Hatice DAL
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi 2. Başkanı Sebiha Yıldızalp, Türkiye’nin ve Bursa’nın depreme hazırlıksız olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin yüzde 92’sinin deprem bölgesi içerisinde olduğunu ve Bursa’nın da büyük bir tehlike altında olduğunu vurgulayan Yıldızalp, 1999 depreminden sonra yapılan binaların dahi orta büyüklükte bir depremde güvensiz hale geldiğini söyledi.
“YÖNETMELİKLER YETERLİ DEĞİL”…
2019 yılında yürürlüğe giren Türkiye Bina Yönetmeliği’nin de sorunları ortadan kaldırmadığına, uygulamada şehirden şehire farklılıkların olduğunu da belirten Yıldızalp, “Bu ülkenin imar yasası, afet yasası, yapı denetim yasası ve bunların ikincil mevzuatları sorunlar içermektedir. Bursa özelinde 1/100.000’lik planlar acilen gözden geçirilmeli çünkü mevcut sistem doğa olaylarının afete dönüşmesini engellemekten uzaktır. Akademik odaların, hem yönetmelikler hazırlanırken hem de kontrol aşamasında mutlaka devrede olması gerekir” dedi.
DENETİMLER ARTMALI…
Bursa’nın yoğunlaşan nüfusu ve düzensiz, kontrolsüz yapı stoğunun da fazla olduğu illerin başında yer aldığını vurgulayan Yıldızalp, “Şehir planlamanın yapılmasında en önemli öğelerin başında jeolojik unsurlar geliyor. Düşük standartlarda sağlıksız ve yasa dışı yapılaşmanın önüne geçilmeli, bilim ve teknolojinin gerekleri yerine getirilmelidir. Ülkemizde sadece deprem için değil diğer doğal afetlerle ilgili de tehlike ve risk haritası üretimi hızlandırılmalıdır. Denetimlerin etkin şekilde yerine getirilmesi sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.