Bursa Türkiye ortalamasını aştı

Milli Eğitim Bakanlığı’nca açıklanan liseye giriş tercih sonuçlarına göre, Bursa’da tercih yapan 35 bin 780 öğrenciden, 32 bin 100’ü okullara yerleşirken, 3 bin 600 öğrenci tercih yaptığı halde herhangi bir okula yerleşemedi.

Bursa Türkiye ortalamasını aştı

DERYA DEMİR

Öğrencilerin merakla beklediği Liseye Giriş Sınavı (LGS) tercihleri açıklandı. Buna göre Bursa’da tercih yaptığı halde yerleşemeyen aday oranı yüzde 8,5 olurken meslek ya da imam hatip liselerinde 7 bin kişilik kontenjan boş kaldı. Açıkta kalan öğrenciler ya da yerleştikleri okuldan memnun olmayanlar ise 06-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül tarihleri arasında yeniden tercih yapabilecek.

ÖZEL OKUL ARAYIŞI…

Bursa’da 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde mezun olan 40 bin 600 öğrenciden, 35 bin 780’i ortaöğretim kurumlarına yerleşebilmek için tercih yaptı. Sınav sonucu ile tercih yapan öğrencilerin 4 bin 500’ü nitelikli liselere yerleşirken, adrese dayalı yerleşmede 27 bin 600 öğrenci tercih ettikleri okullardan birine yerleşti. Yani Bursa’da toplamda 32 bin 100 öğrenci LGS ya da mahalli yerleştirme sonucuna göre yerleşme şansına sahip olurken, tercih yaptığı halde 3 bin 600 öğrenci herhangi bir okula yerleşemedi. Sonuçlara göre Bursa, Türkiye genelinde yüzde 91 olan yerleştirme oranının bir puan üzerine çıkarak yüzde 92 oranına ulaştı. Öte yandan istediği okula yerleşemeyen ya da açıkta kalan öğrenciler özel okul arayışına başladı. Dilediği gibi okumak isteyen öğrenciler ise 10 ile 50 bin TL arasında maaliyeti gözden çıkarmış olacak. Özel okulların genellikle Bursa’nın batı tarafında bulunması ise doğuda ikamet eden öğrencilere yemek ve servis maliyetini de ekleyecek.

“BİLGİLENDİRME YAPILMADI…”

Sonuçları değerlendiren Eğitim-Bir- Sen Şube Başkanı Numan Şeker, Bursa’daki yerleşme oranın yüksek olduğunu ancak velilere yeteri kadar bilgilendirme yapılmadığını söyledi. Şeker, “Adaylar yerleştirilirken sadece sınav ya da diploma puanları dikkate alınmadı. Öğrencinin kayıt alanı içinde bulunması, okulda bulunduğu süre, tercih sırası, ortaokul başarı puanı, devamsızlık ve yaş durumu dikkate alınarak yerleştirmeler yapıldı. Bunu bilmeyen veliler ‘puanı diğerinden yüksek olduğu halde yerleşemedi’ diyerek itirazda bulundu. Bu itirazların da tek nedeni yeni geçilen bir sistemde yeterli bilgilendirme yapılmaması” diye konuştu.

“İSTEMEDİKLERİ HALDE”

Eğitim-Sen Şube Başkanı Atakan Erdağı ise, Bursa’da bazı öğrencilerin tüm kriterleri diğerinden yüksek olduğu halde yerleşemediğine vurgu yaparken, Eğitim- İş Şube Başkanı Özkan Rona da “Birçok öğrenci evine en yakın okula yerleşemedi. Bu sistemle öğrencilerin istemedikleri okullara yerleştirileceği, birçok ailenin çocuklarını meslek ya da imam hatip lisesi ya da özel okullara göndermek zorunda kalacağı yönündeki kaygılarımız ne yazık ki haklı çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

“BİRİNCİLER YERLEŞEMEDİ…”

Türk Eğitim-Sen 1 No’lu Başkanı Metin Öksüz de, “Birçok kıstasın baz alınarak yerleştirme yapılmasından dolayı öğrenci ve veliler ciddi sıkıntıya düştü. Oturtulamayan sistemin bedelini ne yazık ki çocuklarımız ödüyor” diye konuştu. Türk Eğitim-Sen 2 No’lu Başkanı Fatih Gümüş ise, “Zorunlu bırakılan imam hatip lisesi tercihlerine baktığımızda ise öğrenciler ilk tercihlerini anadolu ve fen lisesinden yana kullandılar. Bursa genelinde İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesi haricinde öğrenciler isteyerek imam hatip liselerini tercih etmediler.”

TÜRKİYE GENELİ

Türkiye genelinde LGS kapsamında tercih yapan 437 bin 70 adaydan, 127 bin 283’ü yerleşirken, toplam 197 boş kontenjan kaldı. Adrese dayalı yerleştirmede ise tercih yapıp yerleşen öğrenci sayısı 798 bin 926 olurken, 342 bin 392 kontenjan boş kaldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X