Bursa’da başıboş köpek davasında emsal karar

Başıboş sokak köpeklerin saldırısına uğrayan Furkan Kara, yaşadığı fiziksel ve psikolojik travma nedeniyle Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi aleyhine tazminat davası açtı. 1 yıl süren yargı süreci sonunda mahkeme, kamu kurumlarının sorumluluğunu kabul ederek, köpeklerin bacağını ısırdığı Kara’ya 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Bursa’da başıboş köpek davasında emsal karar

TAHA TÜTÜNCÜ

Nilüfer’e bağlı Balat Mahallesi’nde yaşanan bir köpek saldırısı, açılan tazminat davası sonucunda emsal niteliğinde bir kararla sonuçlandı. 11 Mayıs 2024 gecesi markete gitmek üzere evinden çıkan Furkan Kara, Faruk Baykal Caddesi üzerinde başıboş gezen sokak köpeklerinin saldırısına uğradı. Köpeklerden birinin bacağını ısırdığı Kara, yakınlarının yardımıyla Bursa Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı. 4 doz kuduz aşısı yapılan Kara, yaşadığı fiziksel ve psikolojik travma nedeniyle Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi’ne karşı tazminat davası açtı. Yaklaşık 1 yıl süren yargı süreci sonunda mahkeme, kamu kurumlarının sorumluluğunu kabul ederek, Kara’ya 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

8 KÖPEĞİN ORTASINDA KALDI

Yaşadığı korku dolu anları anlatan Furkan Kara, “Gece evimden çıkıp markete giderken karşıdan 8-9 tane köpeğin geldiğini gördüm. Etrafımı sarıp havlamaya başladılar. Sol arkamda duran köpek bacağımı aniden ısırınca dengemi kaybedip yere düştüm. Can havliyle bağırıp uzaklaştırdım. Sonra bacağıma baktığımda kan izlerini ve diş izlerini gördüm. Hastaneye gidip tedavi oldum. Fiziksel yaralarım iyileşti ama olayın psikolojik etkisi geçmedi. Ben hayvanları seven biriyim. Yıllarca kedi ve köpek besledim ama artık sokak hayvanlarına eskisi gibi masum bakamıyorum. O gün ben değil de bir çocuk ya da yaşlı olsaydı, sonuç çok daha ağır olabilirdi. Sokaklar hayvanların yaşam alanı olmamalı. Umarım bir daha böyle olaylar yaşanmaz.”

“BUNLARLA BAŞA ÇIKAMIYORUZ”

Davanın sürecine ilişkin bilgi veren Furkan Kara’nın avukatı Abdullah Kara ise özellikle kamu kurumlarının sorumluluktan kaçmaya çabaladıklarını iddia etti. Kara, “Müvekkilim bize ulaştığında, olayın ciddi olduğunu ve hukuki bir karşılığı olduğunu kendisine anlattık. Ancak ilk etapta ‘bu köpekler sahipsiz, muhatap bulamazsınız’ gibi söylemlerle karşılaştık. Biz hem Nilüfer Belediyesi’ne hem Büyükşehir Belediyesi’ne hem de Valiliğe karşı dava açtık. Nilüfer Belediyesi, ‘diğer ilçe belediyelerinden sokak köpekleri ilçemize bırakıldığından, biz bunların kontrolünü yeterince sağlayamıyoruz. Her ne kadar aşılama işlemleri yapılsa da biz bunlarla başa çıkamıyoruz’ şeklinde bir savunmada bulundu. Valilik ise topu belediyelere attı. Burada Büyükşehir Belediye kanunu, normal belediye kanunu ve 5166 sayılı hayvanları koruma kanununa göre hem Büyükşehir Belediyesi hem de Nilüfer Belediyesi sorumlu” diye konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR TAZMİNATI ÖDEDİ”

Mahkemenin sorumluluğu kamu idaresine yüklemesinin önemli bir karar olduğunun altını çizen Abdullah Kara, şöyle devam etti: “Mahkeme, müvekkilimin uğradığı saldırıyı ve gördüğü tedaviyi dikkate alarak, hayatına doğrudan kast olduğunu ve kamu hizmetinin eksik yerine getirildiğini kabul ederek 30 bin lira manevi tazminata hükmetti. Bu karar, benzer olaylarda vatandaşların haklarını arayabileceği yönünde emsal teşkil ediyor. Büyükşehir Belediyesi bizimle iletişime geçerek sorumluluğunu kabul etti ve tazminatın kendi payına düşen kısmını ödedi. Ancak Nilüfer Belediyesi ve Valilik’ten tahsilat için süreç devam ediyor. Vatandaşlarımız ‘muhatap bulamam’ diye düşünmesin. Sokakta yaşanan bu tür saldırılarda kamu idaresi sorumludur ve hak aramak mümkündür” dedi.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X