Bursa iş dünyasından birlik çağrısı

Ulucami’nin batı kapısındaki canlı bomba olayıyla Bursa’ya da sıçrayan teröre, iş dünyası temsilcilerinden tepki yağdı. Yetkililer, ”Gün birlik olma, her zamankinden daha fazla çalışma günüdür” şeklinde görüş belirtti.

Bursa iş dünyasından birlik çağrısı

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa’da ticaretin kalbi Kapalı Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde yaşanan canlı bomba dehşetinin ardından iş dünyası temsilcileri, teröre karşı birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Saldırıyı şiddetle kınayan ve yaralılara şifa dileyen yetkililer, en büyük tesellinin olayın can kaybı yaşanmadan atlatılmış olması olduğunu belirtti.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, eli kanlı terör çetelerinin bir kez daha sahne alarak kirli yüzünü gösterdiğini belirterek, ”Bu kez hedef, tarihi geçmişi ve etrafındaki canlı atmosferiyle her zaman hareketli olan kentimizin önde gelen simgelerinden Ulucami’ydi. Yaşanan patlama sonucu sadece saldırganın hayatını kaybetmesi ve olayın bazı vatandaşlarımızın yaralanmasıyla atlatılmış olması tek tesellimizdir. Bu insanlık dışı saldırıyı nefretle kınıyor; patlama sonucu yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Eli kanlı terör örgütlerinin amaçlarına ulaşamaması için bizlere düşense her zamanki gibi dik durmak ve metanetimizi korumaktır” dedi.

İNADINA İŞİMİZE ODAKLANALIM

 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şube Başkanı Mustafa Gürses ise Bursa’nın bir huzur kenti olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti: ”Huzur kenti oluşunun en önemli sebebi de iş imkanlarının güzel olması, herkesin işinin ve aşının peşinde olması. Dolayısıyla teröre müsait bir ortamın olmaması. Anlaşılan buraya da göz diktiler. Bizim yapacağımız inadına işimize, üretimimize odaklanmak olacaktır. Normal yaşantımızın dışına çıkmadan AVM’ler, çarşı, pazar ve iş yerleri kısaca her tarafta aktif olmamız gerekecek. Bu saldırılar neticesiz kalacaktır. Milletimiz bu sıkıntılardan da kurtulacaktır. Sonuna doğru geldiklerinin onlarda farkında gibi gözüküyor. İnşallah menfi tesirleri çok olmayacaktır. Halkımızında sağduyulu hareket ederek işine gücüne devam etmesi faydalı olacaktır. Çünkü eğer işlerimizde aksaklık olursa terör kendisine uygun bir zemin bulur. Önemli olan moral ve motivasyonu bozmadan normal hayatımıza devam etmektir.”

MASRAFLARIN KARŞILANMASI ESNAFA MORAL VERECEK

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, bölge esnafının moralinin yerinde olduğunu söyledi. Saldırıda Ulucami’nin turizmi baltalamak için seçildiğini düşündüğünü belirten Tak, ”Ulucami ve çarşı Bursa’nın kalbi. Hem yerli hem yabancı turist geliyor. O yüzden orası seçilmiş. Allaha şükür ki yaralanma ile iş atlatıldı. Yarın daha değişik şeyler olabilir. Bu konuda emniyet güçleri üzerlerine düşeni yapıyor. Terörün bitirilmesi için hepimizin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Son zamanlarda siyasette çok kötü olan üslubun da düzelmesi lazım. Terör konusu siyasi fikirlerin üstünde olmalı. Herkes bu konuya destek vermeli. Bu yıl bu iş toparlanacaktır. Yoksa daha büyük sıkıntılar yaşanır” dedi. İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun dün Bursa’da, canlı bomba saldırısında iş yerleri zarar gören esnafın tüm kayıplarının nakdi yardımla karşılanacağını açıklamasını da değerlendiren Tak, ”Patlama sırasında esnafın camları kırıldı, hasar oluştu. Büyük bir rakam değil ama bunu devletin karşılayacak olması bence iyi bir karar. Oradaki esnafın morali açısından olumlu bir gelişme” ifadelerini kullandı.

ELİMİZDEN GELEN BİR ŞEY YOK

Güney Marmara Turizm ve Otel İşletmecileri Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren, beklenmeyen bir olay gerçekleştiğinin altını çizerek, ”Bursa turizmi için inşallah olumsuz bir sonuç doğurmaz. Öyle bir şey olmamasını arzu ediyoruz tabi ama önümüzdeki günler ne gösterecek bilmiyoruz. Elimizden gelen bir şey de yok maalesef. Turizm her bomba patlayan yerde olumsuz etkilenir ama yapacak bir şeyimiz yok. Her şey düzelsin diye bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“OLAY ÖNÜMDE GERÇEKLEŞTİ”

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şube Başkanı Onur Özkul, bu tip olayların hem bireysel hayatı hem de iş hayatını fevkalade olumsuz etkilediğini söyledi. Özkul, ”Neticede güven zemininin olmadığı yerde ticaretin de normal şekilde devam etmesi olanaksızdır. Hızlı bir şekilde bu konuların çözülmesi ve normal hayatımıza devam etmek arzusundayız. Ben dün olay anında oradaydım. Olay önümde oldu hala o anı psikolojik olarak yaşıyorum” dedi.

ÇARŞI’DA GÜVENLİK TEDBİRLERİ ARTACAK

Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Muhsi Özyıldırım, hadisenin çarşı ile ilintilendirilmesine tepkili olduklarını söyledi. Özyıldırım, ”Çünkü hadise öyle görünmüyor. Mesaj ve hedef farklı. Dilim varmıyor ama sanki büyüklerimize yönelik bir hareket. Çünkü batı kapısı protokolün girip çıktığı kapıdır. Büyük konuşmayalım ama bunu hissettiriyor. Çarşımızın daha hareketli saatleri ve mekanları var. Turiste göre hiç değil çünkü açı ters. Sanki Ulucami cemaati ve protokolü hedef alınmış, belki cenaze hedef alınmış bilemiyoruz. Dükkanlardaki hasar cam kırılması biçiminde. Tahrip gücü çok yüksek değil. Biraz sansasyonel ve tedirginlik yaratmaya yönelik gibi. Toplumumuzun tepkisine mutlu oldum. Kesinlikle korku yok. Hayatımız devam ediyor. Kendi özel güvenliklerimizle elimizden geldiği kadar önlemimizi alıyoruz. Tabi organize olmak istiyoruz; valiliğimizle ve emniyetimizle. Biraz daha giriş çıkışları kamera ve x-ray cihazlarıyla donatmak istiyoruz. Güvenlik tedbirlerini artırmak istiyoruz.”

“BİRBİRİMİZE KENETLEYECEK”

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BOSİAD) Başkanı İlker Oral, ”Teröre inat birliğimizi, beraberliğimizi korumaya devam edeceğiz” derken; İstanbul Yolu Sanayicileri ve İşadamları Derneği (İSSİAD) Başkanı Başkanı Yakup Altınöz de, ülkenin ve şehrin bütünlüğünü bozmaya yönelik olarak düzenlenen terör eyleminin, halkı daha çok birbirine kenetleyeceğini vurguladı. İnşaat Müteahhitleri ve Sanayici Derneği (İMSİAD) Başkanı Namık Ziya Mescioğlu ise ”Gün birlik olma, sağduyumuzu koruma, ülkemiz ve Bursamız için her zamankinden daha fazla çalışma günüdür” şeklinde görüş belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X