Bursa’da 100 yıl önce dokunan Kabe örtüsü müzede sergileniyor

Bursa’da 100 yıl önce dokunan Kâbe örtüsü Kent Müzesi’nde sergileniyor.

Bursa’da 100 yıl önce dokunan Kabe örtüsü müzede sergileniyor

Osmanlı zamanında büyük çoğunluğu Bursa ipeğinden ve Bursa’da dokunan Kâbe örtüsü 100 yıl sonra dokunduğu kentte ziyaretçilerini bekliyor. Bursa Kent Müzesi’nde sergilenen Kâbe örtüsü Ramazan ayı boyunca ziyarete açıldı. 

Tarihi örtünün bir parçası, 1908 yılında Kabe’de 1 yıl kullanıldıktan sonra Bursa’da yaşayan Mısri Dergahı Şeyhi ve Müridi Mehmet Şemseddin Efendi’ye gönderildi. Buradan da oğlu Mecdettin Ulusoy tarafından Bursa Kent Müzesi Müdürü Ahmet Erdönmez’in eline geçen örtü Bursa Kent Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. 

100 yıllık Kabe örtüsünü gelen herkes ziyaret edebilecek. Kabe örtüsü hakkında bilgi veren Bursa Kent Müzesi Müdürü Ahmet Erdönmez, “Kutsal emanet 1908 yılında Bursa’ya geliyor. Kabe örtüleri çoğunlukla Bursa kumaşlarından Bursa’da dokunuyor. Sonra sürre alaylarıyla Kâbe’ye gönderiliyor. Ertesi yıl Kabe’nin örtüsü değiştirileceği zaman Kabe’nin örtüsünden parçalar bölünerek Osmanlı topraklarında gönül ehli kişilere gönderiliyordu. Bunlardan birisi de Ulucamii karşısında bulunan Mısri Dergahı Şeyhi ve Müridi Mehmet Şemseddin Efendi’dir. O da uzun yıllar muhafaza ediliyor. Kabe örtüsü oradan oğlu Mecdettin Ulusoy vasıtasıyla bana geçti. Örtünün üzerinde kelimei tevhid ve Azhab Suresi 40’ıncı ayeti yazıyor. Örtünün büyük bir bölümü ipekten yapılmış, Şu an bizim elimizde olan kısım 70×30 santim ölçülerinde. O zamanlar Kabe’nin örtülerini bütünüyle değil de parça parça veriyorlardı. Bunları da onun kıymetini bilecek değerli kişilere gönderiyorlardı” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X