Bursa’da başladı Türkiye’de ilk oldu! Faturalar kabardı, talepler patladı…

olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Mustafa Özdal ve Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu Gündem Özel programına katılan TEK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş, Türkiye’de bir ilk olan, Bursa’da Yap-İşlet-Devret modeliyle hayata geçirilen yenilenebilir enerji projesiyle metro istasyonlarının enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 60’ının karşılandığını söyledi. Şahintaş, faturaların kabarmasından sonra münferit konutların güneş enerjisi taleplerinin ciddi oranda arttığını da kaydetti.

Bursa’da başladı Türkiye’de ilk oldu! Faturalar kabardı, talepler patladı…

TEK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş, “Biz Bursa TEK Enerji olarak öncelikle enerji konusunda halkımızın bilinçlendirilmesi amacıyla sürekli çeşitli projeler ürettik. İlk projemiz halkımızın daha çok seyahat ettiği metro istasyonları oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş ile yaptığımız toplantıda farkındalığı biraz daha artırmak, insanlarımızı yenilenebilir enerjiyle, güneş enerjisi ile tanıştırmak adına böyle bir proje hazırladık. 30 adet metro istasyonu, kendi iç ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde çatılarına güneş enerjisi paneli kurarak toplamda iki buçuk megavat bu da yıllık yaklaşık 3 milyon kilovatlık bir tasarruf sağlayacak. Metro istasyonlarının yaklaşık yüzde 55-60’ının tüketimini karşılayacak şekilde bir proje ve fizibilite hazırladık. Yap-İşlet-Devret modeliyle bunu uyguladık” dedi.

Türkiye’de bir ilk: 10 yılda 17 milyon liralık tasarruf!

Şahintaş, “Belediyemizin cebinden hiç masraf çıkmadan. Aynı zamanda da 10 yıl sonunda da 17 milyon liralık bir tasarruf elde edecek şekilde bu yatırımı Bursa’mıza ve Türkiye’mize kazandırmış olduk. Bunun parasal kazancından ziyade toplumda ciddi bir farkındalık oluşturmak, insanlar seyahat ederken metroda güneş enerjisini görmesi, bunun avantajlarını birebir yaşaması ve toplumu yönlendirme adına güzel bir proje oldu. Türkiye’deki ilk Yap-İşlet-Devret modeli oldu. Bu modelden sonra bütün resmi kurumlar bu modeli kendileri de uygulamak istediler. Biliyorsunuz bir toplumun önderleri genelde belediyeler, kamu kurumları olmak zorunda. Kamunun da enerji maliyeti bizim vatandaşlarımızın cebinden çıktığı, vergilerden karşılandığı için özellikle kamu kurumlarının da öncelikle yenilenebilir enerji ile tanışması ve enerji ihtiyacını güneş enerjisinden karşılaması adına örnek, güzel bir proje oldu. Tüm Türkiye’de yankı buldu. Tüm resmi kurumlardan bize bu şekilde sürekli talepler gelmekte. Biz de bu talepleri karşılamak için yakın zamanda daha büyük, daha ciddi projelerle Bursamız’a ve Türkiyemiz’e hizmet vereceğimizi söylemek isterim” ifadelerini kullandı.

Bursa’daki fabrikalarda yeni dönem başladı

Yeşil mutabakat süreci çerçevesinde Bursa’daki fabrikalarda da yenilenebilir dönüşüm süreci hızlandı.

