‘Bursa Kent Hali eriyor’

Bursa Sebze ve Meyve Komisyoncu İşadamları Derneği’nin yeni Başkanı Aydın Akyol, son 10 yılın en kötü dönemini yaşadıklarını belirterek, “Günden güne eriyoruz. En büyük sorun kayıt dışı satışlar” dedi.

‘Bursa Kent Hali eriyor’

Türkiye’nin en büyük ve modern hallerinden olan Bursa Kent Hali yeni yönetimini belirledi.

Bursa Sebze ve Meyve Komisyoncu İşadamları Derneği’nde Aydın Akyol başkanlığındaki yönetim geçtiğimiz hafta göreve başlayarak, sorunların çözümü için kolları sıvadı.

Aydın Akyol, Kent Hali için belediyeler, Maliye Bakanlığı ve Tarım İl Müdürlüğü ile iletişimin yeni dönemde artırılacağını vurguladı.

Halde işleyen sistemi anlatan Akyol, “Sabah saat 03.30’da buraya geliyoruz. Saat 10.00’a kadar alışverişler oluyor. Sonrasında ise ertesi günün planlarını yapıyoruz, işler akşam 16.00’ya kadar uzayabiliyor. Pazarcılar, marketler, yemek sanayileri ve çevre illerdeki hallerden ürün almaya gelenler var. 2017’de 376 bin ton sebze ve meyve girişi oldu. Hale gelen tüm ürünler künyeli ve hangi köyden geldiğine kadar bilgiler mevcut” diye konuştu.

İşlerde daralma olduğundan yakınan Akyol, zaman zaman 2 liralık bir üründe 1 liraya razı olduklarını, buna rağmen müşteri bulamadıklarını savundu.

HAKSIZ REKABET ÖNLENMELİ

En büyük sorunlarının kayıt dışı satışlar olduğunu vurgulayan Akyol, şunları kaydetti:

“Bursa’da tüketilen ürünün en az yüzde 30’u Kent Hali’ne gelmeden satılıyor. Biz bu konuda çok sıkıntılıyız. Pazarcılar da zarar görüyor. Marketlerin de hallerden almalarını istiyoruz. Mesela pazarcı halden 1 liraya ürün alırken, market yerinden getirerek daha düşük fiyata satabiliyor. Ayrıca marketlerde binlerce çeşit ürün var. Meyve ve sebzeden istediği zaman kar etmeden, zararına da satabiliyor. Bunu göze alabilecek durumu var. Büyük marketler genelde istedikleri ürünü bulamadıkları zaman hali tercih ediyorlar. Haksız rekabetin önüne geçilmesini istiyoruz.”

SON 10 YILIN EN KÖTÜ DÖNEMİ

Yetkililerden konu ile ilgili yeni düzenlemeler ve destekler beklediklerinin altını çizen Akyol, “Hal esnafının durumu kötüye gidiyor. Bu hal olmadan da 2 milyon nüfuslu Bursa’nın ihtiyacını 3-5 market karşılayamaz. Bursa’nın bize ihtiyacı var, bizim de onlara. Son 10 yılın en kötü dönemini yaşıyoruz. Hiçbir esnafımız da kar etmiyor. Günden güne eriyoruz. Biz yönetim olarak Büyükşehir Belediyesi’nden destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

hal.jpg

BURASI BURSA’NIN MUTFAĞI

Son 10 yılda 100 dükkanın halde el değiştirdiğine dikkat çeken Aydın Akyol, “Biz işi yapamayacak hale geldiğimizde büyük marketler diledikleri fiyatlara mal satabilecekler. Pazarlar da bitiyor, sayısal olarak esnaf yarı yarıya azaldı. Hal esnafı ve pazarlar biterse, büyük marketler üzerinden ürünler satılacak. Vatandaşın taze meyve ve sebzeye ulaşma şansı azalacak. Mahalle pazarları kalkarsa, istedikleri fiyata tek elden ürünü satabilecekler. Burası Bursa’nın mutfağı, biz de buranın taşıyıcılarıyız” dedi.

SABİT KAR UYGULUYORUZ

Fiyat artışlarından her zaman aracıların sorumlu tutulduğunu ifade eden Akyol, ancak her zaman sebze ve meyveleri sabit kar oranları ile sattıklarını savundu. Akyol, “İstediğimiz gibi fiyatları belirlemiyoruz. Kışın Antalya, Mersin gibi yerlerden ürünleri kendimiz getiriyoruz. Oralarda günlük belirlenen piyasa fiyatına göre alıyoruz. Örneğin 1 liraya alınan bir ürünün buraya gelene kadar maliyeti 1 lira 40 kuruşa çıkıyor. Biz de 10 kuruş üzerine koyarak satıyoruz. Ama son zamanlarda maliyetine satışlar arttı. Her dükkan ortalama 10 kişi çalıştırıyor. Kiralarımız var, benzin fiyatları çok yüksek. Dolayısıyla kendimizi döndüremiyoruz” şeklinde konuştu.

DEVLET DESTEĞİ İSTİYORUZ

Akyol, şehir dışından getirilirken mevsimsel koşullar nedeniyle ürünün zayi olduğuna da değinen Akyol şu bilgileri verdi: “Hava sıfır derecenin altında olduğunda ürünler yolda donabiliyor. Aslında soğuk hava zincirini bozmayacak şekilde, özel frigofrik araçlarla taşıma yapılması gerekiyor. Bu araçları devlet desteği ile almak gerekiyor.Şehir dışından ürün getirilirken herhangi bir sınırlama yok. Eskiden herkes belediye il sınırı dışından ürün getiremezdi. Kentte satılan ürünler halden çıkmak zorundaydı. Ancak şimdi isteyen istediği gibi üreticiden alıp satma hakkı var. Bu denetimsizliğe yol açıyor.”
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X