Derya Demir PINAR
Döviz kurunun artmasıyla girdi maliyetleri de ciddi boyutlarda yükseldi. Maliyetlerdeki yükseliş temel gıda ürünlerine de büyük oranda zam olarak yansıdı. Söz konusu zamlardan ekmek fiyatları da nasibini aldı ve 2 lira olan 250 gram ekmek 2,5 liraya çıktı.
Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa Çırakoğlu, bu yıl başında 90 lira olan un fiyatının şimdilerde 400 liraya kadar ulaştığını söyledi. Enerji, ambalaj ve maya fiyatlarında da ciddi artış yaşandığını belirten Çırakoğlu, şunları kaydetti: ‘’1,5 ay önce unun çuval fiyatı 400 liraya yükseldi. Değirmenciler sabah ayrı, akşam fiyat akşam ayrı fiyat çıkardı. Günde 3 sefer fiyat listesini güncelleyen fabrikalar oldu. Un fiyatları yüzde 120-130 civarında arttı. Odun 500 liradan 1500 liraya ulaştı. 90 liradan aldığımız mayayı ise 150 liraya temin eder olduk. Ambalaj fiyatları da 4 kat yükseldi ve artmaya devam ediyor. Normal şartlarda elektrik ve ambalaj fiyatını ekmeğe yansıtmazdık ama şu an artış yaşanan ilk üç kalem un, işçilik ve ambalaj.”
DESTEK OLMASAYDI 5 LİRAYA ÇIKARDI
Un fiyatlarının artmasıyla TMO’nun ekmek ruhsatı olan fırınlara 195 lira un desteği vermeye başladığını dile getiren Çırakoğlu, şu an kendilerini ayakta tutanın TMO olduğuna işaret etti. Bu desteğin hasat bitene kadar sürdürüleceğini anlatan Mustafa Çırakoğlu, ‘’Bu destek olmasaydı un fiyatı 500 liraya, ekmek de 5 liraya çıkardı. Destek sürdüğü takdirde ekmeğe bir zam geleceğini düşünmüyorum. Ancak ocaktan sonra girdi maliyetlerinde yeniden ciddi bir artış yaşanırsa fiyat konusu yeniden konuşulabilir” dedi.
ESNAF ARTIK DAYANAMIYOR
Ekmeğe gelen zammın nedenin fırıncı esnafı olmadığına dikkati çeken Çırakoğlu, kendilerinin de zam yapmaktan hoşnut olmadığının altını çizdi. Girdi maliyetelerinin fırıncıları buna mecbur bıraktığını ifade eden Çırakoğlu, ‘’40 yıldır fırıncıyım böyle bir zam yağmuruyla karşılaşmadık. Sadece son 1 ayda 17 fırıncı işini devretti. Son 1 yılda ise 100’ün üzerinde fırıncı kepenk indirdi. Artık esnaf zamlara dayanamıyor. Esnafın yüzde 98’i borçlu. Bu işten çekilmek istediğini söyleyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Hepsi farklı bir meslek arayışında” diye konuştu. Bazı vatandaşların ‘halk ekmeği’ tercih etmeye başladığını vurgulayan Çırakoğlu, şöyle devam etti: ‘’Müşteri gelince ‘zam yaptık’ derken yüzümüz kızarıyor ama mecburuz. Vatandaş bize kızmasın. Belediyeler kâr gütmediği için ekmekleri zararına da satabiliyor.”
BESAŞ bursa fırınlarının cıkardığı ekmeklerın 2 katı ağırlıkta cıkarıyor yınece kucuk bır pay olsada kar edıyor bızım fırıncılar ağlıyor ne garıp şükür yok harhalde