‘Bursa büyürse Türkiye büyür’

BTSO, 2014 yılında Türkiye’ye örnek projelerin hayata geçirildiği ve ülke ekonomisine yön veren çalışmaların gerçekleştirildiği bir uzmanlık merkezi oldu.

‘Bursa büyürse Türkiye büyür’

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, ‘Bursa büyürse, Türkiye büyür’ mottosunu artık tüm Türkiye’nin kabul ettiği söyledi.

Burkay, kentin ortak aklını harekete geçirerek Bursa’yı farklılaştıracak ve uluslararası rekabette ön sıralara taşıyacak çalışmalara imza attıklarını ifade etti. Türkiye’nin 2023 hedeflerine katma değeri yüksek ve yenilikçi ürünlerle ulaşabileceğini belirten Burkay, “Türkiye’nin kilogram başı ortalama ihracatı 1,68 dolar seviyesindeyken, Bursa’da bu rakam 4 dolara ulaştı” dedi.

ÜRETİM VE TEKNOLOJİ ÜSSÜ

Burkay, Türkiye’nin 2023 yılında kilogram başı ortalama ihracatını 4 dolara yükseltmeyi hedeflediğini dile getiren Burkay, “Türkiye’nin bu hedefi yakalayabilmesi için bizler de Bursa iş dünyası olarak 4 dolar seviyesinde olan kilogram başı ihracat rakamımızı 7,5-8 dolar seviyesine çıkarmayı hedeflemekteyiz. Bu nedenle otomotiv, tekstil ve makine gibi sektörlerde öncü bir konumda bulunan kentimizi, bu sektörlerde sahip olduğu deneyimden hareketle uzay, havacılık ve savunma ile raylı sistemlerde de ülkemizin ve yakın coğrafyamızın üretim ve teknoloji üssü haline getirmekteyiz” ifadelerini kullandı. 

BİLGİ VE İNOVASYONA DAYALI

Bursa’nın ekonomik göstergeler açısından Türkiye ortalamasının üzerinde bir performansa sahip olduğunu anlatan Burkay, şöyle devam etti: “Bu öncülüğü devam ettirmek ve daha ileriye taşımak, geleneksel sanayi ve ticaretimizi dönüştürmekten geçiyor. Orta gelir sendromuna takılmadan daha yüksek hedeflere ulaşmanın yöntemi ise Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya yönelmektir. Sanayimizde bilgi ve inovasyona dayalı bir üretim ve ihracat yapısı şart. İleri teknoloji ürünlerinin ihracatımız içerisindeki payı yüksek olmalı.”

FİRMALARIN HEYECANI UMUDUMUZU ARTIRIYOR

Burkay, BTSO olarak Bursa’yı Ar-Ge çalışmaları ve yenilikçi ürünler konusunda da önemli bir merkez haline getirmek istediklerini vurguladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ar-Ge Merkezi kurmak için personel çalıştırma zorunluluğunu 50’den 30’a düşürdüğünü hatırlatan Burkay, “Bursa’daki Ar-Ge Merkezi sayısını 2015 yılının sonuna kadar 23’ten 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu konuda Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile işbirliği içerisindeyiz. Firmalarımızın taşımış olduğu heyecan da umutlarımızı artırıyor” diye konuştu. BTSO’nun girişimleriyle tasarım ofislerine de tıpkı Ar-Ge merkezlerinde olduğu gibi desteklerin sağlanacağına işaret eden Burkay, tasarım ofislerinin de Bursa’dan filizleneceğini kaydetti. 

