’nun raporuna göre, Avrupa Konseyi ülkelerinde 100 bin kişiye ortalama 20 hakim, 11 savcı düşmekte. Türkiye’de bu rakam 2002’de 100 bin kişiye 7,5 hakim ve 4,5 savcıydı. Bugün itibariyle 100 bin kişiye 13 hakim, 6,5 savcı düşmektedir. Önümüzdeki zamanda yapacağımız alımlarla 2023’e giderken Türkiye’yi Avrupa Konseyi ülkeleri ile aynı ortalamaya taşıyacak 100 bin kişiye 20 hakim ve aynı şekilde savcı düşmesini temin edecek kadroları oluşturacağız.”

Adliyelerdeki yardımcı personel sıkıntısıyla ilgili de ciddi adımlar attıklarını hatırlatan Bozdağ, “Avukatlığım döneminde, duruşma günü isterken hakimler aralarında fazla zabit katibi olmadığı için ‘Katibin izni var mı, sıkıntısı var mı’ diye konuşurlar, onun boş gününe göre duruşmalar için gün tayin ederlerdi.” ifadelerini kullandı.

Bozdağ, 2002’de 26 bin yardımcı adliye personeli sayısının 59 bine çıkarıldığını, bu konuda yüzde 122 oranında artış sağladıklarını, bu artışın adliyelerde işlerin hızlı ve doğru yapılması bakımından son derece etkili ve önemli sonuçlar doğurduğunu aktardı.

“Türkiye’nin 81 ilinin 81’ine de Adli Tıp Kurumu”

Mahkeme sayılarında da ciddi artış yaşandığına dikkati çeken Adalet Bakanı Bozdağ, şu bilgileri verdi:

“2002’de adli yargıda 3 bin 581 olan mahkeme sayısı, bugün 6 bin 131’e ve idari yargıda 146 olan mahkeme sayısı 206’ya yükseltilmiştir. Son 14 yılda mahkeme sayılarındaki artış, adli yargıda yüzde 71, idari yargıda yüzde 41 oranında olmuştur. Bu, son derece büyük bir rakam, önemli bir gelişmedir. Suç ve suçlulukla mücadelede vatandaşların arzu ettikleri sonuçları elde etmede Adli Tıp Kurumu’nun son derece önemli bir görevi var. Adli Tıp Kurumu grup başkanlıklarının sayısını artırarak, öte yandan Türkiye’nin 81 ilinin 81’ine de Adli Tıp Kurumu ile ilgili şube müdürlüklerini açmak suretiyle ülkenin her yerinde bu alandaki ihtiyacın mümkün olduğu kadar yerinde sağlanmasını amaçladık. Bu alanı geliştirmeye, güçlendirmeye, daha etkili bir hale getirmeye devam edeceğiz.”

Bozdağ, adaletten beklentiyi hızlandırmak için Ulusal Yargı Projesi’nin (UYAP) hayata geçirdiklerini, bu projenin dünyadaki pek çok çalışma içinde örnek gösterilebilecek bir proje olduğunu, şu anda 69 kurumla entegrasyonu bulunan UYAP’ı geliştirmek ve güçlendirmek için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

“Biz petrol de bulmadık”

Bütün çalışmaların iyi bir yönetim ile gerçekleştiğini vurgulayan Bozdağ, “AK Parti hükümetleriyle gökten para yağmadığı gibi biz petrol de bulmadık. Bir hükümet değişikliği oldu, Türkiye’nin her tarafı şantiyeye döndü. Halkımız ne der; ‘At sahibine göre kişner’. Siz ata sahibini bindirdiniz, at şaha kalktı, Türkiye’de şaha kalktı.” ifadesini kullandı.

Bursa Adalet Kompleksi’ne spor tesisleri ve yüzme havuzu da yapılacağını ifade eden Bozdağ, bu anlamda kentteki adalet kompleksinin Türkiye’de bir ilk olacağını da sözlerine ekledi.

Daha sonra Bursa Adalet Kompleksi 1. Etap İstinaf Mahkemesi binasını yapacak müteahhit firma yetkililerini sahneye davet eden Bozdağ, 18 Kasım 2018’de bitirilmesi planlanan binanın 1 Eylül 2018’de bitirilmesi için yetkililerle anlaştı.

Adalet Bakanı Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile mahkeme binasının temelini butona basarak attı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Avrupa Birliği (AB) ile yapılan vize muafiyeti görüşmelerine ilişkin, “Bize birtakım şartlar söylüyorlardı, zannettiler ki bunları yapamayız. Onlar da şaşırdılar hepsini yaptık geçtik 2-3 ayda. Bunlar 70 küsur maddeydi, 50’si İçişleri Bakanlığı ile ilgiliydi, zannettiler ki bu inisiyatif alınamaz. Hepsini yaptık ve ‘İşte buyurun’ dedik.” ifadesini kullandı.

Ala, Bursa Adalet Kompleksi 1. Etap İstinaf Mahkemesinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin gençlerle daha iyi noktalara geleceğini belirtti. Ala, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Avrupa Birliğiyle vize muafiyeti görüşmelerini yaptık. Bize birtakım şartlar söylüyorlardı, zannettiler ki bunları yapamayız. Onlar da şaşırdılar hepsini yaptık geçtik 2-3 ayda. Bunlar 70 küsur maddeydi, 50’si İçişleri Bakanlığı ile ilgiliydi, zannettiler ki bu inisiyatif alınamaz. Hepsini yaptık ve ‘İşte buyurun’ dedik. Yani bizim aşamayacağımız engel yoktur. Yeter ki ayağımızdaki prangaları söküp atalım, önümüzdeki çukurları dolduralım, sizin yaptığınız siyasi otobanda yolumuza hızla devam edelim.” 

