Kurban Bayramı yaklaşırken, Bursa’da bayram alışverişinin nabzı şekerlemecilerde atmaya başladı. Misafirlerine geleneksel ikramlarda bulunmak isteyen vatandaşlar çarşı pazarın yolunu tutarken, tezgahlardaki fiyatlar da merak konusu oldu.

En ucuz şeker 250 TL, Çikolata 1000 TL’yi buluyor!
Bursa’da yaklaşık 30 yıldır esnaflık yapan kuruyemiş işletmecisi Osman Yıldırım, tezgahlardaki güncel bayram fiyatlarını paylaştı.

Bu yıl her bütçeye uygun ürün bulunduğunu belirten Yıldırım, bayram şekerinin kilogramının en ucuz 250 liradan başladığını, kalitesine ve markasına göre çikolata fiyatlarının ise 1000 liraya kadar çıktığını söyledi.

Bayramlık çerez fiyatlarının bu sene biraz yüksek olduğunu ifade eden Yıldırım, “Kilogram fiyatı 200 lira ile 1200 lira arasında değişen ürünlerle her bütçeye hitap etmeye çalışıyoruz” dedi. Bayramın olmazsa olmazı Türk kahvesinin kilogram fiyatının ise 800 lira olduğunu dile getiren esnaf, kahvenin çabuk bayatlayabileceğini, bu yüzden vatandaşların genelde 80 lira ödeyerek günlük ihtiyaçları olan 100 gramlık paketleri tercih ettiğini vurguladı.

Baklavalık ceviz ve fıstık fiyatları cep yakıyor
Kurban Bayramı öncesindeki ilk günlerde talebin daha çok baklavalık malzemelere kaydığını ifade eden Osman Yıldırım, ”Bayrama son 3 gün kalana kadar önceliğimiz baklavalık ceviz satışları oluyor. Şu anda baklavalık cevizin kilogramını 500 liradan, kahvaltılık cevizi 800 liradan, kabuklu cevizi ise 350 liradan satıyoruz.

Baklavanın bir diğer vazgeçilmezi olan Antep fıstığının kilogramı ise 2 bin 500 lirayı bulmuş durumda. Evde bir tepsi fıstıklı baklava yapmak isteyen bir vatandaş, ortalama 400 gram fıstık alıyor ve sadece fıstık için 1000 lira ödemek durumunda kalıyor” şeklinde konuştu.

”Dokuz günlük tatil bize yaramıyor”
Kurban Bayramı’ndaki satışları geçmiş dönemlerle kıyaslayan Osman Yıldırım, uzun tatil sürelerinin yerel esnafı olumsuz etkilediğini belirtti. Yıldırım, piyasadaki son durumu şu sözlerle özetledi: ”Bu yıl bayram tatilinin 9 gün olması turizmcilerin işine yararken, ne yazık ki biz yerel esnafa pek yaramıyor. Tatil uzun olunca insanlar şehri terk edip tatile gitmeyi tercih ediyor; bu da bayramlık şeker, çikolata ve tatlı alışverişlerini düşürüyor. Ayrıca Kurban Bayramı, doğası gereği Ramazan Bayramı kadar şeker ve çikolata odaklı geçmiyor. Yaz mevsimine denk gelmesi ve taze meyve alternatiflerinin tezgahlarda yer alması nedeniyle lokum ve çikolata satışları Ramazan Bayramı’na kıyasla biraz daha durgun seyrediyor. Yine de bayram haftasının son 2-3 gününde çerez ve çikolata satışlarında bir nebze de olsa hareketlilik bekliyoruz.”



