Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Feryal Biçkici, “Bursa’ya neye dayanarak su zengini bir şehir deniliyor? Bursa su şehri değil. Belki Uludağ’ın hemen dibinde yer almasından kaynaklanan bir ifade ancak ben Bursa’yı hiçbir zaman su zengini bir şehir olarak görmedim” görüşünü dile getirdi.
Biçkici, şöyle devam etti:
“Evliya Çelebi’nin Seyahatname’de bahsettiği gibi Uludağ’da bin küsur tane su kaynağı olduğu her yerde yazıyor. Uludağ’da yaptığımız araştırmalarda bırakın bin küsur tane kaynağı bulmayı çok az sayıda kaynağa ulaşabildik. Birçoğu zaten ticari amaçlarla kullanılıyor, şişeleniyor. Akarsu yataklarımızın dahi beslenmesine müsaade edilmeden şişelenerek su tamamen ticari olarak kullanılıyor. Gelecek olarak baktığımız zaman zaten Bursa’nın nüfusu çok hızlı bir şekilde artıyor. Su kaynaklarımızı korumalıyız. Bizim sanayiden, tarımsal ilaçlamalara kadar baktığımızda sular çok fazla kirletiliyor. Aşırı derecede… Diğer yandan baktığımız zaman sadece kaynaklardan söz ediyoruz da akarsu yataklarında basit bir örnek vereyim barajlarımıza gelen suların havzalarında yerleşim yerleri açılıyor. O havzalar yok ediliyor. Bir şekilde kirletiliyor veya binalar dikiliyor. Dolayısıyla bizim su kaynaklarımız yavaş yavaş kayboluyor.”
Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Feryal Biçkici, “Uludağ aynı zamanda yeraltı sularının da beslenmesini sağlıyor. Dünyadaki su kütlesi bellidir. Bursa’daki su potansiyelimiz de bellidir. İklim değişikliğine bağlı olarak da su dengesinde bir azalma söz konusu” dedi.
“Kırsal alanlardaki yağış miktarları azalma eğilimi göstermeye başladı”
Biçkici “Şehir merkezlerindeki yağış miktarı artmasına rağmen kırsal alanlardaki yağış miktarları ne yazık ki azalma eğilimi göstermeye başladı. Bunun nedeni nedir şehir içindeki sanayi, binalardır, şehir ısı adası dediğimiz olayın çok yükselmesi, sıcaklığın artışına neden olması bundan kaynaklanan yağışlardaki değişimlerden kaynaklanıyor. Bizim akarsularımızı kırsal alanlardaki yağışlar besliyor. Az yağınca ne olacak? Beslenme olmayacak” açıklamasını yaptı.
Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Feryal Biçkici’nin açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.
Kestel ve gursudaki fabrikaların bir yılda kullandığı suyu şehir 50 yılda bitiremez ne olur buna bir çözüm bulalim