Bursa altın çember içinde

İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Turgay Tanes, Kuzey Anadolu Otoyolu, Çanakkale ve İzmit Körfez Geçişi projeleri ve bu yatırımlara bağlantılı gerçekleştirilecek olan diğer altyapı çalışmaları ile Bursa’nın stratejik öneminin artacağını

Bursa altın çember içinde

ASLIHAN AYDIN

Turgay Tanes, dün Crowne Plaza’da gerçekleştirilen toplantıda, kamunun yaptığı büyük yatırımların Türkiye’yi, Marmara Bölgesi’ni, İstanbul’un Anadolu Yakası’nı, Kuzey Ege’yi büyük bir sıçramanın eşiğine getireceğini vurguladı. Kuzey Anadolu Otoyolu, Çanakkale ve körfez geçiş köprülerinin arasında kalan alanı ‘altın çember’ olarak nitelendiren Tanes, “Bunların hepsi milyar dolarlık yatırımlar. Altın çember, nüfus ve sanayi altyapısı bakımından Türkiye’nin en yoğun bölgelerini kapsıyor. Söz konusu bölgelere yönelik altyapı ve ulaşım hamleleri, hem bölge ekonomisini hem de sosyal şartlarını iyileştirecek. İş gücü akışkanlığı, ulaşım ve maliyetler açısından her türlü konuda çehreyi değiştirecek” dedi. 

BAŞKENT GİBİ OLACAK

Tanes, Türkiye’nin ihracatının yüzde 60’ını yapan bir bölgede ulaşımın üçte bir kısalmasının maliyet, süre ve karlara da olumlu etkilerinin olacağını anlattı. Tanes, geniş çemberde Bursa, İzmir ve Balıkesir’in başkent konumuna geleceğinin altını çizdi. 

KRİZDEN KORUNMA ARACI

Kentsel dönüşümde proje geliştiriciler ve müteahhitlerin rant konusunda eleştirildiklerini, ancak vatandaşların da 1 daireye karşılık 2 daire isteyerek aynı şeyi yaptıklarını dile getiren Tanes, “Emsal katlanınca da betonlaşma eleştiriliyor. Parsel ve ada bazlı dönüşümler daha güç yürüyor” dedi. Bir çok ülkede gayrimenkul krizleri yaşandığını hatırlatan Tanes, şöyle devam etti: “Türkiye’de de aynı durum yaşanır demek yanlış. Bu noktada sosyal dokuya bakmak gerekiyor. Ülkemizde insanlar aile fertleri, çocuklar için ev alıyorlar. Gelir için dükkan ve konut alınıyor. Gayrimenkul, sosyal güvenlik aracı, aile dayanışması ve krizlerden korunma aracı olarak görülüyor. Bu tür saiklikler diğer ülkelerde yok. Çünkü ek gayrimenkul, maliye ile de uğraşmak demek.”

1,3 MİLYON KONUT SATIŞI BEKLENTİSİ

2015 yılının kötü geçmediğini ifade eden Tanes, seçimler ve çevre ülkelerdeki gerginlikler olmasına rağmen 2014 yılında 1 milyon 165 bin konut satıldığını ve 2015 yılının ilk yarısında ise 6 650 bin konutun alıcı bulduğunu söyledi. Tanes, ”Seçim sonucu, Suriye, güneydoğu meselesi ve Fed’in faiz artırımı çerçevesinde yıl sonunda 1 milyon 300 bini görebiliriz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X