Bursa organ naklinde AB ülkelerini geçti

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, Bursa bölgesinin 2015 Ekim ayı sonu itibari ile milyon başına kadavradan organ bağışı rakamların arttığını belirtti.

Bursa organ naklinde AB ülkelerini geçti

AYKUT GÜNGÖR

 

Bursa’da 4 solid organ, 3 kornea nakil merkezinin bulunduğunu belirten Akan, bin 112 hastanın böbrek, 140 hastanın karaciğer, 40 hastanın kornea nakli için beklediğini kaydetti. 

Organ bağışının yetersizliği nedeni ile bekleme listelerinde bulunan hastalarının bir kısmının yaşamını yitirdiğine değinen Akan, organ bağışlarının yüzde 75’inin canlıdan yüzde 25’inin kadavradan olduğunu bu oranın AB ülkelerinde tam tersi olduğunu vurguladı. 

2011-2015 yılları arasında Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi’ne bağlı nakil merkezlerinde toplam 278 Karaciğer, 687 Böbrek ve 318 Kornea Nakli yapılarak bin 285 hastanın yeniden yaşama döndürüldüğünü belirten Akan, “2012 yılında Şevket Yılmaz Eğitim Araştırma Hastanesi içinde faaliyete başlayan Kornea Bankası’nın başarılı çalışmaları ile ülkemizde kornea bekleyen birçok hastaya umut olunurken bölgemizdeki kornea bekleyen hasta sayısı yok denecek kadar aza inmiştir. Toplamda 209 kornea temin edilmiştir. 

Elde edilen bu kornealar ile Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 58, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 63, İstanbul, İzmir, Ankara, Düzce, ve Konya’ya gönderilerek yapılan nakil sayısı 88’dir. Yeni gelen her hastaya en fazla bir ay içerisinde kornea nakli yapılan Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi kornea bankasında kornea nakli için sıra bekleyen hiç hasta yoktur” şeklinde konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X