‘Bursa deri ihtisas ve Karma OSB’de yeni dönem çok yakın’

2015 – 2021 yılları arasında Bursa Deri İhtisas ve Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan deri sanayicisi Rıfat Aygüler düzenlediği bilgilendirme toplantısında yeniden başkan adayı olduğunu açıkladı. Sheraton Bursa Otel’de düzenlenen toplantıda katılımcılara seslenen Aygüler kendi döneminde sağlanan ilerlemeyi ve gelecekte yapmayı planladıkları çalışmaları aktardı.

Çalıştıkları dönemde OSB’nin gelirini, kapasitesini ve çalışma alanını nasıl büyüttüklerini anlatan deneyimli iş insanı 2 Temmuz günü yapılacak genel kurula hazır olduklarını belirtti. 6 yıllık çalışma dönemlerinde Karma OSB’nin yapısal sorunlarını nasıl çözdüklerini söyleyen Aygüler su rezerv sorunundan, otoban bağlantı yoluna, GES santralinden global tanınırlığa kadar birçok projesini Olay’a anlattı.

‘Bursa deri ihtisas ve Karma OSB’de yeni dönem çok yakın’

Röportaj: Murat Günay

Sayın Rıfat Aygüler, 2015-2021 yılları arasında Bursa Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde başkanlık görevini yürüttünüz. Bu dönemde ne gibi sorunlar vardı ve siz ekibinizle birlikte ne gibi çalışmalara imza attınız?

Başkanlık dönemimde OSB’mizin yapısal sorunlarını çözmek için çalıştık. Atıksu Arıtma Tesisi iyileştirme ve kapasite arttırımı çalışmalarında önemli bir aşama kaydettik. Kamulaştırma ve arsa yatırımlarımızla OSB’mizin alanını genişlettik. Deşarj hattı kamulaştırma ve enerji nakil hattı kamulaştırma çalışmalarımızla gelecek için tapu tescil işlemlerini tamamladık. Milli emlak kamulaştırma çalışmalarımızla OSB’mize önemli devirler yapılmasını sağladık. Ayaklıdere Derivasyon projemiz ile OSB içindeki mevcut göletin beslenmesi çalışmalarımızı bitirdik. Suyla çalışan OSB’miz kapanmasın diye Çatalağıl Su Temini projesini tamamladık. 25 milyon dolar borç ile devraldığımız OSB’yi 43 milyon dolar karı olan bir OSB’ye dönüştürdük.

OSB su arıtma tesisi ile ilgili çalışmalarınızda ne gibi iyileştirmeler yaptınız?

Arıtma tesisi çalışmalarında 4.000 metreküplük bir hattımızın kapandığını fark etmiştik. Çalışamaz durumda olan bu hatta tüm teçhizat eskimiş ve teknik ömrünü doldurmuştu. Tabanında 3 metre yüksekliğinde çamur vardı. Arıtmanın bütün rögarı çamur ile doluydu ve yürüme yolları yoktu. Biz, teçhizatların tamamını elden geçirdik. Kullanılabilecek makine ve ekipmanı onardık, tamir ettik ve kullanılır hale getirdik. Kullanılamayacak durumda olan teçhizatların yerine yenilerini aldık. Arıtma rögarlarının tamamını vidanjörümüz ve işçilerimiz ile birlikte temizledik. Arıtmamızın iki hattına iyileştirme yatırımları yaptık. Çalışmayan hattı devreye aldık. 200.000 dolardan fazla yatırımla atıksu arıtma tesisimizi doğru biçimde çalışır hale getirdik. Şu andaki başkan arkadaşım Serdar Faik Pala Bey ile yaptığımız çalışmalar sayesinde arıtma tesisimize yatırımlar yapılmaya devam edecektir.

O dönemde başka çalışmalar da yaptınız mı?

Evet, 1.780 dönüm ilave alanı OSB’mize dahil ettik. Resmi işlemler devam ediyor. Bu bölge imardan geçtikten sonra 1.400 dönüm civarında Sanayi ve Hizmet Destek alanı kazanacağız. OSB’miz iki misli büyüyecek. Buradan OSB’mize 56 milyon dolar civarında gelir elde edilecek. Bir de kanunlaştırma çalışması yapmıştık. 6736 sayılı kanunun 11. maddesine 12. fıkra olarak eklendi ve bu bizim kırılma noktamız oldu.

Gelecek dönem ile ilgili projelerinizi de öğrenebilir miyiz?

