Bursa çarşı esnafı kira zammına karşı

Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım, turizmde yaşanan sıkıntı nedeniyle esnafın zor durumda olduğunu belirterek, bu yıl kiralarda artış yapılmaması gerektiğini söyledi.

Bursa çarşı esnafı kira zammına karşı

ASLIHAN AYDIN

 

Özyıldırım, dün Olay Medya’ya yaptığı ziyarette Tarihi Çarşı esnafının yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde tarihi hanlar ve çarşıların sorunlarına çözüm bulmak amacıyla İzmir’de bir çalıştay gerçekleştirdiklerini ve çeşitli kararlar aldıklarını dile getiren Özyıldırım, hazırlanan 12 maddelik bildirgede tarihi hanlar ve çarşıların yönetim sorunlarının öne çıktığını vurguladı. Özyıldırım, “Gönüllülük esasına göre çalışmaları sebebiyle yaptırım güçleri ve kaynak imkanı bulunmayan tarihi çarşı dernek ve yönetimlerinin yaşadığı sorunların giderilmesi için yeni yönetim modeli arzu ediyoruz. Konu ile ilgili bakanlıklarla konuşacağız” dedi.

ORTAK AKILLA ÇÖZÜM

Tarihi çarşıların güçlü turizm potansiyeli olması sebebiyle, daha iyi korunup cazip hale getirilmesi için ortak akıla itibar edilmesi gerektiğinin altını çizen Özyıldırım, “Yani esnaf odaları, akademisyenler, yerel yönetimler ve medya ile birlikte hareket edilmeli. Ayrıca tarihi çarşı esnafına kredi desteği konusunda kolaylık gösterilmesi için Bakanlıklardan talepte bulunulmasına karar verdik” diye konuştu.

İNDİRİM YAPILAN BÖYLELER VAR

Özyıldırım, 2016 yılında turizmde yaşanan kayıp nedeniyle turistik bölgelerde esnafın sıkıntı olduğunu ifade ederek, “Bunların aşılması için Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul’da mülklerine kira artışı yapmayacaklarını dile getirdiler. Hatta indirim yapılan bölgeler var. Uygulanan bu yöntemin yaygınlaştırılmasını ve genele yayılmasını istiyoruz” dedi.

TL KAMPANYASINA DESTEK

Muhsin Özyıldırım, Bursa Tarihi Hanlar ve Çarşı bölgesinde vakıflara ait alanlar da olduğunu kaydederek, “Toplu mülklerin kiraları ile ilgili bir görüşme talep ettik. Önümüzdeki günlerde, yani 2017’ye girmeden bunu gerçekleştireceğiz” dedi. Bursa ölçeğinde vakıfların ve belediyenin kiralarının Türk lirası bazında olduğunu bildiklerini anlatan Özyıldırım, döviz bazında olan kira alan bazı işletmelerin de Türk lirasına dönmesini istedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X