AA muhabirinin, Bursa Büyükşehir Belediyesinden aldığı bilgiye göre, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürlüğünce projesi hazırlanan, Nisan 2015’te temeli atıldıktan iki yıl sonra devreye alınan tesis; hazırlama, yakma, arıtma ve elektrik üretimi, yardımcı sistemlerden meydana gelen entegre yapısıyla alanında Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor.
Temelde 96 ton kuru-katı madde içerikli çamur yakma kapasiteli tesiste, çamur besleme, yakma, ısı geri kazanım, emisyon arıtma ve türbin sistemiyle online emisyon izleme sistemi bulunan çıkış bacası yer alıyor.
Bu yılın nisan ayında devreye giren tesiste, ilk aşamada BUSKİ bünyesinde bulunan Atıksu Arıtma Tesislerinden elde edilen 63 ton kuru-katı madde içerikli çamur yakılacak.
Kolayca başlatılabilen ve durdurulabilen bir sistemin tasarlandığı tesiste, atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurların bertaraf edilmesi sırasında oluşan ısıdan üretilecek yıllık 2,5 megavatlık elektrikle, 6,5 milyon liralık enerji tasarrufu sağlanacak.
Tamamen yerli üretimle kurulan tesis, atık su arıtma tesislerinde biriken çamur çökeltilerinden kaynaklanan kokuya da son vererek, insan ve çevre sağlığı açısından önemli bir işlevi yerine getirmiş olacak.
“Dünyanın en kaliteli çamur yakma tesisi”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tesiste, “AB Atık Yakma Direktifi” ile “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik” başta olmak üzere tüm ilgili yönetmeliklerde belirtilen hususların istisnasız olarak sağlandığını söyledi.
Altepe, daha yaşanabilir ve sağlıklı bir kent için “Yeşil Bursa” kimliğine önem verdiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
“Dünyanın en kaliteli çamur yakma tesisi, son teknolojik metotlar kullanılarak 68 milyon liralık yatırımla ve yerli üretimle Bursa’ya kazandırıldı. Yıllarca süren çalışmalardan sonra artık dünyada ilk denemeleri yapılan bu sistemle, çamurun kendisini kendi kalorisiyle yakma sistemini ilk kez Bursa’da oluşturduk ve bunu yerli üretimle gerçekleştirdik. Bursa’da tonlarca çamur; arıtma tesisinde, 400 ton yaş çamur kapasiteli, akışkan yataklı kazanlarda yakılabiliyor ve yok ediliyor. Çevreye zarar verme ihtimali de kalmıyor.”
Altepe, tesisin, temelinin atılmasından bu yana, özellikle hizmete girmesinin ardından yurt dışından birçok kentin dikkatini çektiğini belirterek, “Tesisimize ilgi yoğun oldu. 12 yılda kendini amorti edecek tesis için yurt dışından birçok heyet gelip inceleme yaptı. Bu sistemi, Türkiye’nin bazı illerine kurmanın yanı sıra yurt dışına ihraç etmeyi hedefliyoruz.” dedi.
İngiltere, Almanya, Bulgaristan gibi ülkelerden gelip, tesiste inceleme yapan heyetlerin sistemin kendi ülkelerinde de uygulanabilir olduğunu ifade ettiğini vurgulayan Altepe, tesisin yurt içi ve dışındaki şehirlere kurulmasıyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü sözlerini ekledi.