Bursa iş dünyası erken seçim istemiyor

BTSO Meclis Üyelerinin yüzde 43’ü erken seçimin ekonomiyi olumsuz etkileyeceği görüşünü savunurken, yüzde 10’u ise bir etkisinin olmayacağını belirtti.

Bursa iş dünyası erken seçim istemiyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) temmuz ayı toplantısında üyelere Türkiye ekonomisiyle ilgili elektronik bir anket uygulandı. Ankete göre, meclis üyelerinin yüzde 43’ü erken seçimin ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini düşünürken, yüzde 27’si olumsuz etkinin sınırlı olacağı görüşünde. Katılımcıların yüzde 10’u ise seçimin ekonomiye etkisinin olmayacağı görüşünü belirtti. Üyelere sorulan, ‘DAEŞ ve PKK’ya karşı başlayan sınır ötesi askeri harekatlar ekonomiyi nasıl etkiler’ sorusuna da meclis üyelerinin yüzde 51’i ‘olumsuz etkiler’ yanıtını verdi. Üyelerin yüzde 90’ı yakın ve komşu ülkelerde yaşanan sıkıntıların ekonomiyi olumsuz etkilediğine inanıyor.

REKABETTE KAYITDIŞI SORUNU

Katılımcılar, ‘Rekabet gücünüzü en çok hangi faktör etkiliyor?’ sorusuna yüzde 37 ile ‘kayıt dışı ekonomi, haksız rekabet ortamı’ cevabını verirken, ‘dövizdeki belirsizlik’ ve ‘karlılık oranlarının düşmesi’ seçeneklerini işaretleyenlerin oranı ise yüzde 40 oldu. İş dünyası temsilcileri, ‘Önümüzdeki süreçte işletmenizde hangi alana ağırlık vereceksiniz’ sorusuna ise yüzde 43 ile ‘pazar çeşitliliğini artırma’ şeklinde yanıt verdi.

BORÇLAR ERTELENMEDİ

BTSO Meclis üyelerinin yüzde 58’i ‘2015 yılı içinde borç ertelemek zorunda kaldınız mı?’ sorusuna ‘hayır’ derken, yıl içinde kredi kullanan üye oranı ise yüzde 63 oldu. ‘Finansmana ulaşma konusunda en fazla hangi sorunla karşılaşıyorsunuz?’ sorusuna iş dünyası temsilcilerinin yüzde 32’si ‘kredi maliyetinin yüksekliğini’ işaret ederken, yüzde 23’ü ‘kredi için yeterli teminat bulamamak’ dedi.

İÇ TALEP CANLANMALI

Anket çalışmasında BTSO Meclis üyelerine yeni hükümetin kurulması durumunda ekonomide önceliğin hangi alana verilmesi gerektiği sorusu da yöneltildi. Buna göre, meclis üyelerinin yüzde 38’i öncelikle ‘iç talebin canlandırılması’ gerektiğini ifade ederken, katılımcıların yüzde 32’si ‘reel kesime yönelik yeni teşviklerin verilmesi’ gerektiğini düşünüyor. ‘Türk Lirası’nda istikrar ve öngörülebilirlik’ seçeneğini işaretleyenlerin oranı yüzde 19 olurken, enflasyon ile mücadelenin öncelikli olması gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 11 oldu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X