Bursa’da 15 senelik proje! ‘Sokaklarda bir tane hayvan olmayacak’ iddiası…

olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Mustafa Özdal ve Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan Doğal Yaşamı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Veteriner Hekim İbrahim Tugay Ateş, “Birçok sanayici ayda kilolarca mama bağışında bulunuyor. Bir bütçe var fakat yanlış yere gidiyor. Kısırlaştırmayla ilgili organizasyon yaparsak bugün başladığımız takdirde bir sokak hayvanının ömrü ortalama 5-6 yıl. 5-6 yıl sonra onların nesli tükenecek. Bu yavrular yavaş yavaş azalarak 10-15 sene içinde göreceksiniz sokaklarda bir tane hayvan olmayacak” dedi.

Bursa’da 15 senelik proje! ‘Sokaklarda bir tane hayvan olmayacak’ iddiası…

Doğal Yaşamı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Veteriner Hekim İbrahim Tugay Ateş, “Çocukluğumdan beri Bursa’dayım. Yeşil Bursa olarak biliyorduk Bursa’yı. Her zaman öyle övündük kentimizle. Suyu içilen, temiz havası olan, yeşilliği ile ün kazanmış bir yerdi kentimiz. Gün geçtikçe görüyoruz ki maalesef yanlış betonlaşma nedeniyle yeşil alanlarımız yok olmaya başladı. Çocuklarımız maalesef bizim yaşadığımız güzellikleri görememeye başladı. Bundan sonraki kuşaklar çok daha kötüsünü yaşamasın diye derneğimizi kurduk. Farkındalık yaratmak istedik. Bizden sonraki kuşaklara daha az hasarlı bir kent bırakalım istiyoruz. Hedefimiz bu” şeklinde konuştu.

Her şeyi yerel yönetimlerden beklemeden kendi sponsorluklarımızla çalışmalar yaptık”

Ateş, “Hayvansever dernekleri kamuoyunda, basında ve yerel yönetimlerde birtakım kendi yaptıkları yanlışlardan dolayı maalesef ters algı yaratıldı. Kavgacı, sürekli eleştiren, yerel yönetimlerle didişen STK’lar oluştu. Biz dedik ki güzel bir yönetim kurulu oluşturalım. İş insanları, avukatlar, doktorlar, sanayici arkadaşlardan oluşan kültür seviyesi yüksek bir yönetim kurulu oluşturup STK olarak yapıcı olmak, yerel yönetimlerle iş birliği halinde katkı koymak istedik. Her şeyi yerel yönetimlerden beklemeden kendi sponsorluklarımızla çalışmalar yaptık” dedi.

Çoğaldıkça maalesef yetişemiyoruz”

Tugay Ateş, “Pandemi döneminde insanların doğaya ve hayvana karşı ciddi anlamda ilgisi oluştu. Bu bizim işimizi kolaylaştırdı. Yaratmak istediğimiz algıyı çok daha kısa süre içinde başarmış olduk. Biz sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemlerde gruplar halinde sokaklardaki hayvanları besledik. Çeşitli istasyonlar oluşturduk. Esas amaç burada popülasyonu kırmak. Hayvan beslemek çok önemli ancak ne kadar beslerseniz besleyin bunlar ürüyorlar ve çoğalıyorlar. Çoğaldıkça da maalesef yetişemiyoruz. Biz de kısırlaştırma faaliyetlerine girdik. 1 sene içinde 100’e yakın köpeğimizi kısırlaştırdık ve doğaya saldık. Aslında belediyelerin görevi ama onlar da yetemiyorlar. Meslektaş arkadaşlarıma da hak veriyorum kurumlardaki. Kısıtlı imkanları var. Kendi oluşturduğumuz fonla kısırlaştırmaları yaptık” şeklinde konuştu.

Dağyenice’den 1 kamyon çöp çıktı

Ateş, “Çocuklarda çevre bilincini oluşturmak, doğayı korumak, yeniden ağaç dikmeyi faaliyetlerimiz arasına aldık. Gittiğimiz her hayvan besleme bölgesinde mutlaka çevre temizliği de yaptık. Dağyenice bölgesinde 1 saat içinde Nilüfer Belediyesi’nin verdiği 1 kamyonu tamamen dolduracak şekilde çöp topladık. Bu utanç verici bir durum aslında. Büyüklerin attığı çöpleri küçük çocuklar topladı” dedi.

Sokaklarda bir tane hayvan olmayacak”

Doğal Yaşamı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Veteriner Hekim İbrahim Tugay Ateş, sözlerini şöyle tamamladı:

Avrupa’da bu iş çözülmüş vaziyette. 25-30 yıllık bir proje bu. Onlar daha önce başladılar. Kısırlaştırma faaliyetlerini bir şekilde sadece belediyeler değil bir organizasyon şeması halinde veteriner hekimler odası, veterinerlik fakültesi ve özel veteriner kliniklerinde görevlendirmeler yapılarak toplu bir şekilde kısırlaştırılma faaliyetine girilmesi lazım. STK’lar ve sanayici sponsorlar da bu işin içinde olmalı. Birçok sanayici ayda kilolarca mama bağışında bulunuyor. Bir bütçe var fakat yanlış yere gidiyor. Beslenmeye gidiyor. İş insanları tarafından bir fon oluşturulup, kısırlaştırmayla ilgili organizasyon yaparsak bugün başladığımız takdirde bir sokak hayvanının ömrü ortalama 5-6 yıl. 5-6 yıl sonra onların nesli tükenecek. Bu yavrular yavaş yavaş azalarak 10-15 sene içinde göreceksiniz sokaklarda bir tane hayvan olmayacak. Milli ekonomiye de ciddi katkısı olacaktır.

Doğal Yaşamı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Veteriner Hekim İbrahim Tugay Ateş’in açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X