Bursa tarımı nasıl kurtulur? Reçeteyi eski başkan yazdı…

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa’da isyan eden tarım üreticisinin sorunlarının çözümü için önerileri bugünkü köşesine taşıdı…

Bursa tarımı nasıl kurtulur? Reçeteyi eski başkan yazdı…

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Sabah… Aradığında, “Yazını okudum” diye başladı ve önce kendi konusuyla ilgili düşüncesini dile getirdi:

“Bursa’nın altyapısı için galeri sistemi çok önemli ve güzel bir adım. Fakat benim için dikkat çekici olan bir başka konuya değinmişsin.”

Kolay değil…

Erdem Saker özellikle sulama projeleriyle 23 yıl DSİ Bölge Müdürü olarak bu kenti hizmet etti, 1994-1999 dönemi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptı.

Döneminde…

Bursa’nın ufkunu açan projelere imza atan, sonrasında da Bursa için düşünen Saker’in ilgisini çeken, Yenişehir’de biber üreticisinin hayal kırıklığını aktarırken, üreticinin zararı önleyecek mekanizme olarak kooperatifleşmeyi göstermemiz.

Bu heyecanla, “İşte Türkiye’de tarımın kilit noktası bu” deyip şunu söyledi:

“Kooperatifleşmeyle tarımda zengin olmanın yolları açılır. Bunun en güzel örneğinin Gürsu’daki Ağaköy kooperatifi olduğunu her zaman söylerim.”

Şu örneği verdi:

“Hollanda tarımdan zengin olan ülkelerin başında geliyor. Çünkü tarımsal üretiminin yüzde 95’i kooperatif çatısı altında. Üstelik toprağının yüzde 60’ı deniz seviyesinin altında, ama bizden ileride.”

Bu noktada…

Hollanda’nın Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra tarımda ikinci büyük ihracatçı olduğunu, geçen yıl 120 milyar Dolar’lık tarım ürünü ihraç ettiğini vurguladı ve önerisini dile getirdi:

“Tarımda kazanan ve zengin ülke olmanın iki kritik ayağı var. Biri kooperatifleşme, diğeri köylünün eğitimi. Bu da köylerde uygulamalı tarım meslek lisesi açarak olur.”

Anısını anlattı:

“1966’da Amerika’ya gittiğimde, Kaliforniya’da 1 ay kaldım. Her öğrencinin tarlası vardı ve derste öğrendiğini tarlada uyguluyordu. Hollanda’da öğrencilerin 3 tonluk boğayı yatırıp parçaladıklarını gördüm.”

Düşüncesi şu:

“Tarımda zenginlik için köylerde uygulamalı tarım meslek liseleri kurulmalı ve kooperatifleşme sağlanmalı. Zengin olanlar bunu yapmışlar.”

 

Saker’in Karacabey harası için hayali

Sohbetimizde… Erdem Saker, tarımsal eğitime yönelik uzun zamandır hayalini kurduğunu söylediği bir projeyi anlattı:

“Karacabey Harası’nda iki Uygulamalı Tarım Meslek Lisesi kurulabilir. Bunlardan biri tarım uygulamalı, diğeri de hayvancılık uygulamalı olabilir.”

Ardından…

Bursa Uludağ Üniversitesi’nin Meslek Yüksekokulları’na yeni vizyon planlamasında bunun gerçekleşebileceğini söyledi.

 

Entegre çalışan kooperatifler, çiftçinin ürününün değerini de korur

Bizde … Tarımsal ürünler çiftçi- tüccar görüşmesiyle değer buluyor. Bu da sık sık çiftçinin fiyat mağduriyeti tepkilerine yol açıyor.

Farklı sistemi Erdem Saker anlattı:

“İspanya’da bir hayvancılık kooperatifi gezdim. 500 ortak tarlalarında hayvan yemi yetiştirip kooperatife satıyor. O da pazarlıyor.”

Ardından…

“Her evde 10-12 süt ineği var” deyip devam etti:

“Bir eve girdim. Kapıda ağır bir tezek kokusu vardı. Sabah inekler sağılıp süt kapının önündeki tanka pompalanıyor. Kooperatifin aracı gelip oradan aldığı süt kadar ödeme yapıyor.”

Şu da var:

“Kooperatif topladığı sütlerden süt ürünü üretip satıyor.  Onun kârını da ortaklarıyla paylaşıyor.”

Şunu ekledi:

“Tezek kokusuyla girdiğim evin içini görünce şaşkınlık geçirdim. Buradaki villalardan daha lükstü. İşte tarımla gelen zenginlik böyle oluyor.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yıymaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X