Bursa’da acı gerçek ortaya çıktı! Zararın boyutu 19 milyon lira

Mudanya’da donun vurduğu zeytin ağaçlarındaki acı gerçek hasat zamanı ortaya çıktı. İlçede 19 bin ton rekolte kaybı yaşanırken, zararın maddi boyutu ise 19 milyon lirayı buldu.

Bursa’da acı gerçek ortaya çıktı! Zararın boyutu 19 milyon lira

Derya Demir PINAR

Geçtiğimiz ocak ayında meydana gelen don, Mudanyalı zeytin üreticisini olumsuz etkiledi. İlçede yüzde 50 rekolte kaybı oluşurken, bazı bahçelerden hiç ürün alınamadı.
Mudanya Ziraat Odası Başkanı Erdoğan Yıldız, ilçede zeytin rekoltesinin yüzde 50 düştüğünü söyledi. Ocak ayında yaşanan don sonucu zeytin ağaçlarının yandığını ifade eden Yıldız, ‘’Yaz aylarında da ağaçlar yağış alamayınca bu defa zeytinler olgulaşamadı ve küçük tane verdi. Bunlar bize ciddi kayıp olarak döndü. Zeytin üreticisi olarak çok zor bir yıldan geçiyoruz” dedi. Geçen sene rekoltenin 40 bin ton olduğunu belirten Yıldız, bu yıl 21 bin ton rekolte beklediklerini vurguladı. Yıldız, şöyle devam etti: ‘’19 bin ton zeytin kaybımız var. Bu da 19 milyon lira kayıp demek. İlçemizde 9 bin zeytin üreticisi var. Çiftçi başına zarar ortalama 50 bin lira civarında. Buna ek olarak tane küçüklüğü fiyatı etkilediği için üreticinin bir de oradan kaybı var.”

GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI

Geçtiğimiz yıl zeytini 16 liradan verdiklerini dile getiren Yıldız, bu sene fiyatın 20 lira olarak açıklandığını hatırlattı. Erdoğan Yıldız, ‘’Girdi maaliyetlerine bakılınca bu sene normal şartlarda zeytinin yüzde 80 fiyatının artması gerekirdi. Ancak sadece yüzde 15-20 arasında artış oldu” diye konuştu. Döviz kurunun yükselmesiyle girdi maaliyetlerinin yüzde 100 arttığına dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti: ‘’Yıllardır bu işi yapıyoruz ancak girdi maaliyetlerine bu kadar fazla zam geldiğini hiç görmedik. Hem ürün hem fiyat kaybından hem de girdi maaliyetlerinin yüksekliğinden dolayı üretici ciddi anlamda zora düştü. Hepsinin borçları almış başını gidiyor. Bu konuda devlet yetkililerinden destek bekliyoruz. Bu yıl ağaçlarımız yanmasa bile üreticisi yine zararda olacaktı.”

MAHSÜL VERMEYEN BAHÇELER VAR

Işıklı Mahalle Muhtarı Tarık Şengül ise, hiç mahsül vermeyen zeytin bahçeleri olduğunun altını çizdi. Don sebebiyle mahsül alamayan üreticinin borçlanıp ağaçlarının bakımını yapmak zorunda olduğuna işaret eden Şengül, ‘’Eğer ağaçların bu sene bakımları yapılmazsa verim alma süresi 5 yıla çıkar. Köyümüzde yüzde 50’nin üzerinde kayıp var. Normal şartlarda köy olarak 200 ton rekolte yapıyorduk. Ancak bu sene ufak taneli 75 ton mahsül alabildik” dedi.

800 AĞAÇTAN 700’Ü YANDI

Zeytin üreticisi Nurettin Durak da, verim kayıplarının ciddi oranlarda olduğunu belirtti. Bahçesinde 800 ağacı olduğuna vurgu yapan Durak, ‘’700’ü yandı. 100 ağacım da kuraklıktan dolayı küçük taneler verdiği için kazancı yok. Geçen sene 7 ton alırken, bu sene sadece 1,5 ton rekoltem var. 60-70 bin lira kaybım bulunuyor” diye konuştu. Diğer bir zeytin üreticisisi Hüseyin Sezgiç ise, ‘’Yüzde 50’nin üzerinde kaybımız var. Bin ağacımız vardı yarıdan fazlası kıştan zarar gördü. Mahsül yok ama ağaç bakımlarını kredi çekerek yapacağız” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X