Bursa Mevlevihanesi küllerinden doğuyor

Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasını orijinal haliyle geleceğe taşıyan Büyükşehir Belediyesi, 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi’ni özgün kimliğine kavuşturuyor.

Bursa Mevlevihanesi küllerinden doğuyor

Kentin köklü kültürel değerlerini geleceğe taşıyarak Bursa’nın ‘UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağlayan Büyükşehir Belediyesi, kaderine terk edildikten bir süre sonra yıkılıp yerine su depoları yapılan 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi’ni yeniden gün yüzüne çıkarmak için rekonstrüksiyon çalışmasını başlattı.

138.jpg

Bursa’da Pınarbaşı Mezarlığı’nın karşısında 15. yüzyılda, mevlevîliğin önemli zatlarından Cünûnî Ahmed Dede tarafından kurulan ve döneminin en büyük Mevlevihanelerinden olan, ancak zaman içinde yıkılıp yerine su depoları yapılan Bursa Mevlevihanesi, ilk günkü orijinal haliyle yeniden gün yüzüne çıkıyor.

8-006.jpg

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın, eşsiz kültür mirasının en güzel şekilde geleceğe taşındığını söyleyerek, “Büyükşehir Belediyesi olarak, tarihe adını altın harflerle yazdırmış kültürümüzün değerini biliyor, ecdat yadigarı eserlerimizi gün yüzüne çıkarıyoruz. Köklü mirasımızın zaman içinde yok olmuş değerli örneklerinden olan Bursa Mevlevihanesi, 4 asırlık tarihiyle geleceğe taşınıyor. Kaderine terk edilmesinin ardından zamana yenik düşen mevlevihaneyi özgün kimliğiyle yeniden kentimize kazandırıyoruz” diye konuştu.

26097_mevlevihane_201807041140.jpg

Mevlevihaneyi özgün kimliğiyle kente kazandıracak çalışmaların 2019 yılında sona ermesi hedefleniyor. Yaklaşık 5 milyon 571 bin TL bedelle yapılacak çalışmalar kapsamında bina ‘Semahane’, ‘Türbe, Meydan-ı Şerif ve Matbah-ı Şerif’ ve ‘Dedegan Hücreleri, Selamlık ve Harem Dairesi’ olmak üzere 3 bölümden oluşacak.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X