Bursa gibi 10 şehir olsa açık kalmaz

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’de Bursa gibi 10 tane daha şehir olması durumunda kronikleşen dış ticaret açığı sorununun ortadan kalkacağını söyledi.

Bursa gibi 10 şehir olsa açık kalmaz

İbrahim Burkay, BTSO ile Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) işbirliğinde düzenlenen ‘Hindistan Pazarı ve Ticaret Fırsatları’ webinarına katıldı.

Buradaki konuşmasında Türkiye’nin ikinci büyük ihracatçı kenti olan Bursa’nın 26 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip olduğunu belirten Burkay, şehrin dış ticaret hacmi ile Birleşmiş Milletler’e (BM) üye 130’dan fazla ülkenin önünde yer aldığına vurgu yaptı. Burkay, ‘’Bursa, 6 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla ülkemizde cari açığın panzehiri konumunda. Bu yüzden mottomuz ‘Bursa büyürse Türkiye büyür’. Türkiye’de Bursa gibi 10 tane daha şehir olması durumunda kronikleşen dış ticaret açığı sorunumuz ortadan kalkacaktır” dedi. Oda’nın 46 bini aşkın üyesi olduğunu hatırlatan Burkay, üyelerin 20 binden fazlasının sanayi sicil belgesine sahip üretici firmalardan oluştuğunu anlattı.

İHRACATI ÖNEMSİYORUZ

Türkiye’de BTSO’nun üye profiline sahip başka bir kurum olmadığını dile getiren Burkay, Oda olarak ihracatı çok önemsediklerini ve global piyasaları yakından takip ettiklerinin altını çizdi. Çok farklı ülkelerde ve coğrafyalarda pazarlama faaliyetleri yürüttüklerini ifade eden İbrahim Burkay, ‘’Webinar programlarıyla da hedef ülkelerde pandemi sonrası durumu analiz etmeyi amaçlıyoruz. Hindistan çok önemli bir pazar. Dünyanın 5’inci büyük ekonomisi. Ancak Hindistan’la ticarette Çin’le benzer şekilde ihracat-ithalat dengesizliği söz konusu. Bunu değiştirmek istiyoruz. Ülkede fırsatlar var. AB pazarındaki gücümüzü Hindistan gibi büyük coğrafyalara da taşımamız gerekiyor” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X