“Terörün üstesinden geliriz”

Vatandaşlara “Hiç endişeniz olmasın” diye seslenen Ala, şu değerlendirmeyi yaptı: 

“AK Parti’nin, hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın, hepimizin bir tane vazgeçilmezi var; o da size maliyet ödetmemektir. Biz bütün krizleri, yapılan yanlışları gideririz. Terörün üstesinden geliriz, onu da ayağımızdaki pranga olmaktan çıkarır yolumuza devam ederiz ve size hizmette engel tanımayız. Bize düşeni, size hiç maliyet getirmeden yapma konusunda kararlıyız. Bir hususta karar almamız gerektiğinde oturuyoruz ve birinci maddemiz, ‘Ne yapmalıyız ve yapmamalıyız ki, milletimiz bizden dolayı 1 kuruş bile maliyet ödemesin, her şey onlara hizmete dönüşsün.’ Biz bunun çabası içindeyiz, Allah’ın izniyle de bu anlayışla yolumuza devam edeceğiz.”

Ala, 1990’lı yıllarda, daha önceki yıllarda böyle temel atmalar yapılırken vatandaşların aklında bulunan “Acaba kaç yılda biter?” sorusunun artık sorulmadığını, “Zaten temel atıldı mı biter” düşüncesiyle bu noktada bir şüphe kalmadığını dile getirdi. 

“Bu, saygıyla selamlanır”

İstanbul-Bursa-İzmir otobanı projesi kapsamında Osman Gazi Köprüsü’ndeki son tabliyenin konulduğunu anımsatan Ala, bu projenin uzunluk itibariyle dünya sıralamasında olduğunu vurguladı.

Bu projelerin milyarlarca dolarlık yatırımlar olduğuna işaret eden Ala, şöyle konuştu: “Türkiye’nin bu kapasitesi ve geldiği noktayla bu ülkenin bir evladı olarak gerçekten gurur duyuyorum. Çünkü bir projeye ayırdığımız para, 2000’lerin başında bütün Türkiye’ye ayrılan toplam yatırım ödeneğinden daha fazla. Bu, saygıyla selamlanır. Şimdi Bursa’dayız, Bursa’nın gündeminde olan adliye kompleksinin toplam yatırım bütçesi, 2000’lerin başında bir ile ayrılan toplam bütçenin tamamından daha fazla. Yani ildeki okullar, hastaneler, barajlar, yollar, aklınıza ne gelirse bütün kamu yatırımlarını bir yana koyun, bundan daha fazla. Bunu sizlerle birlikte başardık, hep birlikte 79 milyonla gerçekleştiriyoruz.”

“Hizmet etmezseniz millet adını ‘mahkeme kapısı’ yapar”

Yargı mensuplarına da seslenen İçişleri Bakanı Ala, temeli atılan kompleksteki her çimentoda, taşta, bu milletin alın terinin olduğunu belirtti.

Ala, milletin yargı mensuplarından hizmet beklediğini ifade ederek, şunları kaydetti: 

“Biz bu hizmet binalarını milletimize hizmet edilsin diye yapıyoruz. Bundan eminiz, biliyoruz ki milletimizin milletimizin bu kaynağının kendisine hizmete dönme konusunda siz de elinizden geleni yapacaksınız. Millete hizmete döndüreceksiniz, milletin dışında herhangi bir odaktan, kesimden, otoriteden zinhar talimat almayacaksınız ve oraya bakmayacaksınız. Bundan eminiz çünkü milletin de sizden beklentisi budur. Değerli yargı mensupları, milletimiz ‘adalet sarayı’ diye başlar, biz de adını adalet sarayı koyuyoruz. Ama buranın adalet sarayı olarak devam edip etmeyeceği sizin sunacağınız hizmetin kalitesine bağlıdır. Millete hizmet edip etmemenize bağlıdır. Aksi takdirde millete onun beklediği standartlarda hizmet etmezseniz millet buranın adını ‘Mahkeme kapısı’ yapar. Bu size bağlı.”

“Kompleksin içerisinde spor alanı tahsis edilecek”

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da yeni yapılacak hizmet binasının içinde spor alanlarının bulunacağının da müjdesini verdi.

Hakim ve savcılar ile adliye personelinin bu konudaki ihtiyacının giderileceğini bildiren Kılıç, şunları söyledi: “Hakim ve savcılarımız kapalı alanlar içinde olmamalı. Onların bedenen de sağlıklı olması lazım. Burada kapalı mekanları içerisinde günler boyunca çalışacak olan personelin, savcıların, hakimlerin, avukatların, hizmetlilerin bedensel olarak da kendilerini geliştirebilecekleri ve bedensel faaliyetlerini yapabilecekleri spor alanlarını yapacağız. Bu kompleksin içerisinde bir alan tahsis edilecek bize. Mahalle tipi olarak adlandırdığımız futbol sahası, yanında basketbol ve voleybol sahaları ayrı ayrı olmak üzere üç spor alanını komplekse dahil edeceğiz.” 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X