Bursa’da 301 mahalleyle ilgili flaş karar!

Bursa’da mahalleye dönüşen 301 köy, ‘kırsal’ statüsüye geçti. ‘Kırsal mahalle statüsü’ kazanan bu yerleşim yerleri, bundan sonra alınacak kararlarla; köylere sağlanan su indirimi, emlak vergisi muafiyeti gibi haklardan faydalanabilecek.

Bursa’da 301 mahalleyle ilgili flaş karar!

DERYA DEMİR PINAR

Büyükşehir Belediye Meclisi’nden alınan kararla, Büyükşehir Yasası ile 2012 yılında mahalleye dönüşen köylerden talep eden 301 mahalle, kırsal mahalle statüsüne geçti.

2012 yılında yapılan düzenleme ile mahalleye dönüşen köylerde, tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimde mağduriyet oluşturması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği’ hazırladı.

Bursa’nın da dahil olduğu 30 büyükşehiri kapsayan yönetmelikle, mahalleye dönüşen köy ve beldelere ‘kırsal’ statüye geçme hakkı tanındı. Kırsal yerleşim için ilk kararı ilçe belediye meclisleri aldı. Ardından karar Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan ayı ikinci oturumunda gündeme alındı.

Meclisten geçen kararla; Yenişehir’de 61, Orhaneli’de 53, Büyükorhan’da 40, İznik’te 37, Keles’te 37, Harmancık’ta 28, Osmangazi’de 20, Nilüfer’de 15 ve Gürsu’da 10 mahalle kırsal statüye geçti. Nüfusu 5 binin altında olup da imar planı bulunmayan ve kırsal özelliği devam eden yerleşim yerleri geçen kararla ‘köy’ haklarından faydalanacak.

İNDİRİMLİ FAYDALANACAKLAR

Buna göre alınacak kararlarla; kırsal statüye geçen yerleşim yerlerinde, konutlarda su kullanım bedeli en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçemeyecek. İşyerleri için bu oran yüzde 50 olacak. Zirai amaç için kullanılan bina, arsa ve araziler emlak vergisinden muaf olacak. Ticari amaç için kullanılan bina ve araziler için vergi oranı yüzde 50 indirimli uygulanacak. Büyükşehir Belediye meclisinde alınacak kararla; köy özelliğini kaybetmemiş olan bu mahallelerde, yapılar harç ve ruhsat alınmadan muhtarlığın bilgisi dahilinde yapılabilecek. Öte yandan Yıldırım, Mudanya, Gemlik, Kestel, İnegöl, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhangazi ilçelerinden ise kırsal statüye geçmeyle ilgili henüz bir talep gelmediği öğrenildi.

Kırsal statü alan yerleşim alanları şöyle:

YENİŞEHİR

Afşar, Akbıyık, Akdere, Akçapınar, Alaylı, Ayaz, Aydoğdu, Burcum, Beypınar, Barcın, Cihadiye, Çardım, Çeltikçi, Çelebi, Çiçeközü, Çayırlı, Çamönü, Demirboğa, Dereköy, Ebeköy, Eğerce, Fethiye, Gökçesu, Günece, Hayriye, İncirli, Karaköy, Koyunhisar, Karacaali, Karabahadır, Karacaahmet, Karaamca, Karası, Kavaklı, Kirazlıyayla, Kızılhisar, Kozdere, Kıblepınar, Kızılköy, Köprühisar, Mahmudiye, Mecidiye, Marmaracık, Menteşe, Orhaniye, Osmaniye, Papatya, Paşayayla, Reşadiye, Selimiye, Söylemiş, Subaşı, Süleymaniye, Terziler, Toprakdere, Toprakocak, Yarhisar, Yıldırım, Yazılı, Yolören, Yenköy.

