Bursa’da 107 firmaya 340 bin TL ceza

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Latif Deniz, ölçüm birimi olarak tanımlanabilecek ve akla gelen ölçü, tartı, hatta zaman birimi göstergeleri konularını simgeleyen 20 Mayıs Dünya Metroloji Günü’nün tüm dünyayla aynı anda Türkiye’de de kutlandığ

Bursa’da 107 firmaya 340 bin TL ceza

Türkiye’de alıcı ve satıcı haklarının korunması, halkın güvenli alışveriş yapması, yaşamın ölçüm birimlerine uygun sürmesinin devlet güvencesinde olduğuna vurgu yapan Deniz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü’nün ilgili konularda olası haksızlıkların önüne geçmek için periyodik, ilk, stok, şikayetli ve ani olmak üzere denetimler yürüttüğünü kaydetti. Deniz, ”İlimizde de metroloji denetimleri, Piyasa Denetim ve Gözetim Şube Müdürlüğü’nce yürütülmektedir. Piyasa Denetim ve Gözetim Şubemiz tarafından yıl boyunca denetimler yapılmaktadır. Hazır ambalajlı ürünler, taksimetre, takograf, akaryakıt istasyon sayaçları, baskül, su-elektrik-doğalgaz sayaçları, kuyumcu ve eczanelerde kullanılan hassas terazilerin denetimleri her biri konusunda eğitimli personel tarafından yürütülmektedir” dedi.

SÜREKLİ DENETLENİYOR

Latif Deniz konuşmasına şu sözlerle sürdürdü:

”Ayrıca, Ölçü Ayar Kanunu’na istinaden hazırlanan çeşitli yönetmelikler kapsamında İl Müdürlüğümüzce dün itibarıyla, 3 adet tartı aleti yetkili muayene servisine, 3 adet taksimetre muayene servisine, 13 adet takograf muayene servisine ve 25 adet de tamir-ayar istasyonu servisine uygunluk belgesi düzenlenmiştir. Söz konusu uygunluk belgesi almaya hak kazanmış 46 adet serviste görev yapan 84 personele de ilgili konularda hizmet verme yetki belgesi düzenlenmiştir. Belge sahibi yetkili servis ve personelin kanun ve yönetmeliklere uygun hizmet verip vermedikleri de İl Müdürlüğümüzce sürekli denetlenmektedir. Yine İl Müdürlüğümüz yetki alanında olan ve 2 bin kilograma kadar otomatik olmayan tartı aletlerinin denetimi konusunda Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gürsu ve İnegöl ilçe belediyeleri bünyesinde Grup Ölçü-Ayar Memurlukları oluşturulmuş ve hizmet vermeleri sağlanmıştır. ”

BELEDİYELER DE YAPABİLECEK

Söz konusu uygulamaya göre, daha önceden sadece Bakanlık personelince yürütülen muayene ve servis hizmetlerinin, özel sektör ve yerel yönetimler tarafından da yapılmasına zemin hazırlandığını dile getiren Deniz, ”Bursa’da dün itibarıyla 139 adet müstakil akaryakıt istasyonu ile 8 adet müstakil lpg otogaz istasyonu ve 208 adet akaryakıt ve LPG otogaz (birleşik) istasyonu olmak üzere ilimizde toplam 355 adet istasyon bulunmaktadır” diye konuştu. 

Deniz, 2017 Nisan sonu itibariyle toplam 112 bin 949 denetim gerçekleştirildiğini ve uygunsuzluk tespit edilen 107 firmaya da 340 bin 145 lira idari para cezası uygulandığını vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X