İbrahim Şahintaş, “Gürsu’da bir fabrikaya 8 bin metrekare üzerine 1.2 megavatlık bir kurulum gerçekleştirdik. Burada enerjisinin büyük bir kısmını güneş enerjisinden karşılayarak diğer firmalarla rekabet gücünü artırmış oldu. Özellikle Avrupa Birliği’ne ihracat yapan firmaların yenilenebilir enerjiden karbon salınımını azaltması en az yüzde 40’ından fazlasının yenilenebilir enerjiden karşılaması zorunluluğu getirildi. Karşılamazsa ne olur? İhracat yaptığı Avrupa Birliği’ndeki ülkeden vergi cezası ile cezalandırılacak. Bu da ihracat yapamaz hale getirecek firmalarımızı. Bizim firmalarımız bunun farkında ve ciddi bir taleple şu anda karşı karşıyayız. Özellikle ihracat yapan firmalardan yoğun bir talep var. Biz bu talepleri karşılayabilecek güçteyiz. Hiç geciktirmeden hızlı bir şekilde güneş enerjisi santrallerini kurup, devreye alıyoruz. Bursa’daki fabrikalarda yeni bir dönem çok hızlı başladı. Ülkemizin ve dünyanın yaşanabilir olması artık bir zorunluluk. Bu yıl ülkemizde enerji fiyatlarının artmasının en büyük sebeplerinden biri de kuraklık. Hidroelektrik santrallerindeki enerji üretiminin hızlı bir şekilde düşmesi ülkemizi çok olumsuz şekilde etkiledi. Dünyanın da yaşanılabilir hale gelmesi için karbon salınımını azaltıp, yeşil bir dünya için yenilenebilir enerjiye dönüş yapmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Münferit konutlardan talep yağmuru var!

TEK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş, “Konutlardan da çok talep gelmeye başladı. Özellikle münferit olan konutlardan çok ciddi güneş enerjisi talepleri geliyor. Faturaların son dönemde artmasının da etkisi var. İnsanlar artık ısınmayı da soğutmayı da elektrikle güneş enerjisinden karşılayarak yapmak istiyor, doğal gazla değil. Çok mantıklı. Hem dışa bağımlılığımızı azaltan hem de cari açığımızı azaltan bir hamle olacak. Yenilenebilir enerji ülkemizde tahmin ettiğimizden daha hızlı bir şekilde yayılmaya başladı” dedi.

Amortisman süresi 5 yılı geçmiyor

2023 sonuna kadar tüm firmaların yenilenebilir enerji kriterine uymaları gerekiyor” vurgusu yapan Şahintaş, “İki yıl az bir süre değil. Firmalar isterse üç-dört ayda biz kurulumları sağlayabiliyoruz. Resmi prosedürlerde de bazı gelişmelerle beraber bu iş iyice hızlandı. Biz firmalarımıza ücretsiz fizibilite hazırlıyoruz. Sanayilerde genelde 5 yılı geçmiyor amortisman. Beş yılda çok rahat kendini amorti edebiliyor yenilenebilir enerji yatırımı. Ticarethane tarifesi kullanan otel, AVM gibi yerlerde 4 yılda amorti edebiliyor kendini. Amortisman anlamında çok iyi, verimli bir noktaya geldik” açıklamasında bulundu.

TEK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş, sözlerini şöyle tamamladı:

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında şu anda en büyük potansiyeli güneş enerjisi oluşturmakta. Biz de bütün yatırımlarımızı güneş enerjisi üzerine odaklamış konumdayız. Yap-İşlet-Devret modeli çok doğru oldu, güzel de talepler aldık. Bu taleplerin karşılanması noktasında Yap-İşlet-Devret modelinin devamını sağlamak istiyoruz. Bursa firması olduğumuz için Bursa sevdamız da var. Önceliği Bursa’ya verdik ama Türkiye genelinde Yap-İşlet-Devret modeliyle santraller kurmak, özel ve kamu alanlarında yatırımlar yapmayı amaçlıyoruz. Bununla ilgili yıllık 50 megavatlık bir santral kurulumu hedefliyoruz. İkinci aşama olarak yakın zamanda nasip olursa bir güneş paneli üretim tesisi de kurarak Bursa’ya kazandırmak istiyoruz. Bununla da yatırımlarımızı artırmayı ve maliyetleri de düşürmeyi amaçlıyoruz.”

TEK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş’ın açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X