Tanıtım törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen katıldı.
Tanıtım töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Atatürk’ün Bursa ziyaretlerinin tarihsel önemine dikkat çekti.
Hünkar Köşkü’nün sadece mimari değil, aynı zamanda Cumhuriyet tarihi açısından da çok değerli bir mekân olduğuna işaret eden Bozbey, şöyle konuştu: “Bu eserin ortaya çıkmasında büyük emeği olan hocamız Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e gönülden teşekkür ediyorum. Kültürel ve tarihi çalışmalarımız aralıksız devam ediyor.”
“GÖREVİMİZ BU KÖŞKÜN DEĞERİNİ KORUMAK”
Hünkar Köşkü, Osmanlı’dan Cumhuriyet tarihine uzanan özel bir yapı olduğunu dile getiren Bozbey, “1922’de Atatürk, buraya gelerek Lozan heyetinin belirlenmesine yönelik toplantıyı burada gerçekleştirmiştir.
Yine burada, ikinci gelişinde Sabiha Gökçen ile tanışmış, onun okuma isteğini dinlemiş ve manevi evladı olarak kabul etmiştir. Sabiha Gökçen daha sonra Türkiye’nin ilk kadın savaş pilotu olmuştur. Atatürk bu köşkü toplamda dört kez ziyaret etmiştir. Bizim görevimiz, bu köşkün değerini korumak, ziyaretçilere doğru şekilde anlatmak ve gelecek kuşaklara aktarmaktır. Atatürk’ün ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur’ sözü bizim için bir yol haritasıdır. Sanatı ve tarihi bir araya getirerek bu bilinçle çalışıyoruz.” diye konuştu.
“HEYKELİN BİR TEK KONUŞMASI EKSİK”
Balmumu heykelin yaratıcısı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise törende yaptığı konuşmada mütevazı ifadeleriyle dikkat çekti.
Bursa’da balmumundan yapılan ilk Atatürk heykeli olan eserin tanıtım töreninde sanatçı kimliğinden ziyade eğitmen yönünü ön plana çıkaran Büyükerşen, “Ben heykeltıraş değilim, sanatçı da değilim. Benim sanatım eğitimdi. Mustafa Bozbey gibi öğrenciler yetiştirmek en büyük gururum.
Yıllarca gençlere bu ülkeyi nasıl kalkındıracaklarını anlatmaya çalıştım. Atatürk’ün karizmasını bir heykele yansıtmazsak, o heykelin hiçbir anlamı kalmaz. Bu çalışmada tüm detaylara özen gösterdik. İş insanı Çetin Topal’ın ricasını kıramadım. Bursa’ya böyle bir eser kazandırılmış oldu” dedi. Bursa’nın Türk milletine Allah’ın lütfu olduğunu belirten Büyükerşen, “Bursa zaman içinde sanayiye yönelmiş, turizm ve kültürel miras geri planda kalmış. Bu heykelin sergilenmesiyle birlikte Atatürk’ün Bursa’daki hatıraları daha görünür olacak. Heykel, ölçüleriyle birebir aynıdır. Sadece bir tek eksik var o da konuşması. Bu nedenle cam bir fanus içinde korunmasını arzu ediyorum” ifadelerini kullandı.