Bursa turizminde büyük kayıp

Rusya başta olmak üzere çevre ülkelerde yaşanan sıkıntılar ve içerideki terör olayları Bursa turizmini de fena vurdu. Geceleyen ziyaretçi sayısındaki kayıp yüzde 36’ya ulaştı. Kış döneminden de çok büyük bir beklenti yok.

Bursa turizminde büyük kayıp

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa her geçen gün biraz daha büyürken mevcut otellerin ihtiyacı karşılayıp karşılayamadığı sorusu gündeme geliyor.

Şehirde birçok yeni otel hizmete girmesine rağmen özellikle fuar dönemlerinde yaşanan kalacak yer bulma sıkıntısı dikkat çekiyor. Turizm sektör temsilcileri de, normal dönemlerde otel sayısının ihtiyacı karşıladığını ancak bazı özel dönemlerde eksik kalınabildiğini ifade ediyor. Ancak söz konusu tartışmalar yapılırken, bu yıl şehirde geceleyen turist sayısındaki sert düşüş sektörü fazlasıyla endişelendiriyor.

DAHA İYİ TANITIM ŞART

Bursa Skal Kulübü (Turizm Profesyonelleri Derneği) Başkanı Vehbi Varlık, Bursa’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Turizm İşletme Belgeli toplam 58 otelde 4 bin 481 oda ve 9 bin 156 yatak yer aldığını belirtti. Varlık, ”Yatırımcıların ve uluslararası zincirlerin dikkatini çeken Bursa’da yeni otel yatırımları da devam ediyor. Bakanlıktan yatırım belgesi alan otellerin devreye girmesiyle 3 bin 400’ün üzerinde oda ve 7 binin üzerinde yatak ilave olacak. Şu anda otel sayısı ihtiyacı karşılıyor. Özellikle İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nun devreye girmesiyle yerli turizmin biraz daha hareketlenmesini bekliyoruz. Ama bunun için de Bursa’nın öne çıkan değerlerini daha iyi tanıtmamız gerekiyor” dedi.

DOLULUK ORANI YÜZDE 47,50

2015 yılının ilk 7 ayında 572 bin 290 yerli, 276 bin 481 kişi de yabancı turistin Bursa’da gecelediğini ifade eden Varlık, toplamda geceleme yapan turist sayısının ise 848 bin 771 kişi olduğunu kaydetti. Varlık, ”Ortalama doluluk oranı yüzde 47,50. Geceleme sürelerine bakıldığında ise ortalama rakam yüzde 1,78. 2014 yılının ilk 7 aylık dönemine baktığımızda geceleme yapan toplam turist sayısı bir milyon 334 bin 979 kişi. Bu yıl 7 aylık dönemde geceleyen turist sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 36’lık bir azalma yaşandı” diye konuştu.

KIŞTAN DA ÇOK BEKLENTİMİZ YOK

Turizm sektörünün sadece Bursa’da değil tüm ülkede önemli kayıplar verdiğinin altını çizen Varlık, yaz sezonunun Bursa’da da verimli geçmediğini vurguladı. Varlık, ”Hatta sezonu erken kapattık. Kış sezonu için de çok büyük beklentilerimiz yok. Geçtiğimiz yılın rakamlarını yakalamak bizim için mutluluk verici olacak” dedi.

TUR İPTALLERİ YAŞANIYOR

Vehbi Varlık, turizmin ekonomik, siyasal dalgalanmalardan da ilk etkilenen sektörlerin başında geldiğine dikkat çekti. Son dönemde hem Türkiye’de yaşanan terör olayları, hem de bölgedeki önemli gelişmelerin sektörü olumsuz etkilediğine işaret eden Varlık, şöyle devam etti: ”Tur operatörlerinin ve kruvaziyer firmalarının Türkiye’ye yönelik iptalleri sürüyor. Ülkeler vatandaşlarını Türkiye’ye gitmemeleri konusunda uyarıyor. Bu olumsuzlukları çözmek için öncelikli olarak terör olaylarının bitmesi, Suriye sorunu ve komşu ülkeler ile siyasi ilişkilerin iyileşmesi, yurtdışından gelen turistlerin güvenli bir ülke olduğumuza inanması gerekiyor.”