En önemli projemiz 5 yıl içinde deri üretimimizi aylık 50 bin tona çıkartmaktır. Yıllık 600 bin tona karşılık gelen bir rakamdır bu. O zaman dünyanın sayılı ana üretim ve ticaret merkezlerinden biri olacağız. Dünya dericileri Bursa’ya uğramadan ticaret yapmayacaklar. Jelatin üretimimizi 5-10 misli artıracağız. Girişimlerimizi ve yatırımlarımızı tamamlarken katılımcılarımızdan bir kuruş istemeyip mevcut olanaklarımızla yapacağız. 50 milyon dolar daha kazanımla yolumuza devam edeceğiz çünkü fayda-maliyet analizleri yapıyoruz ve her aldığımız kararı hem hukuki anlamda hem de mali anlamda konunun uzmanlarına danışarak aldık ve almaya devam edeceğiz.

Verimliliği nasıl artırmayı düşünüyorsunuz?

Ulu önder Atatürk’ü örnek alarak, ‘az zamanda çok işler yaparak’ verimliliği artıracağız. Ben de bir deri sanayicisiyim. Bizim hedefimiz diğer OSB’lere örnek olmak ve bölgemizde endüstriyel kümelenmeyi sağlamaktır. Bu amaçla birçok verimli  ve vizyoner proje tasarladık. Örneğin, ‘Yeşil OSB’ projesiyle çevreye daha büyük yararı olacak Atıksu Arıtma Tesisi yatırımları yapacağız. 8.000 metreküplük kapasiteyi 24.000 metreküpe çıkaracağız. 3 milyon ton olan su rezervimizi 25 milyon tona çıkartacağız. OSB’mizin, GSMH’ya olan 800 milyon dolarlık katkısını 10 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz çünkü ilave alan da aldık ve istihdamımızı buna göre planlayacağız.

GES projeleriyle enerji maliyetlerini düşürmeyi de planlıyor musunuz?

Biliyorsunuz enerji maliyetleri günden güne artmakta. Bu yüzden Güneş Enerjisi Sistemi panelleriyle OSB’mize yepyeni bir değer daha katacağız. Bunun yanı sıra Akredite Laboratuvar yapacağız ve bütün bunların finansmanını planladık. Öz varlıklarımızı 100 milyon dolara çıkarıp üyelerimizden talepte bulunmadan yatırımlarımızı sürdüreceğiz.

Yol ve altyapı çalışmalarına önem verecek misiniz?

Otobana bir bağlantı yolu açacağız. Teknoloji OSB ve TOSAB ile ortak ambulans çalışmamız olacak. İtfaiye ilgili ve arıtma ile ilgili de ortak projelerimiz olacak. Yani 3 OSB’nin imzalayacağı ‘İyi Niyet Protokolü’ sayesinde ve Sayın Bakanımız Mustafa Varank’ın talebiyle imzaladık. İzmir Yolu’ndan Çatalağıl’a bağlanan köprüde de katkımız oldu. Karayolları Genel Müdürlüğümüz ve bakanlığımızın da Badırga giriş ve çıkışında gişelere girmeden otoban bağlantısı yapılmasını planladık.

Sayın Aygüler göreve gelince gerçekleştireceğiniz bu projelerin Türkiye ve Bursa’ya ne gibi katkıları olacak?

Mustafa Kemal Atatürk ne demişti? ‘Siyasî, askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa kazanılacak başarılar yaşayamaz ve sürekli olamaz’. Biz bu sözü çok önemsiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ne diyor? ‘Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat yapması gerekir.’ O zaman bizlere de görev düşüyor. Biz bölgemizin GSMH’ya katkısını en kısa sürede 10 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz. İşte bu hedef doğrultusunda çalışınca hem Bursa’ya hem de Türkiye’ye büyük katkılar sağlayacağımızdan eminim. 1. Bölgelere devlet teşvik veriyor biliyorsunuz. Sanayicilerimizin bu teşviklerden yararlanmasını sağlayacağız. Ayrıca, BTSO ve Teknoloji OSB ile ortak çalışma yaparak 40 dönümlük bir alanımızı eğitim için ayırmanın yollarını bulacağız. Çünkü Bursa ve Türkiye’nin geleceğini nitelikli iş gücü belirleyecek. 2 Temmuz Cumartei günü yapılacak Genel Kurulumuz’a, bütün Bursa Deri İhtisas ve Karma OSB üyeleriniz bekliyoruz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X