Bursa Tabip Odası’ndan aşı çıkışı; Bu hızla 18 ay sürer…

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, “Bu hızla gidilmesi halinde 60 milyon kişiye toplam 120 milyon doz aşı yapılabilmesi için 18 ay daha geçmesi gerekecektir” dedi.

Bursa Tabip Odası’ndan aşı çıkışı; Bu hızla 18 ay sürer…

Türkkan, gittikçe yavaşlayan COVID-19 aşılamasıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

16 Mart itibarıyla aşılamada 60 günün geride kaldığını belirten Başkan Türkkan, 60 milyonluk hedef nüfusun yüzde 13,3’ü birinci doz (7 milyon 959 bin 556 kişi) yüzde 6,5’i ise ikinci doz (3 milyon 885 bin 575 kişi) ile aşılanabildiğini söyledi. “Ülkemizdeki deneyimli ve özverili sağlık emek gücü ve yurttaşlarımızın aşıya olan ilgisi nedeniyle günde bir milyona yakın aşı yapmak olanaklıyken, yeterince aşı olmaması yüzünden günlük ortalama aşı yapılan kişi sayısı 200 binin altında kalmıştır” ifadelerini kullanan Alpaslan Türkkan, bu hızla gidilmesi halinde 60 milyon kişiye toplam 120 milyon doz aşı yapılabilmesi için 18 ay daha geçmesi gerekeceğini vurguladı.

Söz konusu sürenin, COVID-19 pandemisine güçlü bir yanıt verilebilmesi için çok uzun olduğunun üzerinde duran Doç. Dr. Türkkan, “Aşılamayı süratle başlatıp iyi uygulayan ülkelerde, başta İsrail olmak üzere, hastalığın görülme hızında ve hastaneye yatışlardaki dramatik azalma, pandemiden çıkış yolunda en güçlü araçlardan birinin aşı olduğunu kanıtlamıştır” dedi. Türkkan, Türkiye’nin tek aşı ile bağlantı kurduğunu, aşılamaya geç başlanmış olmasına karşın başlangıçta günlük aşı yapabilme potansiyeli ile göz doldurduğunu ancak elde yeterince aşı olmaması nedeniyle aşılamanın son günlerde çok azaldığını belirtti.

Bursa’da 2020 yılında 65 yaş üzerindeki nüfusun 298 bin 828 olduğunu hatırlatan BTO Başkanı, 23 bin 287 sağlık çalışanı ile beraber hedef nüfusun 322 bin 115 olduğu bilgisini verdi. “16 Mart 2021 saat 15:00 verilerine göre Bursa’da 1. doz uygulanan kişi sayısı 297 bin 657 ve 2. doz uygulanan kişi sayısı 142 bin 373’tür” diye konuşan Türkkan, şöyle devam etti: “Hedef nüfusun yüzde 92,5’inin ilk dozu ve yüzde 43,6’sının ikinci dozu aldığı anlaşılmaktadır. İlk dozda yüksek bir oran yakalanmış olmasına karşın, ikinci dozdaki düşüklük dikkat çekicidir.”

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan son olarak, Sağlık Bakanlığı’nın Sinovac şirketinin aşısının yanı sıra, etkililiği yüksek aşılardan yeter dozda sağlaması ve önümüzdeki üç ay içerisinde hedef nüfusun tamamının aşılanması gerektiğini belirtti ve ekledi: “Aksi halde 2021 yılı pandemi açısından hepimiz için zor geçmeye aday görünmektedir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X