Bursa’da bu ürünlere yüzde 15 zam gelecek? Fiyat artışının önüne geçilemiyor!

www.olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Yaman Kaya ve Mustafa Özdal’ın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan Bursa Pastacılar, Tatlıcılar, Süt ve Süt Ürünleri Esnaf Sanatkar Odası Başkanı Necip Daş, “Kendini kurtaran, içeri gitmeyen karda sayılır. Genele baktığınız zaman esnaf sıkıntılı” dedi. Daş, “Ham maddedeki fiyat artışının önüne geçilemiyor. Satışlarımız yüzde 30-40 düştü. Ürünlerimize yüzde 10-15 oranında zam gelecek” şeklinde konuştu.

Bursa’da bu ürünlere yüzde 15 zam gelecek? Fiyat artışının önüne geçilemiyor!

Bursa Pastacılar, Tatlıcılar, Süt ve Süt Ürünleri Esnaf Sanatkar Odası Başkanı Necip Daş, “Ham madde bulmakta zorluk çekmiyoruz. Fiyat sabitleşmesinde zorluk çekiyoruz. Bugün aldığın bir ürünü haftaya 40-50 lira zamlanarak alıyorsunuz. Bir çuval un, biz Gaziantep ve Konya unu kullanıyoruz, Türkiye’deki en kaliteli unlar bunlar, bugün halka tatlılık un 500 lira civarında. Poğaça, börek, pastalık unlar da bu fiyata yakın. 50 kiloluk unun çuvalı 460 lira. Önümüzdeki pazartesi belki 500 lira olacak. Döviz yerinde durmadığı gibi bizim ham madde de yerinde durmuyor” dedi.

Yüzde 400 artış var!

Daş, “Üretici olarak senede bir sefer zam yaparız. 6 ay önce 80 liraya aldığımız unun fiyatı 25 kilogram olarak 80 liraydı, dün itibariyle 230 lira. 50 kilograma vurursak 460 lira. Toz şekerin kilosu 6 ay önce 200 liraydı, dün itibariyle 350 lira. Çiçek yağı 135 liraydı bugün 400 lira, 16 kilo 380 gram olanı. Margarin yağı 100 liraydı, bugün 500 lira baklavalık margarin yağlar. Yüzde 400 artış yapılmış yaklaşık olarak. Yılbaşından yılbaşına artış yapıyoruz biz üretici olarak fiyatlarda. Bu hafta itibariyle poğaça ve böreğe bir lira zam yaptık. 4 lira şu anda satışımız. Bu 4 lirayla bile işin içinden çıkmak mümkün değil. Baklavanın fiyatı semtine göre değişiklik gösteriyor. Dar gelirlilerin oturduğu bölgelerde 40-50 lira daha gelişmiş bölgelerde 80 liradan başlıyor cevizli baklavanın fiyatı 135 liraya kadar çıkıyor. Kalite farkı da var. 100 liraya satılan baklavanın ceviz kalitesi ile 40-50 liraya satılanda kullanılan cevizin kalitesi bir değil. Yeni yılda maliyet artışlarımızdaki fazlalığa karşın ürünlerimize çok zam yapamayacağız. Ürünlerimize yüzde 10-15 oranında zam gelecek. Zam yapıp tezgahta kaldıktan, satamadıktan sonra yapmanın mantığı var mı? Halkın alım gücü az. Gönül ister ki daha fazla yapalım, satalım… Belki de bu yılbaşında bu zammı yapmayacağız, ramazanda yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

Seneye de aynı olursa bu işi yapmanın bir anlamı yok”

Süt üreticileri, fiyatın 4.70 lira olarak belirlendiği gün, maliyetin 5.28 liraya yükseldiğini kaydediyor. Fiyat artışına sevinemeyen üreticiler, eşel mobil sistemine geçilmesini öneriyor. Aksi halde süt hayvanları tekrar kesime gitmeye başlar uyarısı yapılıyor.

“Eğer ki çalıştığınız işten para kazanamıyorsanız bedava hamallık yapmanın anlamı yoktur” görüşünü dile getiren Necip Daş, “Elbette süt para kazandırmıyorsa etinden yararlanmak isteyecektir. Kaldı ki eti de ucuz değil. Geçen sene hayvanı içeri koyduğumuz zaman; 10., 11. ay gibi hayvanı koyarız içeri, kurbana kadar bakarız. Kurban zamanı 170-180 liraydı yemin çuvalı. Bugün gelinen nokta ne? Süt yemi 270-280 lira. Besi yemi de ondan 10 lira aşağıda, 260-270 o arada oynuyor. Biz bu sene kurbanda para kazanamadık. Seneye de aynı olursa bu işi yapmanın bir anlamı yok. Sütçü de öyle. Bir sürü emek veriliyor, zaman harcanıyor, hayatını ondan sürdürmek istiyor, geçim kaynağı o. Para kazanamıyorsa bu işi yapmaz. Süt işi kolay bir iş değildir. Hayvanı besliyorsun, sütünü sağıyorsun, götürüp, satıyorsun. Bu işler öyle dışarıdan görüldüğü gibi kolay değil. Süt 7-8 liraya satılınca pahalı gibi ama bir işin bedeli, değeri var. Karşılığını alamıyorsa bu işi yapmasının anlamı yok” şeklinde konuştu.

Satışlarımız geçen yıla kıyasla yüzde 30-40 düştü”

Bursa Pastacılar, Tatlıcılar, Süt ve Süt Ürünleri Esnaf Sanatkar Odası Başkanı Necip Daş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Maliyetler, masraflar çok yüksek. Bugün asgari ücretle çalışan bir personelin maaşı, sigorta maliyeti bizi zorluyor. Ham maddedeki fiyat artışının önüne geçilemiyor, şu an tatlıcılar para kazanamıyor. Kendini kurtaran, içeri gitmeyen karda sayılır. Genele baktığınız zaman esnaf sıkıntılı. Vatandaş artık tatlı alırken daha ucuza yöneliyor. Lokmadır, tulumbadır, şekerparedir, şam tatlısıdır buna benzer akşam sofrada tatlı eksik olmasın diye alınıyor. Bazıları kaliteli tatlı alıyor, fiyat sormuyor ama bu azınlıkta. Satışlarımız geçen yıla kıyasla yüzde 30-40 düştü. İnsanlar pandemiden çıktı, onun yarası kapanmadan bu sefer de ham madde krizi girdi ortaya. Geçen sene 5 bin lira satış yapan yer bu sene de aynı ciroyu yapıyorsa bu adam zararda demektir. Karda değil. Zararda çünkü geçen seneyle bu sene işte ham madde fiyatlarını dile getirdik. Geçen sene 5 bin lira ciro yapan bu sene en az 8-10 bin lira ciro yapmalı ki para kazansın. Bu şartlarda ham madde almış başını gitmiş, yüzde 60-70 zam gelmiş, aynı ciroyu yapıyorsan zarardasın. Biri bu şartlarda kendini kurtarırsa şükür namazı kılsın.”

Bursa Pastacılar, Tatlıcılar, Süt ve Süt Ürünleri Esnaf Sanatkar Odası Başkanı Necip Daş’ın açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X