Bursa, kırsal kalkınmada da fark atıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, besicilerin kendi yem bitkilerini üreterek maliyetlerini azaltmaları için 9 ilçede binin üzerindeki çiftçiye 76 ton sertifikalı yem bitkisi tohumu dağıttı.

Bursa, kırsal kalkınmada da fark atıyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı ve Tarım A.Ş.’yi ilk kuran belediye olduklarını hatırlatarak, Bursa’nın kırsal kalkınmada da diğer illere fark attığını söyledi.

Süt Ürünleri Tesisi, arı üreticilerine kovan ve kovan altlığı, yoğun kar yağışı ve şiddetli lodos nedeniyle çatı çökmesi sonucu hayvanları telef olan besicilere koyun ve yem desteği ile ağılların onarımı için malzeme desteği, seracılara sera naylonu, besicilere buzağı kulübesi, ürün toplama merkezleri, biber kurutma tesisleri gibi yatırımlarla kırsalda ekonomik kalkınmanın önünü açan Büyükşehir Belediyesi, hayvancılık yapan çiftçilere de önemli bir destek sağladı.

Yem bitkilerini ağırlıklı olarak hazır alan bu nedenle de girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınan çiftçilere Büyükşehir Belediyesi tarafından sertifikalı yem bitkisi tohumu dağıtıldı. Keles, Büyükorhan, Orhaneli, Harmancık, İznik Orhangazi, Mudanya, Nilüfer ve Gemlik ilçelerindeki binin üzerindeki çiftçiye 76 ton yem bitkisi torumu dağıtılırken, çiftçilerin kendi yem bitkilerini üretmesiyle girdi maliyetleri düşecek, çiftçinin kazancı artacak.

“BURSA, KIRSAL KALKINMADA DİĞER KENTLERE FARK ATTI”

Büyük bir kısmı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden temin edilen sertifikalı tohumların dağıtımı nedeniyle Nilüfer ilçe Başköy Mahallesi’nde tören düzenlendi. Nilüfer Kaymakamı Mustafa Kılıç ve Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybay’ın da katıldığı törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın kırsal kalkınmada da diğer kentlere fark attığını söyledi.

“KIRSAL KESİMDE NÜFUS YA SABİT, YADA ERİYOR”

Henüz Büyükşehir Yasası gündemde bile yokken Keles’e Süt Ürünleri Tesisi kurduklarını ve yasa hazırlanırken Bursa’da yapılan kırsal yatırımların örnek gösterildiğini dile getiren Başkan Altepe, “Çiftçimizin bizden ne beklentisi varsa, hangi bölgede neye ihtiyaç duyulursa gerçekleştiriyoruz. Sulama göletlerinden ürün kalitesinin artırılmasına, ürün toplama merkezlerinden süt tesislerine kadar her alanda çalışıyoruz. Bu hizmetler eskiden de yapılmak isteniyordu ancak yeteri kadar başarılamadı. Bu nedenle Büyükşehir yasası çıktı. Eskiden bir yere sulama göleti yapılacaksa, muhtarlar günlerce valiliğe gelir giderdi. Konu oradan Ankara’ya bakanlığa, oradan meclise gider ve yatırım yıllarca beklerdi. Ancak şimdi biz gündeme alıyoruz, hemen hayata geçiriyoruz. Geçen yıl gündeme aldığımız sulama göletlerinin tamamı bitme aşamasına geldi. Bunun yanında çiftçimizin neye ihtiyacı varsa elimizden geleni yapıyorum. Bizim tek hedefimiz var. Çiftçimiz kendi toprağında mutlu mesut yaşasın, kent merkezine göç etmek zorunda kalmasın. Bursa her yıl 50 bin göç alıyor. Büyük kısmı da kent merkezine oluyor. Kırsal kesimde nüfus ya sabit ya da giderek eriyor. Çiftçimiz neden geçim kaygısıyla Bursa’nın kenar mahallerinde iki odalı evlerde yaşamak zorunda kalsın. Kendi evinde kendi bahçesinde geliri artsın, bey gibi yaşasın. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HAYVACILIKLA İLGİLİ DESTEK SAĞLIYOR”

Nilüfer Kaymakamı Mustafa Kılıç da 6360 sayılı yasa ile köy tüzel kişiliklerinin sona ererek muhtarlığa dönüştüğünü ve Büyükşehir sınırlarının il sınırlarını kapsayacak şekilde genişlediğini hatırlatarak, bu düzenlemenin faydalarının Bursa’da en iyi şekilde görüldüğünü söyledi.

Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçiler için önemli katkılar sağladığını belirten Kılıç, “Nilüfer, bir sanayi ilçesi olmasına rağmen, önemli de bir tarım potansiyeli var. Bugün de Büyükşehir Belediyemiz özellikle hayvancılıkla ilgili önemli bir destek sağlıyor. Çünkü çiftçimiz yem bitkileri konusunda satın almaya dayalı bir yetiştiricilik yapıyordu. Bu da pahalıya mal oluyordu. Şimdi çiftçimiz yem bitkisini kendisi yetiştirecek ve böylelikle maliyetler düşecek. Ben tüm çiftçilerimiz adına Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR’İN DESTEĞİ ÖNEMLİ”

Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybay da bütün çiftçilerin ortak meselesinin girdi maliyetlerinin yüksekliği olduğunu hatırlatarak, “Bu bakımdan Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan destek büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 76 ton sertifikalı yem bitkisi tohumu 9 ilçedeki çiftçilere dağıtıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X