Bursa için tehlike çanları! Kuraklık kapıda

Doğancı’yı besleyen Nilüfer Barajı’nda kuraklık alarm verdi. Yağışın olmaması, yanlış su kullanımı gibi nedenlerden dolayı barajın büyük bir kısmı kurudu. Uzmanlar böyle giderse 2021 yılında hidrolojik ve tarımsal kuraklığın yaşanabileceğini ifade etti.

Bursa için tehlike çanları! Kuraklık kapıda

DERYA DEMİR PINAR

Bursa’da son yıllarda başlayan meteorolojik kuraklık, etkisini barajlarda da gösterdi. Aralık ayı olmasına rağmen beklenen yağışın düşmemesi, var olan doğal kaynak sularının kuruması ile şehir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Bursa’nın içme suyunun büyük bir bölümün karşılandığı Doğancı Barajı’nda seviye yüzde 30’lara, Doğancı’yı besleyen Nilüfer Barajı’nda ise oran yüzde 5’e kadar düştü.

DOĞADER tarafından Nilüfer Barajı ve su havzasından çekilen fotoğraflar kuraklığı bir kez daha gözler önüne serdi. 1 metre genişliğinde ufak bir kanaldan beslenen baraj, kurumanın eşiğinde…

Sadece içme suyunun karşılandığı bu barajlar değil şehirdeki pek çok gölet ve kanalda su kalmadı. Tarımı ve dolayısıyla vatandaşların gıda ihtiyacını da doğrudan etkileyen bu tehdit, gün geçtikçe büyüyor. Şehri yönetenler tasarruf uyarısı yaparken, uzmanlar yetkilere ‘acil eylem planı’ için çağrıda bulundu.

SUYUMUZ KALMADI

Bursa’nın kuraklıkla karşı karşıya olduğunu ifade eden DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Güler, Nilüfer Barajı’ndaki seviyenin daha önce hiç bu kadar az olmadığının altını çizdi. Yanlış su kullanımı, derelerden yasa dışı su çekimi ve kirlilik nedeniyle şehirdeki kanalların susuz kaldığını dile getiren Güler, “Nilüfer Barajı neredeyse yok olma durumunda. BUSKİ, seviyeye yüzde 5 diyor ancak yerinde gözlemlediğimizde bunun çok daha az olduğunu gördük. Nilüfer Barajı, Doğancı’yı beslediği için çok önemli. Bu barajı besleyen dereler kurutuldu. Bursa’nın suyu artık Bursalıya yetmiyor” dedi.

SINIRDAYIZ…

Kuraklık nedeniyle Nilüfer Barajı’nı sadece 1 metre genişliğinde ufak bir kanalın beslediğini ifade eden Güler, Doğancı Barajı’ndaki seviyenin ise yüzde 30’lara kadar gerilediğini söyledi. Normal şartlarda aralık ayında Uludağ’a 1 metre kar yağması gerektiğini dile getiren Güler, kar seviyesinin şuan 10 santimetreye bile ulaşamadığını söyledi. Güler, “Önümüzdeki haftalarda da düzgün bir yağmur beklenmiyor. Bunların hepsi kuraklık alarmı. Su şehri olarak bilinen Bursa, yanlış kullanım nedeniyle bu hale geldi. Artık kuraklık sınırındayız. Bir an önce acil su eylem planı hazırlanmalı” diye konuştu.

“ŞEHRE DÜŞEN YAĞIŞIN FAYDASI YOK”

2019 yılının 2020 yılından daha kurak olduğunu vurgulayan Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa Temsilcisi Feryal Biçkici barajlar dolu olduğu için geçen sene bunun çok fazla hissedilmediğini söyledi. Biçkici, “2019 yılı son 90 yılın en kurak yılıydı. Ancak gölet ve barajlar doluydu. 2020 yılı 2019’a göre yağışlı geçse de kırsala ne kadar yağış düştüğünün araştırılması gerek. Çünkü şehre düşen yağmurun barajlara, göletlere hiçbir faydası yok. Aşırı betonlaşma ve asfaltlaşma nedeniyle bu sular denize karışıyor. Hatta yeraltı suyunun beslenmesinin azalmasına neden oluyor. Asfaltlardan ve çatılardan akan bu suların bir şekilde kullanılması gerekir. Çünkü önümüzdeki aylarda yeterince yağış almazsak 2021 yılında hidrolojik ve tarımsal kuraklığın yaşanması kaçınılmaz olur. Bu da ciddi ekonomik kayıplara yol açacaktır. Yerel yönetimlerin bir an önce acil eylem planı hazırlaması lazım” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ ENDİŞELİ…

Kuraklığın en fazla etkilediği meslek gruplarından biri de tarım… Özellikle bu aylarda buğday ve arpa eken çiftçi endişeli. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, yağışı kaçıran çiftçinin kara kara düşündüğünü söyledi. Erdem, “Şu anda buğday ve arpa ekini zamanı… Biz bunları ekerken yağışları takip ediyor ona göre hareket ediyoruz. 15 gün önce yağan yağmurda ekin yapanlar şanslı. Ama ondan sonra eken çiftçiler yağmurun düşmemesi nedeniyle zor durumda kaldı. Çünkü sulama gerçekleştiremediler. Kanallarda, göletlerde su kalmadı. Tarlası dereye yakın olanlar sulamasını yaptı onların sayısı da çok az. Ancak büyük çoğunluk yağışı bekliyor. Hatta şimdiden mayıs ayında dikeceğimiz domatesi düşünür olduk. Kış kurak geçerse kanallar dolmayacak. Susuz kalma endişesi içindeyiz, korkuyoruz” diye konuştu. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez de, kuraklık nedeniyle endişelendiklerini söyleyerek, Demirtaş ve Gölbaşı barajlarında da seviyenin hiç iç açıcı olmadığını belirtti.

BUSKİ geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında, hiç yağış düşmese bile Bursa’nın 3 ay yetecek suyunun olduğunu söylemişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X