Bursa Ovası’na Rusya darbesi

Sebze ve meyvede lokomotif pazar Rusya ile yaşanan kriz Bursa Ovası’nı fena vurdu. Üreticinin elinde geçen yıldan kalma ürünler olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanları, tüccarın da zora düştüğünü ve bazı firmaların battığını bildirdiler.

Bursa Ovası’na Rusya darbesi

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa’da üreticiler yavaş yavaş tarlaya çıkmaya başlarken, Rusya ile yaşanan uçak krizinin ve Güneydoğu’daki terör olaylarının neden olduğu sıkıntılarla boğuşuyor. Üretici bir yandan elde kalan ürünleri ne yapacağını düşünürken, diğer yandan sattığı ürünün parasını almaya çalışıyor. 

Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, Rusya krizinin hem üreticiyi hem de firmaları etkilediğini belirterek, tedirgin olduğunu söyledi.

Fırtına, ellerinde hala geçen seneden kalma ürünler bulunduğunu belirterek, ihracat yapan firmaların durmaya yakın seviyede olduğunu ifade etti. 

Fırtına, ”Üretici tedirgin. Firma batışları yaşanıyor. Rusya, Doğu Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine yaş meyve sebze satışlarında sıkıntı yaşanıyor” dedi. Bu yılki üretimle ilgili de açıklamalarda bulunan Fırtına, mayıs ayından önce rekolte ile ilgili net bir şey söylemelerinin mümkün olmadığını anlattı. Fırtına, Bursa Ovası’nın bahara erken girdiğine işaret ederek, ”Şimdilik iyi gidiyoruz bir sorun yok ama korkumuz 25 Nisan’a kadar don bekleniyor olması. Tedirginiz. Bahara erken girdik nisan dönemini yaşıyoruz” diye konuştu.

DÜŞÜK REKOLTE BEKLENTİSİ

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim de, deveci armudu ve şeftalide yanıklar olduğuna dikkat çekti. Hasarın henüz tam belli olmadığını dile getiren Ekim, ”Ocak soğuklarından dolayı hasar oluştu. Mudanya’da zeytinlerde 25 bin dekarda yanık var. Bunun 15 bin dekarı tamamen, 10 bin dekarı ise kısmi yanık. Osmangazi’de de bölgesel yanıklar söz konusu. Bu yıl bütün ürünlerde rekolte düşüşü bekliyoruz. Bu durum mart sonunda belli olur. 15 gün önce bahçeler uyandı erkencilik var. Nisan sonuna kadarki süre bizler için tehlikeli” dedi.

FİYATLAR 1 LİRA GERİLEDİ

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez de, nektarin ve Santa Maria armudunda yanıklar olduğunu belirtti. Meyve gözlerinin henüz oluşmadığının altını çizen Dönmez, rekoltede yüzde 40-50 düşüş olabileceğini kaydetti. 

Rusya krizinin üretici üzerindeki etkisi ile ilgili de bilgi veren Dönmez, ”Kriz öncesi 8-10 araç o bölgeye giderken şimdilerde bu sayı 1-2 kamyona indi. Fiyatlar 70 kuruş ile 1 lira arasında geriledi. Elimizde mallar var. Tüccar da zora düştü. Bu krizden yüzde 10’dan fazla etkilenmemeliydik ama yüzde 50 hissedildi. İlgisi olan olmayan herkes sorunu Rusya’ya bağladı. Sonuçta bütün ürün Rusya’ya gitmiyor” diye konuştu.

GÜNEYDOĞU’DA YAŞANANLAR DAHA ÇOK ETKİLEDİ

Güneydoğu’da yaşananların kendilerini Rusya’dan daha çok etkilediğini söyleyen Dönmez, can güvenliği sorunu yaşandığını vurguladı. Dönmez, ”Çekler ödenmiyor çünkü banka şubeleri kapalı. Tüccarın çeki ödenmediğinden nakit akışına sorun yaşanıyor” dedi. Çiftçinin borcunun uzun vadeli ertelenmesini istediklerini ifade eden Dönmez, ayrıca bankaların da kolay kredi kullanımında limiti düşürmeleri gerektiğini anlattı.

KARABEYLİ ÜRETİCİ DE TEDİRGİN

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, zeytinde büyük zarar yaşandığının altını çizdi. Ürünlerde yüzde 60-70 zarar olduğuna işaret eden Erdem, ”2 Ocak’ta yağan kardan sonraki aşırı don buna sebep oldu. İncirde de yüzde 50 zarar var. Alçak yerlerde bu rakam artıyor” diye konuştu. Rusya krizinin etkileriyle ilgili de bilgi veren Erdem, ”Kriz yaşanan olaydan 2 ay önce olsaydı etkilenirdik bizim ürün zamanımız geç olduğu için etkilenmedik ancak 2016 yılı ürünleri için üretici tedirgin. Ne olacağını bilemiyoruz. Hem sebze hem meyve konusunda beklemedeyiz” dedi.

YENİŞEHİR’DE SORUN YOK

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, sebze ekiminin yeni başladığını dile getirerek, meyvede her eksiye düşüşün tehlike olduğunu ifade etti. Aktaş, ”2016 yılının bereketli olması için mart ve nisan aylarında soğuk olmamalı. Şuan için sıkıntı yok” dedi. Aktaş, Rusya krizinin ise kendilerini pek etkilemediğini ve bu krizin daha çok meyve üreticilerinde soruna yol açtığını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X