‘Bursa ile gurur duyuyoruz’

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bursa’ya övgüler dizdi. Türkiye’de ve dünyada olup bitenlere rağmen Bursa’nın, pozitif bir gündeme yoğunlaşarak, dinamizmini ortaya koyduğunu ifade eden Şimşek, ”Bu şehirle gurur duyuyoruz” dedi.

‘Bursa ile gurur duyuyoruz’

ASLIHAN AYDIN

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bursa’nın üreten, katma değer oluşturan çalışkan ve başarılı bir şehir olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, dün Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ardından Bursa’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Şimşek, önce Vali Münir Karaloğlu ile görüştü. Burada gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şimşek, Uludağ’daki yetki devri konusu ile ilgili olarak, “Tabi anayasalarda ormanlar özel korunmuş bölgelerdir. O nedenle konu göründüğü kadar basit bir yetki konusu değil. Fakat yine de ben belediye başkanımızın talebini dinlerim. Orman Bakanımız Veysel Eroğlu’na iletirim’ ifadelerini kullandı. Valiliğin ardından Büyükşehir Belediyesi’nin yeni hizmet binasına geçen Şimşek, burada yaptığı açıklamada, şehrin sorunlarını ve kat ettiği gelişmeleri birinci elden öğrenmenin önemli olduğunu vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, bütünşehir yasası ile birlikte 17 ilçe ve 1070 mahalleye birden koşturduklarını ifade ederek, ‘Hedefimiz her alanda kendimizi geliştirmek” diye konuştu. 

“BÜYÜME MOTORLARINDAN”

Başbakan Yardımcısı Şimşek, son olarak AK Parti İl Başkanlığı’nda partililerle bir araya geldi. Şimşek burada yaptığı konuşmada, şunları kaydetti: 

“Türkiye’de ve dünyada gündem yoğun. Tüm bu olup bitenlere rağmen Bursa’nın, pozitif bir gündeme yoğunlaşıyor olması; ihracat hedeflerinden Türkiye’nin uzay sanayinde daha iyi bir yer edinme çabasına kadar, aslında Bursa’nın dinamizmini göstermesi açısından önemli. Bursa Türkiye’nin önemli büyüme motorlarından bir tanesi. Gerçekten Bursa üreten bir şehir, katma değer oluşturan çalışkan ve başarılı bir şehir. Biz ekonomi yönetimi olarak bu şehirlerin başarısı ile gurur duyuyoruz. Bunun için heyecanı birinci elden hissetmek de bizi ayrı mutlu ediyor.”

“ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Türkiye’nin bir taraftan terör ile mücadele ederken, bir taraftan da reformları yapmaya devam edeceğini anlatan Şimşek, “Bursa gibi iller bu noktada önemli bir rol oynayacak. Bursa’nın gelişmesi için, desteklerine layık olmak için biz de bir taraftan yatırım ve sanayinin önünün açılması noktasında Hükümet olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz” dedi. Ak Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ise “Otomotiv ve raylı sistemlerdeki gelişmelere paralel olarak uçak sanayini de Bursa’mıza taşıyoruz. Bursa olarak nakdi yardımdan ziyade motivasyon noktasında destek bekliyoruz” diye konuştu. 

“AYAĞIMIZI YORGANIMIZA GÖRE UZATMALIYIZ”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, tasarruf, israf ve reform uyarısı yaptı. Yapısal refomların önemine işaret eden Şimşek, ”Her şeyi çözmedik, böyle bir iddiamız yok. Her şey mükemmel, güllük gülistanlık değil. Zaten böyle bir iddiamız olsaydı yapısal reformlarla karşınıza çıkmazdık. Türkiye’nin hala ciddi yapısal sorunları var ve kolaycı bir çözümü de yok” dedi.

Türkiye’de tasarrufların düşük olduğunu vurgulayan Mehmet Şimşek, şöyle devam etti:

”Bu düşük tasarruflarla Çin ve Hindistan gibi büyümemiz biraz zor, gerçekçi olalım. Bu nedenle tasarrufları artırmamız lazım. Aslında bugünkü faiz tartışmasının temelinde de bu var. Türkiye’de tasarruflar yeterli ve sermaye piyasaları derin olsaydı, bu maliye politikasındaki performansla, bu reform gündemiyle Türkiye’nin risk primi ile Türkiye’deki faiz oranları bu küresel konjonktürde çok daha düşük olabilirdi. Bizim sistemi derinleştirmemiz ve tasarrufları artırmamız lazım. Bunlar önemli konulardır. Aslında israf yapmamamız, ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız lazım. Kamuda biz bunu başardık.”

ENFLASYON TEK HANEYE DÜŞTÜ AMA YETMEZ

Başbakan Yardımcısı Şimşek, ”Para politikasını çok eleştirebilirsiniz, olabilir. Bu konuda tartışmalar var ama şunu söyleyeyim; Türkiye enflasyonu tek haneye düşürdü ve orada tutuyoruz. Bu şu an için bir başarı ama yetmez. Türkiye’nin düşük tek haneli enflasyona geçmesi lazım” ifadelerini kullandı.

SANAYİNİN KALBİNDE MESLEK LİSESİ ÇAĞRISI

Şimşek, çıkardıkları Bakanlar Kurulu kararıyla organize sanayi bölgesi dışındaki meslek liseleri, yüksek okulları ve özel okullara devletin bütçe vereceğini, öğrenci başına destek sağlanacağını aktardı. Okul odaklı bütçelere geçeceklerini belirten Şimşek, ”Bütün meslek liselerini TOBB’a devretmek istiyoruz’ dedik örnek olarak. Biz şu anda organize sanayi bölgelerinde, yani sanayinin kalbinde diyoruz ki ‘Gelin meslek lisesi açın, iş başı eğitim verin, biz bütün masraflarınızı karşılayalım. Öğrenci başına size destek verelim. Her türlü 5. Bölge teşviğini verelim” dedi.

“REFORM YAPMAMAK GELECEK NESİLLERDEN HIRSIZLIK DEMEK”

Şimşek, son dönemde kurumların kalitesi açısından bir algı bozulması olduğuna işaret ederek, gerçekliğin aslında algı kadar kötü olmadığını ve kendi algıladıkları kadar da iyi olmadığını söyledi. Reformların önemine işaret eden Şimşek, ”Bir saniye kaçıracak vaktimiz yok. Reform yapmamak ne demek biliyor musunuz? Gelecek nesillerden hırsızlık demektir” diye konuştu.

Faizin düşük tek haneli seviyede kalıcı olması durumunda iş dünyasının ve vatandaşların düşük faizle finansmana erişim sağlayacağını kaydeden Şimşek, şunları kaydetti:

”Faiz bütçeleri yerine daha fazla hizmet ve yatırım bütçesi için faizin düşmesini istediklerini, bunun da anahtarı daha çok tasarruf, daha çok verimlilik, daha çok istihdam ve daha düşük enflasyondur. Bunun başka bir sihirli formülü de yoktur.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X