ORHANELİ

Akalan, Ağaçhisar, Akçabük, Altıntaş, Argın, Balıoğlu, Başköy, Belenoluk, Çalaplar, Çeki, Çınarcık, Çivili, Çöreler, Dağgüney, Deliballar, Demirci, Dere, Dündar, Emirköy, Erenler, E.Danişment, Fadıl, Firoz, Gazioluk, Girencik, Göktepe, Gümüşpınar, İkizoluk, Kabaklar, Kadıköy, Karaoğlanlar, Karasi, Koçu, Kusumlar, Küçükorhan, Letafet, Mahaller, Nalınlar, Ortaköy, Osmaniye, Sadağı, Semerci, Serçeler, Sırıl, Söğüt, Süleymanbey, Şükriye, Topuk, Tepecik, Yakuplar, Y.Danişment, Yeşiller, Yörükler.

BÜYÜKORHAN

Akçasaz, Aktaş, Armutçuk, Bademlik, Balabam, Bayındır, Burunca, Çakıryenice, Çeribaşı, Danacılar, Danaçlı, Demirler, Derecik, Durhasan, Düğüncüler, Erecek, Elekçalı, Gedikler, Geynik, Hacıahmetler, Hacılar, Hemşeriler, İsmetiye, Karağız, Karaçukur, Karalar, Kayapa, Kuşlar, Kınık, Mazlumlar, Osmanlar, Özlüce, Örencik, Perçin, Pınarı, Piribeyler, Sarnıç, Tekerler, Yenice, Zaferiye.

İZNİK

Aydınlar, Bayındır, Candarlı, Çakırca, Çamdibi, Çampınar, Çamoluk, Çiçekli, Derbent, Dereköy, Dırazali, Elmalı Göllüce, Gürmüzlü, Hacıosman, Hisardere, Hocaköy, İhsaniye, İnikli, Karatekin, Kaynarca, Kırıntı, Kutluca Mahmudiye, Mecidiye, Mustafalı, Müşküle, Orhaniye, Osmaniye, Ömerli, Sansarak, Sarıağıl, Süleymaniye, Şerefiye, Tacir, Yenişerefiye, Yörükler.

KELES

Akçapınar, Alpagut, Avdan, Baraklı, Basak, Belenören, Bıyıkalan, Dağdemirciler, Dağdibi, Davutlar, Dedeler, Delice, Denizler, Durak, Düvenli, Epçeler, Gelemiç, Gököz, Harmanalan, Harmandemirci, Haydar, Hereke, Issızören, Karaardıç, Kemaliye, Kıranışıklar, Kirazlı, Kocakovacık, Kozbudaklar, Küçükkovacık, Menteşe, Pınarcık, Sorgun, Uzunöz, Yazıbaşı, Yağcılar, Yunuslar.

HARMANCIK

Akalan, Akpınar, Alutça, Balatdanişment, Ballısaray, Bekdemirler, Çakmak, Çamoğlu, Çatalsöğüt, Dedebali, Delicegüney, Dutluca, Gedikören, Gökçeler, Gülözü, Hopandanişment, Ilıcaksu, İsaklar, Karaca, Kepekdere, Kocapınar, Kozluca, Kılavuzlar, Kışmanlar, Nalbant, Okçular, Yayabaşı, Yeşilyurt.

OSMANGAZİ

Avdancık, Bağlı, Büyükdeliller, Çaybaşı, Dağakça, Doğancı, Gökçeören, Güneybayır, Güneybudaklar, Hüseyinalan, Karaıslah, Küçükdeliller, Mürseller, Seç, Seferışıklar, Soğukpınar, Süleymaniye, Tuzaklı, Uluçam, Yiğitali.

NİLÜFER

Atlas, Ayvaköy, Çatalağıl, Çaylı, Dağyenice, Fadıllı, Güngören, İnegazi, Kadriye, Karacaoğlan, Korubaşı, Kuruçeşme, Maksepınar, Unçukuru, Üçpınar.

GÜRSU

Ataköy, Ağaköy, Cambazlar, Dışkaya, Ericek, Hasanköy, İğdir, Karahıdır, Kazıklı, Kumlukalan.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X