GÜVENLİ ÜLKE İMAJI KAZANILMALI

Türkiye’nin yurtdışında çok iyi pazarlanması gerektiğini dile getiren Bursa Skal Kulübü Başkanı Varlık, güvenli ülke imajının geri kazanılmasının önemine vurgu yaptı. Varlık, ”Tabii ki kamu yönetimi ve siyasal partilerin sektör için destek vermesi gerekiyor. Türkiye son 5 ayda ikinci seçime giderken hiçbir partinin seçim beyannamesinde turizm ile ilgili bir madde yok. İlgili her kurum ve siyasal partilerin turizmin ülkeye kattığı katma değer için özel politikalar geliştirmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

BAZI DÖNEMLER EKSİK KALIYOR

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren, Bursa’da otel sayısının yeterli olduğunu, ancak fuar dönemleri gibi belli zamanlarda eksik kaldığını söyledi. Bursa’nın turizmde hiçbir zaman istediği rakamlara ulaşamadığını ifade eden Beceren, ”Biz çok daha fazla turist çekelim istiyoruz. Ancak bu 1 dakikada olmuyor. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi şehrin tanıtımı için güzel işler yapıyorlar ama daha fazlasının olması gerekiyor. 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile GÜMTOB da bu tanıtım grubunun bir kolunu oluşturuyor. Yeni projeler için çalışılıyor” dedi. Bursa’ya yapılması planlanan termal merkez projesinin şehre de katkı sağlayacağını belirten Beceren, bu merkezle Bursa’nın sağlık turizmi alanında daha fazla tercih edilen bir yer olacağını anlattı.

5 YILDIZLI OTEL SAYISI ŞİMDİLİK YETERLİ

Bursa’daki 5 yıldızlı otel sayısının şuan için yeterli olduğunu, ancak bu alandaki yatırımların devam edeceğini ifade eden Beceren, ”Otellerin doluluk oranları oda ve yatak sayısı artmasına rağmen geçtiğimiz yıllara göre 1-2 puan artış gösteriyor. Bursa bu noktada bir sıkıntı yaşamıyor” diye konuştu.

TOPLAM 234 ADET

Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, il ve ilçelerdeki toplam otel sayısı 234. Toplam oda sayısı 12 bin 520, yatak sayısı ise 26 bin 351. Söz konusu tesislerin 58’i Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli, 4 bin 481 odalı ve 9 bin 156 yataklı; 152 tanesi belediye belgeli, 5 bin 20 odalı ve 10 bin 922 yataklı; 24 tanesi ise Bakanlık yatırım belgeli, 3 bin 19 odalı ve 6 bin 273 yatak kapasiteli. Uludağ’da ise 25 tesis bulunuyor ve bunlar 2 bin 456 oda ile 5 bin 559 yatak kapasitesine sahip.

5 YILDIZLI 6 TESİS VAR

İşletme belgesine sahip olan 58 tesisin 6 tanesi 5 yıldızlı ve bin 80 oda ile 2 bin 188 yatak kapasitesi var. 13 tanesinin 4 yıldızı bulunuyor. Bunlar bin 583 odalı ve 3 bin 257 yataklı. 3 yıldızı bulunan 24 tesisin bin 472 odası ve 2 bin 974 yatak kapasitesi mevcut. Söz konusu tesislerin 7 tanesi ise 2 yıldıza sahip. Bu tesislerin ise 200 odası ve 406 yatak kapasitesi var. Şehirde söz konusu tesislerin dışında turizm işletme belgesi olan 7 adet özel, 1 tane de apart yer alıyor. Bursa’daki bu 58 tesiste toplamda 4 bin 481 oda bulunurken, 9 bin 156 yatak kapasitesi bulunuyor.

ASLINDA TURİZM POTANSİYELİ AÇISINDAN ÇOK ZENGİN

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Bursa’nın turizm çeşitliliği ve sahip olduğu turistik alanlarıyla turizm potansiyeli açısından çok zengin olduğunu ifade ediyor. Yetkililer, ”Dünyada termal, sağlık, kültür, tarih, inanç, doğa ve alternatif turizm , kayak, kongre ve deniz turizminin bir arada yapıldığı Bursa gibi çok az turistik şehir vardır. Ancak bu potansiyelin değerlendirilmesi konusunda yeterli düzeyde değiliz. Bursa’yı ziyaret eden turist sayısı çok daha fazla olmalı” şeklinde görüş belirtiyor. Yetkililer, Bakanlık ve valilik desteğiyle Bursa’nın tanıtımı çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X