Bursa’da bu sektör can çekişiyor… Sadece 1 salonda 250 erteleme var…

Sezonu ortalama birer milyon TL kayıpla kapatan düğün salonu işletmecileri zorda. Yeni sezon için tek bir rezervasyon bile alamayan işletmelerin çoğu kapısına kilit vurdu.

Bursa’da bu sektör can çekişiyor… Sadece 1 salonda 250 erteleme var…

DERYA DEMİR PINAR

Halk sağlığıyla birlikte ekonomiyi de sarsan Covid-19 salgını, çoğu iş kolunu olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Pandemiden en fazla etkilenenlerin başında ise düğün ve eğlence sektörü geliyor. Pandemi nedeniyle bir süre kapalı kalan düğün salonları, yeni normalleşme sürecinin ilan edilmesiyle birlikte yeniden hizmet vermeye başlamıştı. Ancak kişi kısıtlaması ve sağlığı tehdit edebilecek kalabalık ortam nedeniyle çoğu çift, düğünlerini ya erteledi ya da iptal etti. Böylece düğün salonu işletmecileriyle birlikte müzisyenler, fotoğrafçılar, çiçekçiler, kuyumcular ve gelinlikçiler gibi pek çok iş kolu dar boğaza girdi. Sezonu yüzde 80 kayıpla kapatan işletmeciler, bugünlerde ise yeni sezon için rezervasyon yaptıracak çiftleri bekliyor. Salgın yokken tüm yaz takvimini Aralık-Ocak döneminde dolduran salonların çoğu, bu dönemde tek bir rezervasyon dahi alamamaktan şikayetçi…

BİR MİLYON TL KAYIP…
Düğün salonu işletmecisi Özlem Aktaş, çok kötü bir yıl geçirdiklerini söyledi. Yeni sezon için de umutlu olamadıklarını belirten Aktaş, ‘‘Normalde bir yıl öncenin rezervasyonlarını bu aylarda yaparız ama henüz kayıt alamadık. Çiftler düğünlere ne zaman izin çıkacağını kestiremediği için rezervasyon da yaptırmıyor. Gelen giden yok. Çoğu düğün salonu işletmecisi de elemanını işten çıkardı ve salonunu kapattı. Zaten mekanlar büyük olduğu için kiralar da çok yüksek. Geçen sezon pandemi nedeniyle düğününü iptal edenlerin kaporalarını halen ödemeye devam ediyoruz. Biz bu paraları 1 yıl önceden topladığımız için ticari anlamda hepsini kullandık. İptallerle birlikte salonumuz 1 milyon lira kayıp yaşadı. Hemen her salon aynı durumda” diye konuştu.

TEK SALONDA 250 ERTELEME…
Bursa’da kayıtlı 400’e yakın düğün salonu olduğunu ifade eden Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Özkan İlhan, çoğunun kapandığını söyledi. Düğünlerin yüzde 80’inin ya ertelendiğini ya da iptal edildiğini dile getiren İlhan, ‘‘Sadece bir salonda 250 düğün ertelendi. Bu da salon işletmecileriyle beraber gelinlikçileri, ayakkabıcıları, pastacıları, müzisyenleri, pek çok sektörü etkiliyor. Kayıp büyük” dedi.

Geçen sezon yüzde 80 müşteri kaybettiklerini anlatan İlhan, ‘‘Rezervasyonlar belirsizlik nedeniyle durdu, tek bir rezervasyon bile alınmıyor. Kır düğünü salonlarına çok az olsa da rezervasyon geliyor” ifadesini kullandı.

KİRA KRİZİ

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Özkan İlhan, düğün salonlarının artık herhangi bir gelirleri olmadığını ama standart giderlerin sürdüğünü söyledi. İlhan, ‘‘Salonların kirası 10 bin lira. Kimi ya kira almıyor ya da bir kısmını alıyor ama sadece bu kirayla geçinen yer sahipleri istiyor. Ciddi anlamda borç birikti” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X