HATİCE DAL
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, Bursa’yı çok önemli bir merkez olarak gördüklerini söyledi.
Uysal, dün akşam Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) aylık olağan meclis toplantına katıldı. Buradaki konuşmasında Merkez Bankası olarak her yıl düzenli aralıklarla farklı sektör ve ölçeklerden firmaları ziyaret ettiklerini belirten Uysal, kendilerine iletilen beklentileri para politikası karar alma süreçlerinde kullandıklarını ifade etti. Bursa’nın dinamik reel sektörü ve ihracat odaklı üretim yapısıyla önem verdikleri illerin başında geldiğini vurgulayan Uysal, ‘’Türkiye’nin en çok katma değer üreten şehirlerinden biri olarak sanayileşmiş yapısıyla ekonomimize önemli katkı sağlayan Bursa, ihracat performansıyla da dikkat çekmektedir. Özellikle otomotiv, tekstil, hazır giyim ve makine ihracatında önemli bir rol üstlenmiş olan ilimiz, birçok sektörümüz için üretim üssü konumundadır. Bu itibarla, biz de saha çalışmalarımızda Bursa’yı imalat sanayimizin nabzını takip edebileceğimiz çok önemli bir merkez olarak görüyoruz” dedi.
ÜRETİM YETENEKLERİNİ GELİŞTİRDİLER
Bursa’da yaklaşık 250 firmanın temsilcisi ile bugüne kadar 500’ün üzerinde görüşme yaptıklarını dile getiren Uysal, ‘’Gözlemlerimiz Bursa firmalarının birçok sektörde üretim yeteneklerini ve ihracat performanslarını geliştirmekte büyük bir başarı elde ettiklerini ve bu başarıyı kalıcı hale getirmek için özveriyle çalışmaya devam ettiklerini gösteriyor. Bursa firmalarımızı ülkemiz için özel kılan hususun, verimlilik ve yüksek katma değerli üretimde sahip oldukları güç olduğunu vurgulamak isterim” diye konuştu. Uysal, firmaların yeni teknoloji alanlarına yatırım, küresel değer zincirlerindeki konumunu iyileştirme, pazar ve ürün çeşitliliğini artırma, tasarım gibi kritik alanlarda gösterdiği çabayı yakından izlediklerinin altını çizdi.
RİSKLER DEVAM EDİYOR
Türkiye ve dünya ekonomisiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Uysal, küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyrin gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde eş zamanlı olarak 2019 yılının son çeyreğinde de devam ettiğini anlattı. ABD ile Çin arasındaki anlaşmaya karşın belirsizliklerin hâlâ yüksek olduğuna dikkati çeken Uysal, ‘’Devam eden jeopolitik riskler ve son dönemde ortaya çıkan salgın hastalık küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır. Küresel iktisadi faaliyetin zayıf seyri emtia fiyatları ve enflasyon üzerinde belirleyici oluyor. Enflasyon oranlarının, son çeyrekte bazı ülkelerde gıda fiyatları kaynaklı olarak bir miktar yükselmesine karşın, 2020 yılında yatay bir görünüm sergilemeye devam etmesi bekleniyor” dedi.
KIRILGANLIKLARI ONARMA ZAMANI
BTSO Başkanı İbrahim Burkay da, Türkiye’nin son yıllarda gerek siyasi gerekse de ekonomik alanda çok büyük sınavlar verdiğine işaret etti. Tüm olumsuzluklara rağmen ülkenin zorluklara karşı kazandığı direnç ve sorunlara çözüm üretme kabiliyetiyle en kötü dönemi geride bırakmayı başardığına vurgu yapan Burkay, ‘’Başta geliştirilen hızlı ve proaktif politikalar olmak üzere, milletimizin devletine olan inancı, reel sektörümüzün cesareti ve azmiyle yeniden yükseliş ivmesini yakalamayı başardık. Tahmin edildiğinden çok daha dayanıklı olduğunu bir kez daha kanıtlayan Türkiye ekonomisi için artık geçmiş yıllardan günümüze miras kalan yapısal kırılganlıkları onarma zamanı geldi” diye konuştu.