BTSO İNOVASYON LİGİ İLE ROL MODEL OLUYOR

Burkay, şirketlerde Ar-Ge ve inovasyon kültürünün yaygınlaşması amacıyla Türkiye’deki odalar ve borsalar arasında ilk kez ‘İnovasyon Ligi’ projesini başlattıklarını söyledi. Proje ile bilginin üretime dönüşmesini hedeflediklerini anlatan İbrahim Burkay, “Bursa, ‘Proje Pazarları ile nasıl rol model olduysa, ‘BTSO İnovasyon Ligi’ projesiyle de tüm şehirlere ve odalara yine rol model olacaktır. Ar-Ge ve İnovasyon çalışmalarına değer veren ve bu alana yatırım yapan işletmelerimiz bu projemizle yarışarak, ödüllendiriliyor. Bu sayede üyelerimiz arasında inovasyon konusunda farkındalık daha da artıyor” dedi.

BTSO ÜYELERİ DÜNYAYI TAM 3 KEZ TURLADI

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın makro projelerine de değinen Burkay, Bursa’yı 2023 hedeflerine taşıyacak olan 16 makro projeden 7’sini 1,5 yıl gibi kısa bir sürede hayata geçirmeyi başardıklarını söyledi. Türkiye’nin ihracata dayalı büyüme hedefi kapsamında geliştirdikleri Küresel Fuar Acentesi Projesi ile üyelerini Chicago’dan Dubai’ye, Paris’ten Moskova’ya dünyanın en prestijli fuarlarına taşıdıklarını kaydeden Burkay, 2014 yılı içerisinde 23 fuar organizasyonu düzenlediklerini hatırlattı. Burkay, “BTSO üyeleri, fuarlara katılmak için toplam 130 bin kilometre yol kat ederken, dünyayı 3 kez turlamış oldu. Üyelerimize ayrıca fuarlara katılım için BTSO ve KOSGEB tarafından 1 milyon TL mali destek sağladık” diye konuştu.

YENİ YILDA 58 FUAR VAR

BTSO, komitelerden gelen talepler ve sektörlere ilişkin araştırmalar sonucunda 2015 yılı fuar takvimine 58 fuar organizasyonu eklediklerini açıklayan Burkay, “Yeni yılda 9 fuar organizasyonumuza da InnoTrans’ta olduğu gibi özel bir katılım sağlamayı ve Yenişehir’den uçak kaldırmayı hedefliyoruz” dedi.

ÜYELERİN TİCARET HACMİ ARTIYOR

Burkay, üyelerinin ticaret hacmini artırmaya yönelik olarak hayata geçirdikleri ‘Ticari Safari Projesi’nde de yurt dışından ve yurt içinden doğru alıcıları Bursa iş dünyası ile buluşturduklarını söyledi. Buray, mobilya, tarım, hayvancılık ve makine fuarlarına katılmak üzere 60’ı aşkın ülkeden Bursa’ya gelen 2 bin 100’ü aşkın işadamı ile Bursa iş dünyasını bir araya getirdiklerini ifade etti.

YEREL STRATEJİ BELGELERİMİZİ HAZIRLIYORUZ

BTSO’nun Türkiye’deki oda ve borsalar arasında ilk kez hayata geçirdiği ‘Sektörel Konseylerin’ çalışmalarını yoğun bir tempoda sürdürdüğünü dile getiren Burkay, BTSO Akademi projesi adı altında da Bursa iş dünyası için eğitim ve gelişim platformu kurduklarına dikkat çekti. Burkay, Otomotiv Test Merkezi’nde ufak pürüzlerin kaldığını ifade ederek, “Bursa, Otomotiv Test Merkezi’ne kavuşacak” dedi.

YENİ OSB İLE 40 YILI GARANTİ ALTINA ALACAĞIZ

-Kentte yerel dinamikler şehrin geleceği için uyum içinde çalışıyor. Artık Bursa, aynı şarkıyı aynı ahenkle söylüyor.

-Yeni OSB’de lojistik merkezden mükemmeliyet ve teknoloji geliştirme merkezlerine kadar birçok imkân olacak.

-Çok yapılı bir sistem oluşturacağız. Yeni OSB, Bursa’nın 40 yılını garantiye alacağımız çok önemli bir proje olacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X