Bursa’da 38 bin artı istihdam

Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Projesi kapsamında bu yıl başlatılan ‘Artı İstihdam’ projesine Bursa’nın katkısı büyük oldu. SGK İl Müdürü Erhan Karaca, yıl sonuna kadar 80 bin rakamına ulaşmak istediklerini söyledi.

Bursa’da 38 bin artı istihdam

ASLIHAN AYDIN

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Erhan Karaca, Bursa’da 38 bin 768 ‘Artı İstihdam’ sağlandığını açıkladı.

Karaca, SGK İl Müdürlüğü’nde düzenlediği basın toplantısında, 15 Mayıs’ta başlayan ve 21 Mayıs’a kadar sürecek ‘Sosyal Güvenlik Haftası’ ile ilgili bilgi verdi. Vatandaşları hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmek, toplumda sosyal güvenlik bilincinin oluşması için etkinlikler düzenlediklerini ifade eden Karaca, bu yılın ana konusunun ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ olduğuna dikkat çekti. Karaca, “Kamuoyunda sigortalı istihdam teşvik ediliyor. Sosyal güvenlik bilincini artıracak faaliyetlere imza atıyoruz. Sivil toplum kuruluşları ve işverenleri ziyaret ederek sosyal güvenlik alanında bilgilendirme faaliyetleri yapıyoruz” dedi. Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Projesi kapsamında ziyaretler gerçekleştirdiklerini de dile getiren Karaca, “751 ev ziyaretinde bin 860 kişiye, 5 bin 558 işyeri ziyaretinde 10 bin 193 kişiye ulaştık. Sorunları birebir dinledik. Sosyal güvenlik politikası açısından çok önemliydi. İstekleri yerinde gördük. Çoğu yere habersiz gittik. Teşvikler ve kayıtlı çalışmanın önemi de anlatıldı” diye konuştu.

HEDEF 1 MİLYON SİGORTALI

Erhan Karaca, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Projesi kapsamında getirilen düzenlemelerin en önemlisinin ‘Artı İstihdam’ teşviki olduğunu ifade ederek, bu kapsamda yıl sonuna kadar alınacak işçilerin primlerinin tamamının devlet tarafından karşılandığını belirtti. Bursa’da artı istihdamın 38 bin 768 kişiye ulaştığının altını çizen Karaca, “Hedefimiz yıl sonuna kadar 80 bin artı istihdama ulaşmak. Şu anda Bursa’da 950 bine yaklaşan sigortalımız var. Bu hızla devam edersek 1 milyon sigortalı sayımıza ulaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Karaca, kayıt dışılık oranının Türkiye genelinde yüzde 32, Bursa’da ise yüzde 20,44 olduğuna işaret etti.

YAPILANDIRMADA TAKSİT UYARISI

Borçlarını yapılandıranlara taksit ödeme süreleri ile ilgili uyarılarda bulunan Karaca şöyle devam etti: “İlk taksit ödemeleri 2 Ocak’taydı ancak mayısın sonuna ertelendi. Mecliste yeni bir yapılandırma tasarısı var ve yakın zamanda çıkacak. Yeni yapılandırma çıkacak diye 31 Mayıs’taki ödemelerin aksatılmaması gerekiyor. Çünkü taksitlerini ödemediklerinde yapılandırmaları bozulacak ve yeni yapılandırmadan da faydalanamayacaklar. Eski cari işlemlere göre borçları gecikme zamları yeniden hesaplanacak. Aldıkları indirimler gidecek. Bu fırsatı kaçırmamaları gerekiyor. Yeni yapılandırma bir önceki taksite hiç başvurmayanları ve bu taksitlendirmelerin dışındaki dönemleri kapsayacak.”

YABANCI SİGORTALI ÇALIŞAN SAYISI 2 BİN 579 

SGK İl Müdürü Erhan Karaca, Bursa’nın yüzde 99,03’ünün sosyal güvenlik kapsamında bulunduğunu vurgulayarak, “Ülkedeki aktif çalışanların yüzde 4,35’i, emeklilerin ise yüzde 4,20’si şehrimizde bulunuyor” dedi. Bursa’daki 4A yabancı sigortalı sayısının 2 bin 579 kişi olduğunu kaydeden Karaca, “İlk üçe baktığımızda Suriye uyruklu 782, Azerbaycan uyruklu 326 ve Almanya uyruklu 225 kişi var” diye konuştu. Karaca, “İşçilerin yüzde 1’inden fazla çalıştıramıyorsunuz. İşveren İŞKUR’dan işçi istiyor. 4 hafta içinde istediği nitelikte işçi bulamazsa, bu yüzde 1’lik oran kaldırılıyor ve istediği kadar Suriyeli işçi çalıştırabiliyor. Bazı iş kollarında maalesef Türk işçi bulamıyorsunuz. Örneğin, İnegöl’de boyahanede çalışan Türk işçi yok. İş beğenmeme sorunu var. En fazla 15 gün sonra işten ayrılıyor” ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X