Bursa için yaşamsal önem taşıyor! 3 altın kriter uyarısı…

Deprem coğrafyasında ve yıkım bölgesinde bir kentte yaşıyoruz. Marmara Denizi’nde 256 yıldır suskun bir fayla kentte 167 yıldır yıkıma yol açmayan başka bir fay var. Fakat, korkmamıza karşın depreme hazır olmak adına bir şey yapmıyoruz.Yapılması gerekeni BTÜ Rektör Yardımcısı ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan anlattı. Depremde en az kayıp için “yapı güvenliğinin yaşamsal önemi” için de 3 altın kriter uyarısı yaptı… Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Bursa için yaşamsal önem taşıyor! 3 altın kriter uyarısı…

Uzmanlar sürekli tekrarlıyorlar… Deprem coğrafyasında bir kentte yaşıyoruz. Kentin içinden, kenarından, ovasından, denizinden fay hatları geçiyor.

Bunların çoğu aktif değil, ama potansiyel tehlike olarak duruyor.

Örneğin…

1999’daki Yalova-Gölcük depremlerindeki fayların yanı sıra, Marmara Denizi içindeki fay hattı 1766’dan beri, yani 256 yıldır yıkıcı deprem üretmedi.

Aynı şekilde…

Bursa’yı yıkan 1855 depreminden bu yana, yani 167 yıldır kent merkezindeki fay sessiz Bu fayların uzunca süredir deprem üretmemeleri biriken stresi artırdığından bir başka tehlike.

Bu durumda…

Fayları başka yerlere taşıyamayacağımıza ya da müdahale edemeyeceğimize göre, tek seçeneğimiz var: Depreme dayanıklı sağlam binalarda yaşamak.

Peki…

Bursa yıkıcı etkisi büyük bir depreme hazırlıklı mı? Yaşadığımız binalar depreme güvence oluşturuyor mu? Kentin de böyle bir hazırlığı var mı?

Cevabı…

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının devamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X